URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Februarie 2020, 16:21

Nicolae Burnete, fost ministru al Cercetării, a devenit Doctor Honoris Causa al Universităţii din Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-o audienţă destul de restrânsă, formată din circa 80 de cadre didactice şi studenţi, fostul ministru Nicolae Burnete, care a deţinut un mandat scurt, în anul 2018, în fruntea Cercetării, a devenit, joi, Doctor Honoris Causa al Universităţii din Oradea.

Profesorul, totodată preşedintele Senatului Universităţii Tehnice din Cluj Napoca şi, de peste un deceniu, cadru didactic asociat la Facultatea de Inginerie Managerială şi Tehnologică din Oradea, a fost protagonistul unei ceremonii conduse de preşedintele Senatului UO, Aurel Căuş, la care au participat rectorul orădean Constantin Bungău, decanul IMT, Alexandru Pele, şi rectorul Universităţii Tehnice din Cluj, Vasile Ţopa.

Desigur, universitarii orădeni au avut doar cuvinte de laudă despre Burnete, spunând că este o mare personalitate a ingineriei auto din România şi că, în ciuda faptului că este un om de ştiinţă cu o activitate vastă şi remarcată la nivel internaţional, este modest.

După ce Căuş a citit hotărârea Senatului UO prin care Burnete a devenit Doctor Honoris Causa, profesorul clujean a ţinut o scurtă lecţie, vorbindu-le celor prezenţi despre biocombustibili şi maşinile viitorului.

Subiectul n-a fost defel întâmplător: la Universitatea Tehnică, Burnete a fondat un laborator unic în Europa de Est pentru cercetarea biocombustibililor, unde în ultimii ani, alături de colegii săi, a studiat eficienţa combustibililor din lipide naturale, precum ulei de rapiţă, de floarea soarelui ori uleiuri alimentare uzate. Cercetările au fost atât de eficiente, încât autobuze publice din Cluj Napoca şi din Alba Iulia circulă cu biocombustibili produşi la Universitatea Tehnică.

Burnete a prezentat şi dezavantajele autoturismelor electrice, adică consumul ridicat de energie pentru sistemul de climatizare (aceste maşini funcţionând optim doar la 20 de grade Celsius), sursele de alimentare, modalitatea dificilă de obţinere a acestora şi stocarea energiei la bord, arătând în finalul lecţiei că, cel mai probabil, în 2050 oamenii vor prefera maşinile electrice pentru deplasările în interiorul localităţilor, respectiv hibride în exteriorul localităţilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
nulitatile intelectuale inca capuseaza universitatea. cacofonie intentionata.
observ ca de 3 ani banditii de la univ oradea in frunte cu bungau tot medaliaza clujenii, intr-o disperare patetica de a-si mari valoarea prin alianta. absolut jenant, calitatea cadrelor didactice universitare este varza. poate 10% dintre profesori sunt valori intelectuale si profesionala, restul sunt aveniti, toti neamuri, pile si combinatii.
Postat 06 Februarie 2020, 18:50 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON