URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Iulie 2017, 14:31

Festivalul medieval al Cetăţii: Trei zile cu iz de Ev Mediu, în fortăreaţa orădeană

Dacă n-aţi plecat în vacanţă, nu vă faceţi planuri pentru weekend! Cetatea orădeană va prinde viaţă, cu prilejul Festivalului medieval ce va fi organizat aici, de vineri până duminică.

Organizat de Asociaţia pentru promovarea turismului în Oradea şi regiune, festivalul se doreşte a fi o veritabilă întoarcere în timp, căci în fortăreaţă se va recrea atmosfera medievală. "Peste 200 de actori şi trupe medievale vor fi prezenţi în fiecare zi în Cetate. Curtea Palatului princiar va fi ca o călătorie în timp, cu meşteşugari, fierari şi alte activităţi specifice unui târg în Evul Mediu", a explicat marţi, într-o conferinţă de presă, directorul APTOR, Mihai Jurca.

De asemenea, în cele trei zile de festival, pe strada Breslelor din Cetate vor fi prezenţi 35 de artizani şi meşteri populari care vor face demonstraţii de cioplit în lemn, modelare în lut, croşetat, pielărie, olărit, broderie, pictură pe mobilă, împâslit, opincărie, iconărie ori alte munci artizanale.

Bătăi şi muzică

Debutul oficial al festivalului este programat pentru vineri, la ora 14, dar primul moment interesant este programat la ora 17, când se va ţine o Paradă Medievală. Din faţa Policlinicii Mari, toţi actorii şi artiştii invitaţi la festival vor mărşălui pe traseul str. Republicii – Piaţa Unirii – str. Independenţei – Parcul 1 Decembrie – Cetatea Oradea.

În fiecare seară de festival, în fortăreaţă vor avea loc şi trei simulări de bătălii. Vineri, la poarta de Est, protagoniştii luptei vor fi călăreţii şi arcaşii, a doua bătălie se va da în faţa Hotelului din Cetate, iar cea finală, de apărare a Cetăţii, la poarta principală (înspre Catedrala ortodoxă) a fortăreţei.

Festivalul nu ar fi desăvârşit fără muzică, astfel că organizatorii au invitat mai multe trupe de muzicală medievală: Cimpoierii din Transilvania, Huniadi Cantores, Lupus Dacus şi Pelegrinii. Totodată, în fiecare seară nume mari vor urca pe scenă: vineri Cobzality, Phoenix, Călin Pop şi Dan Andrei Aldea, sâmbătă Ada Milea şi Alex Bălănescu (concertul care iniţial era programat în Şanţul Cetăţii, în cadrul Backyard Acoustic Session), respectiv Vama, iar duminică Subcarpaţi.

După concerte, în fiecare seară vor avea loc spectacole de jonglerii cu foc.

Grijă la copii!

Probabil însă că cei mai răsfăţaţi în cadrul festivalului vor fi copiii. Special pentru ei, organizatorii au pregătit o zonă anume, unde cei mici se vor distra în voie pe tobogane, trambulină sau la ateliere de luterie şi pictură pe ipsos.

De asemenea, vor putea să tragă cu arcul, să modeleze baloane, să facă baloane de spumă uriaşe, dar şi să se joace cu felurite jocuri de lemn. Tot pentru copii, organizatorii au programat un atelier educativ cu jocuri de strategie, memorie, logică şi fantezie.

Organizatorii au şi nişte sfaturi pentru părinţii orădeni, ţinând cont că la festivalul copiilor organizat luna trecută în Cetate cel puţin 10 micuţi s-au pierdut. "Recomandăm să aibă copiii asupra lor un număr de telefon al părintelui", a precizat, în aceeaşi conferinţă de presă, Angela Lupşea, directorul interimar al Muzeului Cetăţii şi oraşului Oradea.

Pe lângă toate acestea, Festivalul medieval va mai aduna zece comercianţi de produse artizanale, vânzători de plăcinte, gogoşi şi colaci secuieşti. Totodată, a fost contractat un comerciant de mâncare, şi, potrivit lui Mihai Jurca, urmează să fie contractat şi al doilea.

Bugetul festivalului este de 350.000 de lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Bugetul festivalului
La fel de mult (sau putin) ca si bugetul pentru zilele scolii francisc hubic de spalare de bani publici din consiliul judetean udmr-psd. Doar ca acolo au venit necunoscutii din liga 5 si nu s-a facut nici a 10 parte din ce s-a anuntat pentru cetatea oradea, organizat de primarie si asociatia de turism a orasului condusa de dommul Jurca.
Postat 05 Iulie 2017, 22:12 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON