URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 August 2018, 17:10

Surpriză pentru cinefili: Se organizează, în premieră, TIFF Oradea!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Primăria Oradea organizează, între 7 şi 9 septembrie, prima ediţie a TIFF (Transilvania International Film Festival) Oradea.

Publicul orădean va putea viziona filme care încă n-au fost lansate pe marile ecrane şi cine-concerte în premieră în România.

Organizatorii TIFF, festival cu tradiţie şi renume ţinut în Cluj-Napoca, au mai organizat astfel de mici festivaluri şi în oraşe precum Sibiu, Târgu Mureş, Miercurea Ciuc şi Chişinău.

"Oraş bijuterie"

În programul festivalului de la Oradea au fost incluse cele mai bune titluri prezente la TIFF Cluj, precum şi proiecţii în onoarea unor invitaţi speciali omagiaţi în Festival. 

În primele două zile de festival, orădenii se vor bucura de Proiecţii de Gală în sala Teatrului Regina Maria. Vor fi, de asemenea, proiecţii şi în Piaţa Unirii, la Cetate şi la Universitatea Partium.

"Ne-am propus să ducem brandul TIFF şi în alte oraşe unde există public iubitor de film. Din această perspectivă, Oradea este destinaţia ideală. Este un oraş-bijuterie cu o istorie fabuloasă, care are o importantă şi vizibilă dezvoltare în ultimii ani. În plus, să nu uităm, a găzduit proiecţii cinematografice încă din anul 1906. Oraşul are un potenţial foarte mare, atât cultural cât şi turistic şi sunt convins că a venit vremea ca mulţi alţi români să îl redescopere", a declarat Tudor Giurgiu, preşedintele Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

Propunere la Oscar

Potrivit organizatorilor, programul TIFF Oradea va include avanpremiere cu filme româneşti şi maghiare, lungmetraj şi scurtmetraj, din producţia anului 2018, care se vor difuza în prezenţa realizatorilor şi actorilor.

Una dintre premierele româneşti va fi proiecţia celui mai nou film al regizorului Radu Jude, "Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari", laureat cu Marele Premiu la Festivalul de Film de la Karlovy Vary şi propunerea României pentru nominalizările la categoria "Cel mai bun film străin" la Premiile Oscar 2019.

Filmul spune povestea realizării unei reconstituiri istorice a luptei de la Odessa din cel de-al Doilea Război Mondial pentru un spectacol de stradă. Producţia a fost elogiată de presa internaţională de specialitate. Revista Variety a scris că "Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari" este "un atac caustic şi foarte actual".

"Vara"… cu regizor arestat

Două dintre cele mai apreciate filme ale ultimei ediţii a Festivalului de Film de la Cannes vor fi proiectate şi ele în premieră în România la TIFF Oradea.

Unul dintre ele este "Woman at War" (Premiul Société des auteurs et compositeurs dramatiques - SACD), un mix de comedie, musical, dramă socială şi corectitudine politică, urmăreşte povestea unei activiste islandeze care declară război greilor din industria de aluminiu.

Filmul regizat de Benedikt Erlingsson este finalist în cursa pentru Premiul LUX, acordat anual de Parlamentul European celor mai bune producţii care ilustrează valorile fundamentale europene.

Cel de-al doilea, "Leto/Summer" (Premiul Cannes Soundtrack), evocă parcursul unei legende a rockului sovietic din anii ’80, Viktor Ţoi, realizând astfel un portret de excepţie a scenei rock underground din Leningradul acelor ani. Filmul a fost proiectat la Cannes în absenţa regizorului Kirill Serebrennikov, aflat în arest la domiciliu, în Moscova.

"România neîmblânzită"

O altă surpriză pe care programul primei ediţii TIFF Oradea o aduce cinefililor este şi proiecţia "Omul care l-a ucis pe Don Quijote" (r. Terry Gilliam), filmul-surpriză a celei de-a 17-a ediţii TIFF Cluj, care a rulat cu casa închisă şi a fost reluat la cererea publicului.

Potrivit organizatorilor, filmul a fost primit cu entuziasm la Cannes şi a atras atenţia prin viziunea inedită asupra artei. "Adam Driver şi Jonathan Pryce interpretează rolurile principale într-o poveste care urmăreşte aventurile lui Toby, un om de publicitate foarte pragmatic, prins în deziluziile unui bătrân pantofar spaniol care se crede Don Quijote", au transmis aceştia.

Printre filmele care vor putea fi văzute în aer liber, în Piaţa Unirii, pe unul dintre cele mai mari ecrane de proiecţie din România, se numără şi documentarul "România neîmblânzită" (r. Thomas Barton-Humphreys), narat de Victor Rebengiuc. Realizat în colaborare cu britanicii de la Off the Fence, producţia a fost filmată pe parcursul unui an întreg şi prezintă frumuseţea sălbatică a României.

TIFF Oradea este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR) şi co-finanţat de Primăria Municipiului Oradea, prin Consiliul Local Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
există o explicație
Iaca poznă ! De ce era căzut pe spate D-l Tudor Giurgiu....aș intra în detalii economice dar mă "abstin" !
Postat 02 August 2018, 17:45 de soricel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON