URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Octombrie 2018, 21:40

De ce ne-au înghesuit în Cetate? Sute de orădeni, la coadă, ca să intre la Toamna Orădeană! (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cetatea Oradea se dovedeşte prea mică pentru concertele de amploare. Mii de oameni au mers în fortăreaţă, sâmbătă seară, când, în cadrul Toamnei Orădene au fost programate concertele Irina Rimes şi Holograf şi mulţi au fost ținuți afară.

După cum se ştie, ideea concentrării principalelor evenimente în incinta Cetăţii, în locul împărţirii lor între fortăreaţă şi Piaţa Unirii, a aparţinut conducerii Primăriei Oradea şi a fost justificată de primarul Ilie Bolojan şi colaboratorii săi prin necesitatea de a proteja plăcile cu care a fost pavată piaţa centrală.

Cetatea, arhiplină

În faţa edificiului s-au creat cozi imense de oameni care cu greu reușesc să intre. Timp de aproximativ o jumătate de oră, în jurul orei 20, accesul în fortăreață a fost complet blocat, cu atât mai mult cu cât poarta principală este prea îngustă, iar o parte dintre spectatorii din interior au zăbovit la intrare. Cetatea este arhiplină.

Organizatorii au încercat să organizeze fluxuri de intrare şi ieşire, însă mulţi dintre cei care voiau să ajungă la spectacole nu s-au mai încumetat să intre.

La ora 21.30, când concertul Holograf era deja în derulare, în afara Cetăţii se aflau câteva sute de oameni.

Aflat la faţa locului, directorul Asociaţiei pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune (APTOR), Mihai Jurca, organizatorul evenimentului, împreună cu jandarmii, îndrumau oamenii să intre pe un alt flux, adică după intrare să facă dreapta, pe lângă bastionul Cetăţii, şi să se întoarcă prin spate, pe la Muzeul Pâinii, ca să nu blocheze intrarea.

Record pentru Cetate

În interior, atmosfera era plăcută, în ciuda învălmășelii. Potrivit lui Jurca, în Cetate au venit, sâmbătă seară, peste 30.000 de oameni, iar în afara ei au rămas circa 1000 - 2000 de persoane.

Este record de participare pentru un eveniment organizat în fortăreaţă.

Organizatorii nu se așteptau la un public atât de numeros. Cert este că, la ora 22, spectatorii continuau să vină în valuri. Câțiva curioși s-au urcat pe zidurile Cetății.

Orădenii i-au întâmpinat pe artiști cu aplauze frenetice. Au cântat împreună cu Irina Rimes melodiile cunoscute ale acesteia  și au savurat din plin melodiile de dragoste ale celor de la Holograf.

Mulţimea a umplut toate cotloanele fortificaţiei de la curtea interioară a inelului princiar unde domina zona de food până la poarta de acces dinspre Calea Clujului.

În ciuda numărului mare de persoane, evacuarea de după încheierea concertului Holograf, chiar dacă necesita răbdare, s-a derulat fără incidente.

Organizatorii au demontat gardul metalic care delimita cele două sensuri de acces de sub poarta principală pentru a fluidiza fluxul de persoane, dar pentru cineva aflat în mijlocul curţii ieşirea de la festivităţi tot a durat peste zece minute.

În fond, cam 30.000 de persoane au trebuit să iasă printr-o poartă îngustă de numai cinci metri...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Idee pentru Primaria Oradea
De ce nu se face un proiect cu fonduri europene, pentru modernizarea si schimbarea destinatiei a stadionului FcBihor intr-o arena de spectacole ( vezi arena O2 din Londra ) ?!?
Postat 08 Octombrie 2018, 20:38 de Contribuabilul
@ sandu
Ok: e urâtă iar mai nou a devenit și inutilă. Mulțumit?
Postat 07 Octombrie 2018, 22:22 de User anonimizat
Bihoreanoradean
Ai uitat sau cum
Postat 07 Octombrie 2018, 20:47 de Sandu1206
Piața Unirii nu mai e bună ... crapă dacă trec trupele de ceterași !?!
Urmează acum să crape și zidurile cetății, de la aglomerație și decibeli, ca să-și încheie și primarul seria lungă de proiecte care au constat, în cea mai mare parte, în turnatul de beton !?! Îmbrăcați cetatea în B500 și mai faceți vreo două porți, ca să rămână Oradea în istoria mondială a cetăților medievale !?! Nu de alta dar, unde în Europa s-a văzut spectacol în incinta vreunei lucrari de acest gen cu ... mici, bere și boxe de 1.000W !?! Nicăieri, pentru că aceste cetăți au fost făcute să reziste la "atacurile" din afară, nu la cele din interior !?!
Postat 07 Octombrie 2018, 11:51 de CrisDumi
Pericol iminent
Lăsând la o parte urâțenia sau utilitatea pietei Unirii (fiecare cu gusturile și ideile lui) , imaginea cu puhoiul de oameni ce se înghesuia la intrarea în cetate, mi-a amintit de dezastrul de la Love Parade din 2010 când zeci de oameni au fost călcați în picioare din cauza unei proaste organizări și a spațiului mult prea mic pentru o mulțime așa de mare: s-a lăsat cu morți și răniți + anularea pentru totdeauna a acelui festival.
Postat 07 Octombrie 2018, 08:15 de User anonimizat
@ sandu
Iar încurci marfa cu ambalajul?
Postat 07 Octombrie 2018, 07:43 de User anonimizat
Soricel și bihoreanoradean
Parca va plângeați că ce urâtă e piata Unirii și că s-au stricat pavele. Acuma va plângeți că de ce e la cetate.
Postat 06 Octombrie 2018, 23:35 de Sandu1206
!!!
Desteptii planetei! Bolojan&Jurca
Postat 06 Octombrie 2018, 22:28 de soricel
Ca la tara..
Și când spuneam că bolovan vrea să facă din centru exact că țăranii din Certeze dupa ani de truda in strainatate, dorm într-o cămăruță in fundul curții în vreme ce casa tip palat sta nefolisita dar e "gătată" de oaspeți, unii au sărit că arși că ce am cu bolovanul. Ei bine preferam un trafic civilizat în oraș decât pietonale și piete pe care sa le ținem de bibelou. O sa caut ceva macrameuri sa le donez primăriei.
Postat 06 Octombrie 2018, 21:55 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON