URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Februarie 2019, 17:49

Lăzăriștii au avut o zi dulce: Carnavalul prăjiturilor, scenete și spectacole cu ocazia zilei școlii (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sute de lăzărişti s-au înghesuit la porţile cantinei şcolii orădene, vineri, în timpul pauzei mari. Motivul a fost Carnavalul prăjiturilor, unde cele mai populare au fost cheescake-ul, care a trecut din primele minute, prăjiturile cu cocos şi brioşele. Festivităţile de ziua liceului au continuat apoi cu momente artistice şi de premiere, iar în ziua precedentă şcolarii au jucat o scenetă în engleză. 

Pauza mare, moment dulce

Carnavalul prăjiturilor este o tradiţie a Liceului Teoretic Aurel Lazăr, astfel că el are loc încă din anul 1995, susţine directorul adjunct, Rodica Turcaş. În fiecare an, de ziua şcolii, elevii din fiecare clasă pregătesc câte o prăjitură, sau mai multe, pe care le vând pofticioşilor. O parte din banii câştigaţi se îndreaptă spre o cauză umanitară. 

Cei mai mulţi elevi au gătit împreună cu mamele sau cu bunicuţele, care sunt mai pricepute. De exemplu, o elevă din XI-a a făcut o prăjitură cu nucă de cocos, mac şi coji de portocale răzuite, invenţie proprie a mamei sale. O altă elevă care vindea prăjitura Albina a explicat că a lăsat-o peste noapte în cămară pentru ca blatul să fie mai pufos.

"20 de lei trebuie să dăm şcolii, iar de restul ne cumpărăm pizza", a spus o şcolăriţă din clasa a VII-a. De departe, cei mai implicaţi au fost elevii de clasa a V-a, care au venit pregătiţi cu şorţuri şi cu zâmbete largi pentru a-şi vinde prăjiturile într-un stil profesionist. 

Premii şi spectacole

La final, cele mai reuşite delicatese au fost premiate de către un juriu format din prof. Olga Trif, prof. Elena Luca şi membri ai Consiliului Şcolar al Elevilor, şi anume Katerina Ardelean, Ştefania Baczoni şi Ştefan Antal. Premiul pentru cea "Cea mai gustoasă prăjitură" a fost luat de clasa a V-a, "Cea mai aspectuoasă prăjitură" a fost a elevilor din XII D, "Cea mai originală prăjitură" a celor din IX D, "Cea mai lăzăristă prăjitură" a celor din IX A, premiul pentru "Cel mai bogat sortiment" a fost luat de clasa a VIII-a, iar premiul pentru "Cea mai complexă ofertă" a revenit elevilor din a IX-a C.

După carnaval, ziua a continuat cu o festivitate de premiere a elevilor care au avut rezultate în ultimul an, apoi au fost premiaţi şi profesorii cu diplome care au marcat implicarea şi susţinerea lor, iar ziua s-a încheiat cu un programa artistic prezentat de eleii şcolii pregătiţi de prof. Livia Ghiurcuţa şi prof. Daniela Dragoş.

De menţionat că, joi, elevii coordonaţi de prof. Carmen Chira şi prof. Floare Gavra au jucat o scenetă în limba engleză, "The Lost Paradise", care a avut ca punct de plecare modalităţile de prevenţie împotriva distrugerii planetei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON