URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Mai 2018, 17:31

A fost găsită comoara din Piaţa Unirii (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În caz că aţi văzut mai mulţi tineri în centrul Oradiei alergând, nu vă speriaţi, ei doar au fost în căutarea unei comori.

Timp de două ore, luni, studenţii de la Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării şi ARISE Oradea şi-au pus la încercare cunoştinţele legate de Uniunea Europeană şi de vecinii săi, dar şi abilităţile fizice, care le-au fost de mare folos să ajungă de la Teatrul Regina Maria până la Turnul Primăriei sau de la Muzeul Aurel Lazăr până la Biserica cu Lună, unde îi aşteptau alţi tineri, dintre organizatori, care le adresau întrebările şi le indicau următoarea destinaţie.

La eveniment au participat în jur de 25 de studenţi şi masteranzi români, moldoveni, dar şi străini,veniţi în Oradea prin proiectul Erasmus. Aceştia au format echipe din câte trei persoane, alese aleatoriu, care, timp de 2 ore, au răspuns la diverse întrebări despre Uniunea Europeană şi vecinii ei.

Roman Iordachi, student moldovean, câştigătorul locului 1, a declarat: "Evenimentul s-a dovedit a fi unul de succes, având în vedere numărul mare de participanţi şi entuziasmul de care au dat dovadă. Pentru mine a fost o experinţă interesantă, mi-am putut arăta cunoştinţele despre UE şi vecinătatea sa".

Întrebat despre concurenţa pe care a avut-o, Roman a răspuns: "Toţi participanţii au fost foarte bine pregătiţi, au dat dovadă de spirit competenţional, ceea ce a făcut ca vânătoarea să fie acerbă. Acest lucru a putut fi remarcat şi-n clasamentul final, unde decalajul între echipa mea şi cea de pe locul 2 a fost nesemnificativ, diferenţa fiind de câteva secunde, iar departajarea s-a făcut pe ultima sută de metri, la întrebarea finală. Până acolo, cele două echipe au mers cot la cot", a mai spus el.

Tinerii s-au arătat încântaţi de concurs, premiile fiind vouchere pentru cumpărături. Membrii echipei de pe locul 1 au primit bonuri în valoare de câte 200 lei, locul 2 - 150 lei, iar 3 - 100 lei. În plus, la final, organizatorii le-au pregătit şi o surpriză, o vizită la aquapark-ul orădean.

Multiculturalitatea participanţilor le-a fost "de folos" celor înscrişi în concurs, pentru că fiecare a putut să pună în aplicare cunoştinţele dobândite acasă. Echipa de pe locul 1, de exemplu, a fost formată din doi moldoveni şi un ucrainean, iar cea de pe locul 2 a fost compusă dintr-o moldoveancă, un român şi un turc.

"Treasure Hunt - căutarea de comori - a fost un exerciţiu de cultură generală şi de cunoştere a vecinilor Uniunii Europene. Acest eveniment reprezintă nu numai o activitate cu caracter didactic şi ştiinţific, dar şi o posibilitate de a învăţa lucruri noi. Proiectul are drept scop apropierea tinerei generaţii de spiritul european, urmăreşte antrenarea tinerilor în activităţi similare şi, de ce nu, sporirea entuziasmului civic", a declarat Vitalie Mirciu, unul dintre organizatori.

Evenimentul organizat de departamentul de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene din cadrul Universităţii din Oradea face parte din proiectul intitulat "European Union and its neighbourhood. Network for enhancing EU’s actorness in the Eastern borderlands", care se implementează în cadrul schemei Erasmus+ Jean Monnet Network.

Mihaela Furculiţă
studentă anul I

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON