URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 August 2017, 18:30

Opera de stat din Budapesta aduce, în septembrie, două spectacole la Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Arena Antonio Alexe va găzdui două evenimente inedite pe 14 şi 15 septembrie. Opera de Stat din Budapesta, una dintre cele mai renumite din Europa, aduce la Oradea două spectacole în cadrul unui turneu prin Transilvania.

Opera de Stat din Budapesta merge în astfel de turnee prin ţările vecine într-o stagiune specială iniţiată din cauza reabilitării sediului din capitala Ungariei.

"În prima zi publicul se va bucura de o Operă în trei acte, în limba maghiară, cu supratitrare în limba română, având o tematică legată de istoria poporului maghiar. Cea de-a doua zi va fi dedicată baletului, mai exact baletul comic în 3 acte Văduva Veselă de Lehar, piesa desfăşurându-se în 1905, la Paris, unde diplomaţii ambasadei ţării imaginare Pontevedro încearcă să găsească o soluţie pentru prevenirea falimentului care ameninţă ţara lor", se arată într-un comunicat transmis de Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune, co-organizatorul evenimentului.

Biletele costă doar 10 lei şi se pot cumpăra online pe bilete.ro, la magazinele Germanos, str. Republicii nr. 23 şi str. Ogorului 171, Immedia din incinta Kaufland 3, str. Tuberozelor 26 şi oficiile poştale nr.1, str. R Ciorogariu nr. 12 şi nr. 9, bdul. Dacia nr. 110. Spectacolele vor începe la ora 19 în ambele zile.

"Evenimentul este organizat de către Opera de stat din Budapesta, făcând parte din stagiunea dedicată Transilvaniei, APTOR fiind structura care şi-a asumat contractul, responsabilităţile de organizare tehnică şi de asigurare a spaţiului pentru cele două reprezentaţii. Ne bucurăm că Oradea şi comunitatea locală se pot bucura de un astfel de spectacol şi că iubitorii de operă vor primi la Oradea vizita unei instituţii atât de prestigioase din Europa", se mai precizează în informare.


Operă în trei acte

László al V-lea: Rab Gyula

Ulrik Cillei: Dobák Attila

Erzsébet Szilágyi: Fodor Beatrix

László Hunyadi: Kiss B. Atilla

Mátyás Hunyadi: Kálnay Zsófia

Palatinul Gara: Kovács István

Mária Gara: Kriszta Kinga

Mihály Szilágyi: Zsigmond Géza

Rozgonyi: Somogyi Zoltán

Văduva veselă de Lehar

Hanna Glavari, văduva: Hangya Rita

Contele Danilo Danilovici: Timofeev Dmitry

Valencienne: Földi Lea

Camille de Rossillon: Rónai András József

Ludmilla: Pokhodnykh Elina

Magda: Purszki Lilla

Kromow: Morvai Kristóf

Pritschitsch: Majoros Balázs

Njegus: Kovtun Maksym

Baronul Mirko Zeta: Biocca Mark James

Băiat solo din Pontevedro: Kerényi Miklós Dávid

Ospătarul şef: Molnár Dávid

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON