URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Februarie 2020, 14:59

Anul miracolelor: Ady Endre este omagiat prin muzică şi cuvânt

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Premieră naţională la Filarmonica de Stat Oradea, unde spectacolul-concert „A csodák esztendeje - Anul miracolelor”, dedicat poetului Ady Endre, va face vineri, 28 februarie, cu începere de la ora 19, o incursiune sonoră prin muzică şi poezie în universul poetului, la 101 ani de la trecerea în nefiinţă a acestuia.

Muzicianul Miklós Orbán semnează conceptul evenimentului, ca urmare a unei îndelungate cercetări a operei lui Ady Endre. Spectacolul este unul de autor „intens vizual, profund liric, impetuos şi tandru sonor” ce îşi propune să transmită „incandescenţa iubirii, temeri şi regăsiri topite în sunet, cuvinte aşternute acum mai bine de un secol, cuvinte în noi, cuvinte pentru cei ce vor fi”, „o alchimie a cuvântului rostit ce transcende timpul”, se precizează într-o informare transmisă de organizatori.

Artişti talentaţi

“A csodák esztendeje – Anul miracolelor” este pus în scenă aşadar de Miklós Orbán, compoziţie, chitară, voce, acompaniat de mai mulţi muzicieni: Călin Pop la chitară, Cristi Moldoveanu – keyboard, Mark Mihele, chitară bas, Alina Orbán şi Bogdan Bodiş Adam la pian, Liviu Buţiu, vioară şi Alin Răsădean – acordeon, cu participarea extraordinară a actorului Sebestién Hunor de la Teatrul Szigligeti, Oradea. Ilustraţia video este semnată de Krisfalusi Noémi, iar de sunet răspunde Simó Zsolt.

Orădeanul Miklós Orbán (foto) este muzician autodidact de rock progresiv, compozitor şi instrumentist, la percuţie şi chitară. De-a lungul timpului a realizat numeroase proiecte, turnee în ţară şi peste hotare şi a înfiinţat alături de alţi muzicieni trupe precum Play Off, King B, Pe cont propriu, Neurotica şi a cântat alături de numeroşi artişti, bunăoară Vlad Spătar, AG Weinberger, Marius Pop, Dutka András, Joe Balogh, Horváth Mircea Lászlo, Balogh Bandi, Mihai Breazu, Vladimir Săteanu. Este profesor de tobe şi chitară în Oradea.

Omagiu poetului, la 101 ani

Ady Endre este considerat unul dintre cei mai importanți poeți ai secolului XX și ai literaturii maghiare. Printre temele abordate se regăsesc dragostea, moartea, religia, banii, războiul. Volumul „Új versek” reprezintă o adevărată piatră de hotar în literatura maghiară, dar adevăratul succes vine odată cu al patrulea său volum, „Vér és arany”. Ady Endre nu a fost cunoscut doar ca poet, ci și ca jurnalist. Astfel, o mare parte din poeziile și eseurile sale apar începând cu 1908 în primul număr al revistei literare Nyugat, al cărei colaborator va rămâne până când se stinge din viaţă, în 27 februarie 1919, la Budapesta.

Spectacolul “A csodák esztendeje – Anul miracolelor” este un omagiu adus poetului la 101 ani de la trecerea în nefiinţă a acestuia. În foaierul Filarmonicii va fi disponibil pentru achiziţionare CD-ul omonim dedicat memoriei lui Ady Endre.

Preţul biletelor la spectacolul-concert este unul modic, de 30 lei, acestea se pot obţine la casieria Filarmonicii de Stat Oradea, din strada Moscovei nr. 5, precum şi cu o oră înainte de concert.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON