URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 August 2018, 19:20

Carnavalul Florilor ajunge anul acesta în Oradea şi Diosig. Cât costă şi ce program va avea!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Conform tradiţiei, şi anul acesta câteva care alegorice construite pentru Carnavalul Florilor de la Debreţin vor ajunge la Oradea, pe 21 august, unde vor fi însoţite de un alai cu circa 300 de majorete, dansatori şi arcaşi până în Piaţa Unirii. Seara, orădenii sunt invitaţi tot acolo să asiste la un spectacol dat de Orchestra Simfonică Ţigănească din Budapesta. În premieră, a doua zi, caravana florilor va porni spre Diosig.

Detaliile legate de programul Carnavalului Florilor au fost prezentate, joi, într-o conferinţă de presă, de preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pásztor Sándor, city-managerul Oradiei, Dacian Palladi, preşedintele autoguvernării Hajdú Bihar, Pajna Zoltán, viceprimarul Debreţinului, Komolay Szabolcs, şi primarul comunei Diosig, Mados Attila.

Manifestarea principală va avea loc pe 20 august în Debreţin, oraş în care vor fi prezentate anul acesta 16 care alegorice, la construcţia cărora au fost folosite 670.000 de flori.

O zi mai târziu, pe 21 august, începând cu ora 14, cinci dintre aceste care vor defila prin Oradea, pe traseul Bulevardul Decebal, strada Tudor Vladimirescu, Piaţa Unirii, unde vor staţiona şi vor putea fi admirate începând cu ora 15.30.

Pe drumul lor, carele vor fi însoţite de un alai format din circa 300 de majorete, dansatori şi arcaşi. Două dintre cele cinci care alegorice au fost realizate printr-un parteneriat între autorităţile locale din Oradea şi Debreţin, respectiv autorităţile judeţene din Bihor şi Hajdú Bihar. Carul comun al Oradiei şi Debreţinului va reprezenta teatrele din cele două oraşe, iar cel al judeţelor va pune în valoare tradiţia viticolă din Valea Ierului.

După ora 15.30, majoretele şi dansatorii din alai vor da mici spectacole în Piaţa Unirii. Evenimentul principal al serii va fi, însă, concertul dat de Orchestra Simfonică Ţigănească din Budapesta, care are 100 de membri, fiind inclusă în galeria "comorilor naţionale" din Ungaria.

În premieră, a doua zi carele vor ajunge şi în comuna Diosig, putând fi admirate într-o paradă. Cu această ocazie, autorităţile din Diosig organizează şi un concert rock şi folk dat de Călin Pop şi prietenii, precum şi un concert al unei trupe invitate din Ungaria.

Evenimentele, finanţate din fodnuri publice, nu sunt ieftine. Consiliul Judeţean Bihor va investi circa 130.000 lei, inclusiv în carul comun, iar Primăria, prin Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR) estimează că va cheltui, potrivit city-managerului Dacian Palladi, 60.000 euro, deci aproape 280.000 lei.

Suma este mai mare anul acesta întrucât APTOR a decis să-i aducă la Oradea pe cei 100 de artişti din Budapest Gypsy Orchestra ("100 Tagú Cigányzenekar").

De asemenea, comuna Diosig va investi 20.000 lei în organizarea evenimentelor muzicale în ziua în care caravana va ajunge în Diosig.

Citește și: Festival cu flori şi viori: Carnavalul florilor îi aduce în premieră la Oradea pe cei 100 de muzicieni ai Orchestrei Ţigăneşti din Budapesta

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
PCR transpartinic. Ep.: Să ne facem că lucrăm. Pe bani bine bugetați și de populimea bihoreană. Alt episod
I. ”Evenimentele, finanțate din fonduri publice, nu sunt ieftine. Consiliul Judeţean Bihor va investi circa 130.000 lei, inclusiv în carul comun, iar Primăria, prin Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR) estimează că va cheltui, potrivit city-managerului Dacian Palladi, 60.000 euro, deci aproape 280.000 lei.” 1. De ce oare nomenclaturiștii minoritari și creștini(!?) din fruncea PMO şi a CJ Bihor nu întreabă şi populimea bihoreană, prea plătitoare de taxe şi impozite, ce şi-ar dori să reprezinte carele alegorice care se fac si din sudoarea muncii lor? 2. Alte întrebări pertinente pentru conducerea PSD Bihor: Pe când care alegorice reprezentându-i pe voievodul Menumorut, respectiv pe Emanuil Gojdu? Sau, pe când care alegorice reprezentând agricultura bihoreană, în ansamblul ei, respectiv frumusețile naturale ale județului nostru? După câte, probabil, ştiu şi Janoş ur, respectiv don Bodog, Oradea exista ca și localitate și înainte de invazia regilor maghiari ”creștini”, mari tăietori de vlahi, croați ş.a. Ca și ținutul Bihorului! P.S. Somn ușor ”călugărițelor” din fruncea PSD Bihor. Şi în anul Centenarului!
Postat 19 August 2018, 09:47 de stefan
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON