URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Fraţii Micula au câştigat un proces cu Statul Român, în urma căruia acesta era obligat să le plătească despăgubiri de 84,5 milioane euro. Cum nimeni nu s-a sinchisit de această problemă, după calcularea dobânzilor şi penalităţilor suma a ajuns la aproape 400 milioane de euro.
Zic şi eu
Adrian Cris
Într-o societate ipocrită, vestea că aproape jumătate din adolescenţii României sunt analfabeţi funcţional (potrivit celei mai recente testări PISA, a Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, 44% nu înţeleg un text, deşi cunosc literele care îi formează cuvintele) a fost întoarsă pe toate feţele câteva zile, după care, ca de obicei, a şi fost uitată pentru a face loc altor uimiri, nou-nouţe.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Un monstru în sine, birocrația creează la rândul ei alți monștri. Birocratul are infinit mai mult respect pentru o hârtie semnată și stampilată decât pentru un om în carne și oase. Din spatele unui birou sau baricadat în spatele unei tejghele cu geam termopan, birocratul se simte o ființă superioară, un supra-om, care va descalifica orice biped lipsit de hârtiile necesare pentru a dovedi ce are de dovedit.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre decizia Primăriei Oradea de a taxa eliberarea pe loc a documentelor la ghişeu şi de a încuraja, inclusiv prin reduceri fiscale, relaţia online între cetăţeni şi administraţie?De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Recent, Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie cu privire la termenul în care se pot solicita despăgubiri în cazul provocării unei pagube printr-un act administrativ nelegal. Mai concret, s-a stabilit că termenul de un an pentru solicitarea de despăgubiri în instanță curge de la data la care persoana vătămată a luat cunoștință de paguba efectivă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
SIDA a fost recunoscută pentru prima dată în 1981 în SUA la emigranţii haitieni şi în grupurile de homosexuali din New York, Los Angeles şi San Francisco. Este determinată de virusul imunodeficienţei umane (HIV) şi reprezintă stadiul final al unui şir de boli care apar ca urmare a imunodeficienţei instalate prin infecţia cu acest virus. În majoritatea cazurilor se transmite prin contact sexual (vaginal şi anal), dar şi prin sânge sau produse de sânge infectate şi de la gravida infectată la făt.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
08 Noiembrie 2019, 15:58

Sărbătoare... nemţească: Singura şcoală cu predare în limba germană din Bihor, Liceul Friedrich Schiller, a împlinit 10 ani de existenţă (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Liceul German Friedrich Schiller, singura şcoală din Bihor în care toate materiile se predau în limba germană, a fost vineri în sărbătoare. În locul lecţiilor din orar, elevii şi profesorii au participat la diverse ateliere sau concursuri, iar apoi la o serbare şcolărească, toate organizate cu ocazia împlinirii a 10 ani de la înfiinţarea liceului.

Între orele 8 şi 11, în toate sălile de clasă ale şcolii s-au ţinut diverse ateliere şi concursuri. De pildă, clasa I B a făcut un Carnaval al prăjiturilor, elevii din clasa a V-a A au învăţat cum să olărească de la un meşter din Vadu Crişului, iar cei din clasele a X-a şi a XII-a au lansat ziarul şcolii.

La prânz, elevi, profesori şi părinţi deopotrivă s-au întâlnit în sala festivă a Universităţii Partium, unde a avut loc o mare serbare şcolară, la care au participat atât preşcolari de la grădiniţele  arondate şcolii, cât şi elevii. Programul a cuprins dansuri, îndeosebi cu specific german, recitaluri de poezii, scenete de teatru, demonstraţii ale majoretelor ori momente de balet. Fireşte, toţi performerii au fost intens aplaudaţi de public, mai cu seamă că era evident că au pregătit asiduu momentele prezentate.

"Adevăraţi cetăţeni europeni"

La ceremonia de vineri, directorul liceului, Nicolae Ungur, a explicat că misiunea şcolii pe care o conduce este de a le oferi elevilor educaţia necesară pentru a deveni persoane competente, capabile să înveţe pe parcursul întregii vieţi, "adevăraţi cetăţeni ai lumii de mâine, adevăraţi cetăţeni europeni".

"Suntem un liceu relativ tânăr, dar rezultatele pe care elevii noştri le-au dobândit sunt cuantificabile", a precizat Ungur, enumerând apoi doar o parte din premiile obţinute de elevii şcolii în ultimii ani.

Calitatea actului educaţional se vede cel mai bine la examenele naţionale, iar Liceul German are cu ce se mândri: în ultimii trei ani, toţi elevii şcolii care au susţinut examenul de Bacalaureat l-au şi promovat, performanţă cu care nu multe unităţi de învăţământ se pot lăuda. "De asemenea, toţi elevii din clasa a XII-a au obţinut certificate lingvistice Deutsches Sprachdiplom care le oferă posibilitatea să se înscrie la universităţi din străinătate", a spus Nicolae Ungur.

Pariul rectorului Constantin Bungău

Serbarea de la Universitatea Partium a avut şi invitaţi din afara şcolii. Printre aceştia s-a numărat rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, care a precizat că este prezent acolo nu doar în această calitate, ci şi în cea de părinte a unor foşti elevi. Ambii săi băieţi au învăţat la Liceul German, mezinul absolvind chiar în această vară.

"Cunosc această unitate de învăţământ de 20 de ani, sunt legat sufleteşte de ea. Băiatul meu cel mic este student azi în Germania datorită efortului depus de profesorii acestei şcoli. Am făcut un pariu cu acest liceu şi nu regret, de aceea fiţi siguri, părinţi şi elevi, că vă aflaţi la locul potrivit"; a spus rectorul Bungău.

Mesaje de laudă au avut şi foştii absolvenţi ai şcolii, care fie au fost prezenţi la eveniment, fie au transmis mesaje video. Studenţi azi în Germania, Viena sau alte oraşe germanice, tinerii au spus că, cel mai probabil, nu ar fi făcut acest salt dacă ar fi absolvit altă şcoală.

La ceremonie, Liceul German a mai fost lăudat şi felicitat de şefa Agenţiei de Dezvoltare Locală Oradea, Alina Silaghi, de inspectorul şcolar general adjunct Kery Hajnal, de conferenţiarul Bánffy-Benedek Andrea de la Universitatea Partium, de preşedintele Forumului Democrat German, Norbert Heilmann, ori de şefa asociaţiei de părinţi din liceu, Ecaterina Minea.

Totul, în germană

Înfiinţat în 31 august 2009, Liceul German Friedrich Schiller a fost până atunci o şcoală gimnazială, cu predare în limba germană. În prezent, unitatea de învăţământ are 705 elevi, care învaţă în 19 clase cu predare în limba germană şi 5 cu predare în română.

În clasele de germană, elevii învaţă această limbă ca pe una maternă, iar toate disciplinele le sunt predate în germană. În plus, la examenele naţionale, ei susţin obligatoriu şi proba de limbă maternă, fireşte, în germană.

Elevii învaţă în două clădiri: una în Piaţa Cazărmii, dedicată claselor primare, şi una pe strada William Shakespeare, unde funcţionează clasele de gimnaziu şi de liceu.

Şcoala are 47 de cadre didactice, printre care se numără şi un german nativ, Piskorski Pascal, care locuieşte la Oradea de trei ani.

În plus, pentru a înţelege mai bine cultura germană, elevii şcolii fac anual schimburi de experienţă cu elevi din Germania. Liceeni din Tharandt vin, toamna, şi stau o săptămână la Oradea, fiind găzduiţi de familiile elevilor orădeni. Aceştia, la rândul lor, merg în aprilie o săptămână în Germania.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2931 RON
  • 1 EUR = 4.7791 RON
  • 1 HUF = 0.0145 RON