URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Iulie 2018, 19:01

Proiect internaţional: Studenţi din Asia, la Universitatea din Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Alături de alte şase universităţi, din Marea Britanie, Italia, Cipru, Germania şi Portugalia, Universitatea din Oradea pune acum punct unui proiect Erasmus Mundus, care a facilitat mobilităţi pentru studenţi şi profesori deopotrivă, de la universităţi din Asia spre Europa şi viceversa. Reprezentanţii fiecărei universităţi au fost prezenţi luni şi marţi la Oradea, cu prilejul uneia dintre întâlnirile care marchează finalul proiectului iniţiat de City University din Londra şi finanţat de Uniunea Europeană.

Potrivit profesorului Radu Ţarcă, coordonatorul proiectului în Universitatea orădeană, timp de patru ani, 12 tineri din Asia au ales să studieze la Oradea, la nivel de licenţă, masterat şi doctorat. Fiecare a stat aici între 6 luni şi trei ani, în funcţie de nivelul de studii, ultimul doctorand urmând să-şi susţină teza chiar în această săptămână.

De asemenea, patru tineri orădeni au plecat la studii în Asia. Au fost cuprinse în program Universitatea Bangkok, Universitatea Shanghai Jiao Tong, Universitatea Regală din Buthan, Universitatea Pelita Harapan (Indonezia), Universitatea din Calcutta şi Universitatea Multimedia din Malaysia.

Totodată, au beneficiat de mobilităţi şi dascăli ai universităţilor asiatice. "A fost prezent la Oradea decanul Facultăţii de Politehnică din Calcutta. Cei de la Primărie au rămas plăcuţi surprinşi când l-au văzut", a declarat Ţarcă, marţi, pentru BIHOREANUL.

Toţi studenţii au primit burse pentru mobilitate, scopul fiind tocmai încurajarea lor să studieze în străinătate şi, astfel, să-şi lărgească orizonturile. Tocmai de aceea, proiectul a avut o valoare mare, de 2,7 milioane de euro, din care aproape o zecime a revenit Universităţii din Oradea.

"Îi pregătim pe studenţi pentru cariere internaţionale, iar profesorii din cadrul Universităţii din Oradea fac o treabă foarte bună", a spus profesorul Kenneth Grattan, de la City University din Londra.

La rândul său, profesorul Azizur Rahman, de la aceeaşi universitate londoneză, a declarat că studenţii asiatici ştiu că, fără o pregătire la nivel înalt, au şanse foarte mici de succes. Tocmai de aceea profită de oportunităţile de a învăţa în Europa. "De altfel, prin acest proiect îi încurajăm pe aceşti studenţi să rămână în oraşele unde au studiat şi după experienţa Erasmus Mundus ori să încurajeze şi alţi studenţi", a precizat Rahman.

În total, în toate cele şase universităţi europene membre în proiect au înregistrat 125 de mobilităţi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
poiu
Ti-am dat destule lectii gratuite azi, oricum nu pricepi nimic. Lasa netul si marsh la munca (...) ! Nu uita sa treci pe la psihiatrie.
Postat 18 Iulie 2018, 08:49 de Alcor
RE: poiu
@Alcor, mai încet cu invectivele. Dacă nu te potolești, contul tău va fi suspendat.
Postat 18 Iulie 2018, 11:32 de Moderator
poiu
(...) Bai, eu imi organizez singur activitatea, in timp ce tie iti dau altii ordine.
Postat 18 Iulie 2018, 08:37 de Alcor
Alcor
Esti praf, nu ma cobor la nivelul tau. Știi să jignești doar și sa te crezi cineva. Stii engleza, bravo. Esti cineva. Probabil ai si telefon luat la abonament ca la liber e mai scump. Esti si mai cineva. De ce nu lucrezi la ora asta?
Postat 18 Iulie 2018, 08:25 de poiu
poiu
Albuquerque, Quebec, "binjj". firma de cabluri ?!? ... ?!? LOL
Postat 18 Iulie 2018, 07:57 de Alcor
poiu
CENZURAT
Postat 18 Iulie 2018, 07:48 de Alcor
Alcor
Vai de steaua ta. La Oradea am facut si eu facultatea si ghici ce...nu m-a ajutat deloc. Nu dau cu pietre in ea dar majoritatea cadrelor sunt sub mediocre. Majoritatea, nu toate! Iar tu vii aici cu jigniri, cuvinte geb "guzgani", "fraieri", "debili". Pai asta iti e nivelul, tu mare patriot si telectual, cu ifose de Albuquerque sau Quebec. Vezi-ti de viata ta si nu descrie tu pe altii. Nickname l-ai ales dupa fosta firma din biinj? Plangi dupa ea ca "la cabluri" (Leoni pt cei ce nu cunosc, nu sunt din biinj dar m-au chemat la interviu si am aflat istoria firmei) nu te-au mai luat, asa-i? Ce a realizat UO? Eu nu sunt si nu voi fi niciodata o realizare a lor. Masterat absolvit pe 3 prezente in 2 ani. La 20 de examene in total, dar noi fraierii mergeam si am terminat cu nota mai mica decat ala. Da nu-i bai, ca ala sta ca tine pe 3000 brut azi. Ridicati-vi-o in slavi ca tot mediocra ramane UO. Apropos, de ce mai toti universitarii au si alt loc de munca? De ce racoleaza studenti din scoala sa lucreze pt ei, favorizandu-i astfel,? De ce mang vindea pc-uri la un moment dat, el fiind cadru universitar? De ce sunt asa slabi incat serveru de mail era picat de o saptamana da ITstu lor era la Hilton la o prezentare? De ce pisalogii au cabinete separate si iau studentii in practica sau chiar ii angajaza? De ce fac altii desvoltare personala de afaceri pe experimente la universitate? De ce apare in atatea stiri cu probleme, inclusiv de coruptie? De performanti ce sunt poate.
Postat 18 Iulie 2018, 07:16 de poiu
Guzganii separatisti, revizionisti, izolationisti
Astia insulta si injura tot ceea ce e roman si romanesc. Debilii fierb de ciuda cand vad realizarile si succesele romanilor. Eventual mai baga si ceva propaganda gaunoasa cu hu, buda, pesta, etc. Este "sablonul" pe care il aplica la toate articolele la care intra. Fierbeti fraierilor, fierbeti... "Nu mor caii cand vor cainii" !
Postat 18 Iulie 2018, 06:15 de Alcor
Universitatea de smen
In afara de Shanghai Jiaotong care e in primele 100-150 de universitati din lume celelalte sunt universitati no name.Cat de . trebuie sa fii sa vii tocmai in Romania si tocmai la Oradea?
Postat 17 Iulie 2018, 23:09 de CetateanulTurmentat
?
@Sandu1202: Mie mi-ai scris? Eu nu semnez "șoricel"...eu semnez "soricel"...pentru că mă inspir de la SOARE!
Postat 17 Iulie 2018, 21:27 de soricel
Șoricelul TDS
Tu ai terminat ASE-ul, foarte DOCT, caligraf, dar loc de muncă nu ai.
Postat 17 Iulie 2018, 21:09 de Sandu1202
ce mișto!
Taman la Sorbonica lu ' Bungau, Prada, Burtă...
Postat 17 Iulie 2018, 20:59 de soricel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON