URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Martie 2018, 14:28

"Plagiatul este poluare intelectuală": Un profesor clujean a ţinut la Oradea o lecţie despre plagiat (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Ministerul Educaţiei şi Guvernul au biblioteci de plagiate!". Aceasta este convingerea profesorului clujean Dorin Isoc, un vehement opozant al plagiatorilor, care a ţinut o lecţie despre furtul intelectual în sala mare a Primăriei, miercuri seară, în faţa a câtorva zeci de profesori, elevi şi studenţi.

Isoc a venit la Oradea la invitaţia organizaţiei de femei din PNL Bihor, iar titlul conferinţei a fost "Stima de sine, integritate, progres - schiţă de strategie socială". Printre cei care l-au ascultat s-au numărat lectorul universitar Olimpia Urdea (Facultatea de Arte) şi directorii unor licee din Oradea, precum Simona Martin (Colegiul Naţional Iosif Vulcan), Florin Nicoară (Colegiul Naţional Emanuil Gojdu) şi Iulius Timar (Liceul Teoretic Onisifor Ghibu).

Subiectul întâlnirii a fost plagiatul. "Domnul plagiat este duşmanul României. În acest moment, România are circa 10.000 de plagiate, lucrări plagiate şi publicate. Circa 80% din tezele de doctorat sunt plagiate", a spus Isoc.

Fondator al Asociaţiei GRAUR (Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară) şi al site-ului www.plagiate.ro, unde a deconspirat deja 421 de lucrări plagiate, Isoc a arătat că acest furt aduce prejudicii instituţiilor pe care plagiatorii le reprezintă. "Uitaţi aici: autorul murdăreşte numele Universităţii la care a fost rector, numele Ministerului Educaţiei, numele Guvernului României!", a spus Isoc, arătând spre o lucrare semnată de actualul ministru al Educaţiei Vasile Popa şi pe care a identificat-o ca fiind plagiat.

La cererea deputatului Ioan Cupşa, prezent la conferinţă, Isoc a oferit şi o definiţie a plagiatului: "Înseamnă orice faptă prin care se preia dintr-o operă autentică şi este dus într-o operă nouă, fără să se spună cât s-a luat şi de unde s-a luat". Profesorul clujean a găsit şi vina pentru plagiatele din România: "o şcoală foarte proastă", care nu este capabilă să-i înveţe pe elevi şi studenţi că nu trebuie să fure din lucrările altora.

Dorin Isoc le-a mai spus orădenilor că lucrează la teoretizarea plagiatului, arătând că este mânat în această luptă pentru că vrea să producă o schimbare şi să oblige instituţiile să ia măsuri. "Un plagiator dă credit unui alt plagiator. Nu se poate ca persoane care au plagiat să rămână curate", a mai spus Isoc.

Profesorul le-a împărţit tuturor celor prezenţi pliante despre plagiat, ba chiar şi autocolante pe care scria că plagiatul este poluare intelectuală ori cărţi poştale cu "alerte de plagiat", numai bune de expediat instituţiilor în care lucrează plagiatori.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON