URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 August 2019, 18:45

Paul Magheru, la aniversarea de 80 de ani: Profesorul a lansat două cărți deodată (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aproximativ 50 de orădeni - foşti studenţi, colegi profesori şi prieteni - au fost prezenţi vineri la ora amiezii în Sala Traian Moşoiu a Primăriei Oradea, unde în organizarea Universităţii şi a filialei locale a Academiei Civice a fost sărbătorit unul dintre profesorii de literatură remarcabili şi intelectuali autentici ai urbei, Paul Magheru, la împlinirea a 80 de ani. "Unul dintre constructorii învăţământului superior din Oradea, un mare filolog", l-a portretizat lectorul Orlando Balaş, fost doctorand, elogiindu-l deoarece "şi-a umplut viaţa de cărţi, aşa cum îi stă bine unui cărturar", dar şi "de fapte bune, cum îi stă bine unui model de profesor".

În numele municipalităţii, viceprimarul Mircea Mălan i-a oferit tânărului octogenar o diplomă de excelenţă, despre care Balaş amintise că "această instituţie o acordă destul de rar, dar total pe merit". El însuşi discipol al celui sărbătorit, din vremea când, pregătindu-se să studieze Dreptul, învăţa de la Paul Magheru despre "stilurile funcţionale ale limbii române", edilul a motivat acordarea diplomei de excelenţă: "pentru merite culturale şi didactice deosebite, pentru promovarea culturii româneşti în străinătate şi pentru dezvoltarea învăţământului superior din Oradea".

Profesorul, care lucrează în învăţămâtul universitar local încă din 1966, când Institutul de aici era arondat Universităţii clujene, şi care îl serveşte şi acum, la mulţi ani după pensionare, prin participarea la proiecte ale foştilor săi studenţi şi colegi, a mai cules elogii şi din partea prodecăniţei Delia Radu, de la Facultatea de Litere, din partea profesorului Dan Popescu, de la Universitatea Partium, a rectorului Universităţii Emanuel, profesorul Paul Negruţ, presărând de fiecare dată, între micile cuvântări ale acestora, vorbe de spirit şi de învăţătură.

În finalul şezătorii, Paul Magheru le-a oferit tuturor celor pe care i-a numit prieteni câte un exemplar, fireşte, cu nelipsitul autograf, ale celor mai recente lucrări pe care le-a realizat: "80 de maxime ale înţelepciunii în viaţă" - un compendiu de comentarii pe marginea cugetărilor unor gânditori de seamă, dar cu proprii contribuţii filologice, prezentate sub forma unui dialog cu o nepoată, şi "De la Primăvara pragheză la Revoluţia de catifea" - o culegere de texte nu doar despre cele două evenimente pomenite în titlu, ci şi despre bunuri din patrimoniul cultural ceh, slovac şi românesc.

Paul Magheru a fost profesor de literatură universală şi comparată, iar pentru un mandat şi parlamentar la Partidului România Mare. Unul atipic, de altfel, la fel ca un alt profesor orădean, istoricul Mihai Drecin, amândoi remarcându-se prin eleganţa discursurilor şi, surprinzător, prin "nealinierea" la tonalităţile adesea agresive ale formaţiunii conduse de Corneliu Vadim Tudor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON