URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Octombrie 2010, 09:47

Aniversarea a 110 ani de la inaugurare prinde clădirea Teatrului în plină renovare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe 15 octombrie 2010, la împlinirea a 110 ani de la inaugurarea clădirii Teatrului de Stat din Oradea, vor avea loc mai multe evenimente: de la o masă rotundă între arhitecţi şi cunoscători ai clădirii până la o repetiţie cu public a unei premiere. "Colegul meu Dimeny Levente (n.r. directorul trupei Szigligeti Ede) a venit cu ideea de a organiza acest eveniment pentru a puncta 110 de ani de la inaugurarea clădirii teatrului", a declarat Lucian Silaghi, directorul Teatrului de Stat Oradea.

Evenimentele dedicate aniversării vor începe de la ora 10 cu un tur al teatrului oferit de actori pentru elevi şi nu numai, şi va continua cu o masă rotundă pe tema restaurării clădirii teatrului, la care vor participa de la ora 13 arhitecţi şi proiectanţi.

De la ora 14, orădenii vor putea să vadă imagini cu alte clădiri ale unor teatre din Europa construite în aceeaşi perioadă de firma Fellner şi Helmer, într-o prezentare oferită de Szabo Attila, istoric al Institutului de Stat pentru Istorie Teatrală din Budapesta.

Ziua va continua cu lansarea cărţii "O creaţie veşnică. Teatrul Szigligeti în documente arhivistice", scrise de Nagy Bela, fostul secretar literar al trupei Szigligeti. Lansarea va avea loc de la ora 17.30 şi va fi moderată de Peter I. Zoltan.

Aniversarea a 110 ani de la inaugurarea Teatrului de Stat se va încheia cu o repetiţie cu public a spectacolului "Luigi Pirandello: Şase personaje în căutarea unui autor", o premieră care va fi pusă în scenă de actorii trupei Szigligeti.

Clădirea Teatrului orădean a fost inaugurată la 15 octombrie 1900. Proiectul a fost întocmit de renumita firmă de arhitecţi Fellner şi Helmer din Viena, iar realizarea lui, care a durat doar 15 luni, s-a derulat sub asistenţa arhitectului orădean Rimanóczy Kálmán.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
construire vs. renovare
Hmmm, construirea a durat 15 luni, renovarea...ani! Teatrul a mai fost renovat si in epoca, pe vremea directoratului lui Mircea Bradu. De fapt cred ca aceasta a fost perioada cea mai infloritoare a teatrului oradean. Ce spectacole, ce actori!!!!Si acum imi amintesc de prestatiile extraordinare ale Simonei Constantinescu, de debutul lui Adrian Pintea in "Cititorul de contor", de "Zece hohote de ras", de "Amadeus", "Yvonna, principesa Burgundiei"(sectia maghiara). Foarte bun director Mircea Bradu(pacat ca s-a facut portocaliu), extraordinara secretara literara Elisabeta Pop(care era prezenta in sala la toate reprezentatiile). Ou sont les neiges d'antan?
Postat 13 Octombrie 2010, 10:23 de dan oradeanul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON