URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Octombrie 2019, 15:15

Party în curtea şcolii: Sub ochii Anei Blandiana, sute de elevi de la „Oltea Doamna” şi-au colorat şcoala în mov, au cântat cu toţii imnul şi au dansat ca la discotecă! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ce şi-ar putea dori mai mult un elev într-o zi de vineri decât să nu se ţină orele? Iar în loc de ele să aibă parte de întâlniri cu oameni interesanţi, de distracţie cu colegii, să vadă un film în care sunt ei înşişi actori, să danseze în curtea şcolii la un party ţinut de un DJ cu muzică dedicată lor, iar la final să fie cu toţii serviţi cu tort, în clase, de profesorii lor? E real. S-a petrecut aşa vineri, la Şcoala Gimnazială "Oltea Doamna" din Oradea, care împlineşte 100 de ani de la înfiinţare.

A fost o zi magică pentru elevii vechiului Liceu de fete, născut în toamna lui 1919, după Marea Unire, alături de fratele său "Emanuil Gojdu". La finele unei săptămâni cu evenimete dedicate centenarului, ultima zi a fost una plină de simboluri: curtea s-a umplut de feluritele generaţii formate la această şcoală, de la micuţi care au ieşit ieri din grădiniţă până la fetişcane cochete ce vor păşi mâine pe porţile liceului, de la profesoare tinere, uşor de confundat cu nişte studente, până la venerabili dascăli veniţi din trecut pentru a întineri un pic, aşezaţi pe locurile de onoare.

În debutul zilei, elevii clasei a VIII-a A au avut parte de o întâlnire privilegiată cu scriitoarea Ana Blandiana, absolventă de Oltea Doamna, care le-a povestit întâmplări din parcursul ei şcolar şi profesional, despre proiectele ei literare, dar şi despre memoria comunismului, despre vremurile când "absurdul domina realitatea" sau Memorialul de la Sighet.

"Generaţia mea nu mai ştia ce înseamnă libertatea, ne născuserăm în dictatură şi credeam că dictatura e veşnică. Şi eu credeam că ultimul meu volum îmi va fi publicat postum. După revoluţie, oamenii se împărţeau în două categorii: cei vinovaţi pentru ce au făcut în comunism şi cei care se simţeau vinovaţi pentru ce nu au făcut", a spus scriitoarea, evocând memoria liderului ţărănist Corneliu Coposu, ca fiind singurul român convins că va supravieţui comunismului pe care l-a cunoscut.

Blandiana le-a şi răspuns întrebărilor de tot felul, elevii arătându-se deopotrivă curioşi şi dezinhibaţi. Cei pasionaţi de scris au fost sfătuiţi să persevereze şi să o facă în etape, pornind de la jurnale în care să consemneze memoria clipei. La final, poeta a împărţit autografe şi a primit, la rândul ei, un frumos tablou realizat de elevul Ianis Deme, apoi a coborât, împreună cu conducerea şcolii, în faţa clădirii principale a instituţiei, pentru a dezveli o  placă aniversară.

În curtea şcolii s-au petrecut cele mai intense momente, unde, într-o organizare ireproşabilă, toţi elevii şcolii, de la cei din clasele pregătitoare până la cei mari, au avut fiecare momentele lor, atât live, cât şi pe ecranul gigantic pe care a fost proiectat un film de prezentare a şcolii (video Broadcaster).

Emoţionată de aplauzele şi uralele celor mici, chiar copleştiă de amploarea evenimentului, Ana Blandiana le-a adresat copiilor un "îndemn la citit", dar a şi parafrazat celebrul mesaj al lui Oltea Doamna către Ştefan cel Mare – "Du-te la oştire! Pentru ţară mori! Şi-ţi va fi mormântul coronat cu flori" – aducându-l în actualitate. "E un îndemn întotdeauna valabil, acela de a nu renunţa, de a merge înainte, indiferent cât de greu vă este. Sper din tot sufletul că asta vi se va înrâmpla şi vouă", a spus poeta, de pe scenă.

Momentele artistice s-au succedat apoi cu rapiditate, ţinându-şi în priză pe elevi: au cântat colege de-ale lor, smulgându-le refrene şi aplauze, şi au intonat cu toţii imnul şcolii, învăţat pe de rost, atât de impresionant încât parcă şi maşinile ce străbăteau Parcul Traian încetineau, învăluite de muzică. Apoi li s-a prezentat un tort gigantic aniversar, realizat - cum altfel - sub forma unei cărţi, care s-a "replicat" în zeci de torturi mai mici ce au fost consumate în clase, iar la final - moment mult aşteptat de cei mici - totul a explodat într-un party vibrant, întreţinut de un alt absolvent al şcolii, DJ Emil Trifa.

Emil a ştiut ce le place tinerilor, astfel că întreaga curte s-a transformat într-o mare mov cu valuri de braţe, smartphone-uri, luminiţe şi zâmbete, refrene şi strigăte cu numele "Oltea", ale cărei vesele ecouri au dăinuit multă vreme. "Să fiţi mândri de şcoala voastră, de dascălii voştri, să fiţi mândri că faceţi parte azi din Generaţia 100", le-a spus directoarea Florina Musca sutelor de elevi. Şi n-a fost unul să nu simtă asta...


„Un gând plin de emoţie pentru elevii şi profesorii de azi ai şcolii mele, Oltea Doamna, şcoala în care m-am format şi căreia sunt mândră să îi duc mai departe, în literatură şi viaţă, ideile şi sentimentele. Faptul că acum se află în biblioteca şcolii – în care am petrecut atâtea zeci şi sute de ore de-a lungul anilor – şi cărţi ale mele, care aşteaptă să fie citite de copiii de azi, este pentru mine adevărata expresie a împlinirii”.

Ana Blandiana, 18 octombrie 2019


Vezi mai jos cum a fost atmosfera la eveniment!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Osanale
Intreaga aniversare a Scolii "Oltea Doamna"a fost presarata cu osanale ridicate duduii Ana Blandiana, pentru simplul motiv ca i-ar fi fost candva eleva!! La spectacolul de la Filarmonica a tinut un discurs interminabil, miorlait, cu poticneli, cu "ăăăă"-uri la tot pasul si cu greseli de exprimare incredibile pentru un om de litere!!
Postat 19 Octombrie 2019, 08:01 de AnaConda
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON