URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Septembrie 2019, 20:01

Cine-concerte în Sinagogă, în fiecare seară la cea de-a doua ediţie TIFF Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sinagoga Neologă Sion va fi şi în acest an gazda evenimentelor muzicale speciale incluse în programul TIFF Oradea. La finalul fiecărei zile de festival, între 6 şi 8 septembrie, publicul se va delecta cu o serie de cine-concerte spectaculoase, în decorul unic al monumentului istoric construit în stil neomaur.

Începând cu ora 21, muzicienii autohtoni şi artiştii locali vor acompania live cele trei capodopere ale filmului mut, titluri de referinţă în creaţia pentru marele ecran din toate timpurile, realizate în urmă cu un secol.

Vineri, 6 septembrie, în prima de zi de festival, orădenii sunt invitaţi la cince-concertul Der Golem, o experienţă cinematografică magică acompaniată live de artistul clujean Danaga, a cărui muzică îmbină sunetele electronice, jazz-ul şi funk-ul, cu influenţele etno. El va construi live coloana sonoră a Horror-ului regizat acum 100 de ani de Carl Boese şi Paul Wegener.

Acţiunea filmului se petrece în Praga secolului XVI, unde un rabin creează un uriaş din lut căruia îi dă viaţă cu ajutorul magiei, pentru a proteja comunitatea evreiască de persecuţii. Golem, interpretat de însuşi regizorul Paul Wegener, este un fel de precursor al Frankenstein-ului modern care se revoltă împotriva creatorului când începe să fie folosit în scopuri egoiste. 

Seara de sâmbătă, 7 septembrie, este dedicată celui mai poetic şi intrigant film al regizorului american D. W. Griffith, acompaniat live de artistul orădean Dubase. O bijuterie a cinematografiei mute, Broken Blossoms urmăreşte povestea unui imigrant chinez ajuns la Londra pentru a propăvădui budismul. Nereuşind să se adapteze la ritmul metropolei, el va ajunge curând să îşi înece visurile de misionar în dependenţa de opiu. Totul se schimbă atunci când o întâlneşte le Lucy, o tânără care pare să aibă nevoie de acţiunile lui de binefacere.  

Pe 8 septembrie, în ultima seară de festival, Căruţa fantomă va poposi la Oradea, şi va propune cinefililor o experienţă cinematografică şi muzicală fascinantă. Însuşi regizorul Victor Sjostrom interpretează rolul principal în horror-ul inspirat de o veche tradiţie scandinavă. Conform legendelor, în noaptea Sfântului Silvestru, înspăimântătoarea căruţă, încărcată cu sufletele păcătoşilor, îşi schimbă vizitiul cu ultimul nelegiuit trecut în nefiinţă. Teama îl va determina pe protagonist să-şi dorească mântuirea cu disperare, înainte de marele final. Proiecţia de film mut, cu un prolog cu Ingmar Bergman şi sound-design live, realizat de Foley’Ala, o va avea ca invitat special pe legendara Irina Margareta Nistor. 

Biletele au fost puse în vânzare şi pot fi achiziţionate online, de pe tiff.eventbook.ro, sau chiar din aplicaţia oficială TIFF, dezvoltată de Halcyon Mobile, disponibilă pe App Store şi Google Play Store.

TIFF Oradea este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR) şi Asociaţia pentru promovarea turismului din Oradea şi regiune (Visit Oradea) cu sprijinul financiar al Primăriei Municipiului Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON