URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 18 IUNIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Anul trecut, Zilele întemeietorului oraşului Oradea au fost un succes nesperat. Cifrele privind audienţa au fost ameţitoare, organizatorii estimând chiar 60.000 de participanţi la manifestări. Din start, anul acesta organizatorii au anunţat că ar dori ca sărbătoarea să nu fie una a comunităţii maghiare, ci a tuturor orădenilor. Uşor de zis, dar greu de digerat pentru unii.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vinerea trecută, şeful Poliţiei de Frontieră Române, orădeanul Ioan Buda, a dat o veste mare: după o întâlnire cu omologul de la Budapesta, a decis deschiderea "ocazională" a unui nou punct de trecere a frontierei în Bihor, la Santăul Mare, exclusiv pentru "efectuarea unor transporturi de materiale de construcţii" necesare construirii autostrăzii din Ungaria. Nimic rău până aici, dar asta numai dacă avem memorie de efemeridă şi nu ne amintim câteva detalii poate, totuşi, relevante...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Umorul e ca mâncarea - are mii de forme, gusturi și arome. Nimeni nu agreează toate bucatele de pe pământ. Plaja de preferințe culinare ţine, în cazul celor mai mulți oameni, de cultura locului în care s-au născut, de ce le-a gătit mama toată viața, de posibilitățile financiare, de zona respectivă, de educație și auto-educație, de tradiție și conservatorism.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi pe marginea scandalului legat de „atenţiile” pregătite de părinţi profesorilor de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În 7 iunie 2018, în calitate de cameră decizională, Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege privind modificarea Codului de procedură civilă, care a fost trimis Preşedintelui României în vederea promulgării. În condiţiile în care unul dintre principalele subiecte actuale din mass media este reprezentat de modificarea codurilor penale, adoptarea acestei legi, mult mai importante pentru cetăţeanul de rând, a trecut aproape neobservată. Sunt modificate aproximativ 100 de articole din Codul de procedură civilă!
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Toxiinfecţiile alimentare sunt boli acute cu manifestări diareice, determinate de salmonele, stafilococi enterotoxici, clostridium perfringens, clostridium botulinum şi alţi agenţi patogeni. Cea mai frecventă toxiinfecţie alimentară este cea determinată de salmonele. Există peste 1.700 de tipuri clasificate de salmonele. 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Ne naştem, suntem crescuţi de părinţi, ne maturizăm, avem la rândul nostru propriii copii pe care îi creştem, îmbătrânim. Fiecare generaţie trece prin acelaşi ciclu, dar o face în perioade diferite de timp, pe măsură ce în urma noastră rămâne istoria. Aşa se face că aceia care au prins în adolescenţă începuturile comunismului în România au încă memoria vremurilor de dinainte şi au trebuit să se adapteze schimbării.
01 Octombrie 2017, 10:02

Bucurii de Toamnă: Zdob şi Zdub, Viţa de Vie, Mihail, Smiley şi Delia vin la Toamna Orădeană

Bucurii de Toamnă: Zdob şi Zdub, Viţa de Vie, Mihail, Smiley şi Delia vin la Toamna Orădeană SHOW LA ÎNĂLŢIME. Piaţa Unirii va fi colorată în această Toamnă Orădeană de artistele Teatrului Pavana din Olanda, care vor da spectacole de "balet" pe picioroange, purtând rochii făcute din câte 250 de metri de material

Anul acesta, Toamna Orădeană va dura doar patru zile, dar toate cu evenimente atractive. Spre deosebire de ediţiile precedente, festivalul se va concentra în două locaţii importante - Piaţa Unirii şi Cetate - şi programează concerte cu Lora, Viţa de Vie, Smiley, Zdob şi Zdub, Delia şi Mihail, precum şi spectacole stradale date de invitaţi din Franţa şi Olanda. Nici amatorii de bunătăţi gătite în faţa lor, în stil street-food, nu vor fi dezamăgiţi de ofertă...

Festival… cu gusturi

Festivalul emblematic al oraşului, Toamna Orădeană, se va desfăşura anul acesta în perioada 5-8 octombrie, în organizarea Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR) din cadrul Primăriei, alături de partenerii WhyNot, Heineken şi myDeck. Pentru a pune în valoare atracţiile oraşului, organizatorii au decis să ţină festivalul în Piaţa Unirii şi în Cetate. "E timpul să ne mândrim cu frumuseţea, diversitatea şi istoria oraşului şi să răspândim bucuria de a trăi aici", transmite preşedintele APTOR, Mihai Jurca.

În ambele "cartiere generale", vizitatorii vor fi îmbiaţi cu preparate street-food. "În Piaţa Unirii, sub numele «Taste of Oradea» încercăm să aducem standurile celor mai interesante restaurante locale şi câţiva invitaţi speciali. Am discutat, între alţii, cu cei de la MEATic, Baraw, Queens, Ramada. De asemenea, în Piaţa Unirii vor veni şi orădenii care fac dinnede în Castelul Brutarilor", anunţă Jurca. În schimb, în Cetate vor fi instalate peste 10 food-truck-uri sosite din diverse colţuri ale ţării. Orădenii vor putea gusta din nou preparate care i-au cucerit la Street Food Festival, dar şi noutăţi care vor fi gătite aici în premieră.

Show-uri pe stradă

Ediţia 2017 a Toamnei Orădene va fi animată de artişti stradali din Olanda şi Franţa. Percuţioniştii Fanfarei Kafi a companiei de spectacole Babel Tour, din Franţa, vor încinge petreceri pe ritmuri africane, asiatice şi europene, invitând privitorii la dans şi distracţie. Artiştii vor face show atât în Piaţa Unirii cât şi, cel puţin în primele zile ale festivalului, prin cartiere, pentru a ademeni publicul în centru.

Tot în piaţa centrală a Oradiei, componentele Teatrului Pavana din Olanda, îmbrăcate în rochii spectaculoase făcute din câte 250 de metri de material, vor susţine momente de dans şi balet pe catalige. De asemenea, în Piaţa Unirii va fi deschis şi un Butic de Toamnă, cu accesorii şi atelier de tatuaje cu henna, precum şi o zonă cu jocuri şi activităţi dedicate copiilor, numită Fantasy Corner.

Vocile din Cetate 

Anul acesta, cum festivalul are două locaţii principale, şi concertele sunt de două ori mai multe, ele urmând să fie susţinute de invitaţi din România şi din Ungaria. Joi, 5 octombrie, de la ora 17.30, seria recitalurilor va fi deschisă în Cetate de Pély Barna, după care pe scenă va urca formaţia orădeană Baby Elvis. De la ora 20.30, tot acolo va cânta Mihail, faimosul interpret care şi-a câştigat fanii cu hituri precum "Mă ucide ea" şi "Who you are".

O zi mai târziu, vineri, 6 octombrie, orădenilor le vor cânta Larisa, Ligia Hojda şi, de la 20.30, trupa Viţa de Vie, înfiinţată în 1996 şi devenită una dintre cele mai longevive de pe piaţa muzicală autohtonă. După încă o zi, sâmbătă, pe 7 octombrie, de la 17.30, scena va aparţine unor soliste talentate cum sunt Rubie, Lucia şi Alexandrina, iar în ultima seară vor presta apariţii relativ recente în showbizz - Soul Serenade, NextEX şi Golan.

Parada vedetelor

În paralel, în Piaţa Unirii, concertele vor debuta joi de la ora 17 cu cel dat de Szanto Denis, din Ungaria, urmat de Trupa High, Peet Project (Ungaria) şi Ioana Ignat. După o zi, vineri, de la ora 18, aici se vor produce Jazz Today, orădenii de la Fraţii Jdieri, Charlie (din Ungaria) şi, în fine, de la ora 21, moldovenii de la Zdob şi Zdub, cu fierbinţile piese "Videli Noch", "DJ Vasile", "Bunica bate toba", "Bună dimineaţa" şi "Moldovenii s-au născut".

Sâmbăta, pe 7 octombrie, de la ora 17, în Piaţa Unirii vor cânta tineri interpreţi italieni din grupul World Youth Hope, care au mai fost în Oradea prin programe ale Episcopiei Greco-Catolice. De la ora 19, pe scenă va urca In Fusion, formaţie condusă de orădeanul Marius Pop, care îl va avea alături şi pe tatăl său, Călin Pop, liderul legendarei trupe Celelalte Cuvinte. La ora 20 va cânta Lora, iar de la 21 Smiley.

Duminică, 8 octombrie, începând cu ora 18, în Piaţa Unirii vor ajunge invitaţi din Ungaria, Timea Pall şi Publika, urmaţi de The Motans, o trupă în vogă în România, datorită unor piese precum "August" şi "Versus", şi de Delia, al cărei recital a fost programat de la ora 21. Toamna Orădeană va fi încheiată, fireşte, prin clasicul foc de artificii. Până atunci, orădenii îşi vor stabili programul în funcţie de preferinţe şi, cine ştie, mulţi poate chiar vor face "naveta" între Cetate şi Piaţa Unirii...


Program scena Piaţa Unirii:

Joi, 5 octombrie

17:00-19:00 Szanto Denis (ROU)

19:00 – 20:00 Trupa High (ROU)

20:00 – 21:00 Peet Project (HU)

21:00 – 22:00 Ioana Ignat (ROU)

Vineri, 6 octombrie

18:00-19:00 JAZZ TODAY (ROU)

19:00-20:00 Fratii Jdieri (ROU)

20:00-21:00 Charlie (HU)

21:00-22:00 Zdob si Zdub (MD)

Sambata, 7 octombrie

17:00 – 18:30 World Youth Hope, interpreti: Andrea Piccirillo, Mario Labellarte, Luca Bonaffini, Linda Valori si Francesco Sportelli (IT)

19:00 – 20:00 In Fusion- Marius Pop si Calin Pop (ROU - PL)

20:00-21:00 Lora (ROU)

21:00 – 22:00 Smiley (ROU)

Duminica, 8 octombrie

18:00 – 19:00 Timea Pall (HU)

19:00 – 20:00 Publika (ROU)

20:00 – 21:00 The Motans (MD)

21:00 – 22:00 Delia (ROU)

22:00- Focuri de artificii

Program scenă Cetatea Oradea

Joi, 5 octombrie

17:30 Pély Barna (HUN)

19:00 Baby Elvis (ROU)

20:30 Mihail (ROU)

Vineri, 6 octombrie

17:30 Larisa (ROU)

19:00 Ligia Hojda (ROU)

20:30 Vița de Vie (ROU)

Sambata, 7 octombrie

17:30 Rubie (ROU)

19:00 Lucia (ROU)

20:30 Alexandrina Hristov (ROU)

Duminica, 8 octombrie

17:30 Soul Serenade (ROU)

19:00 NextEX (ROU)

20:30 Golan (ROU)

Program cartiere:

Cartier Rogerius- Parcul Magnoliei

6 octombrie- ora 16:00- Kafi Orchestra(FRA)

7 octombrie- ora 18:00- Mana Dance Academy

8 octombrie- ora 17:30- Kafi Orchestra(FRA)

Cartier Nufărul- Parcul Salca

7 octombrie- ora 18:00 Kafi Orchestra(FRA)

Citiți și articolul Toamna Orădeană va închide traficul în Piaţa Unirii. Vezi programul complet al festivalului!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Gerovital, brandul nr. 1 în România, a deschis primul magazin în Oradea. Inaugurarea s-a făcut cu şampanie, o prezentare Eli Lăslean şi reduceri (FOTO)
 • Voluntariat. 20 de orădeni au plantat flori în piaţa Ferdinand într-o acţiune de înfrumuseţare a oraşului (FOTO / VIDEO)
 • Kirchweih la Palota: Micuţa comunitate de germani şi-a sărbătorit întemeietorul şi protectorul spiritual (FOTO/VIDEO)
 • Morţii cu morţii: Drumul între DN 79 şi cimitirul din Nojorid, presărat cu buruieni înalte de 2 metri! (FOTO)
 • Accident grav pe DN 1: Un bărbat a murit şi o femeie este în stare gravă, după ce o maşină s-a ciocnit cu un autocar (FOTO/VIDEO)
 • Culturi distruse: Grindina a făcut pagube enorme în mai multe localităţi din Bihor (FOTO/VIDEO)
 • Meciuri internaţionale atractive, la turneul internaţional de box 'Memorialul Nicolae Talpoş' (FOTO)
 • The Lion Kings: Campionii României la baschet au prezentat trofeul în faţa fanilor orădeni, fiind primiţi cu aplauze şi confetti (FOTO/VIDEO)
 • Furtună peste Oradea: Ploaia şi vijelia au inundat străzi şi au doborât copaci cu nemiluita (FOTO/VIDEO)
 • Bucurie în Piața Unirii! CSM Oradea este din nou campioana României la baschet! (FOTO / VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON