URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Martie 2013, 14:36

Sute de elevi au scris poezia "De-aş avea" printr-un lanţ uman (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii s-au oprit miraţi, vineri, la orele prânzului când au văzut sute de elevi care formau un lanţ uman între bustul lui Iosif Vulcan şi statuia lui Mihai Eminescu din centrul oraşului.

Curioşii au aflat că este vorba despre un happening stradal plănuit de Direcţia Judeţeană de Cultură Bihor împreună cu Muzeul Memorial Iosif Vulcan, Revista Familia şi colegiile naţionale "Mihai Eminescu", "Iosif Vulcan" şi "Emanuil Gojdu" cu ocazia împlinirii a 147 de ani de la prima publicare a unei poezii de Eminescu.

Înainte de ora 12, coordonaţi de profesori, elevii de la cele trei colegii s-au înşirat pe malul Crişului ţinând în mâini câte o literă ori semn de punctuaţie pe o coală de hârtie, colorată ori ba, din poezia "De-aş avea", publicată pe 9 martie 1866 în Revista Familia.

Manifestarea a început de la bustul lui Iosif Vulcan, unde Ioan F. Pop, custodele muzeului care poartă numele scriitorului şi publicistului bihorean, a recitat poezia "De-aş avea". Apoi, însoţit de profesori şi de redactorul-şef al Revistei Familia, Ioan Moldovan, acesta a parcurs lanţul uman, în timp ce elevii întorceau literele pentru a "scrie" poezia.

Numai că, mulţi dintre adolescenţi păreau să nu aibă răbdare până când organizatorii ajungeau şi-n dreptul lor şi îşi întrebau profesori "cât mai durează?". În timp ce unii spuneau că nu înţeleg însemnătatea evenimentului, alţii au susţinut că nu profesorii i-au instruit să participe la aniversare, ci ei şi-au dorit să o facă.

La final, ei s-au adunat în jurul statuii lui Mihai Eminescu din Piaţa Independenţei, unde poetul Ioan Moldovan i-a felicitat că au reuşit să aniverseze într-un mod deosebit momentul primei publicări a lui Eminescu, "întrupând" poezia "De-aş avea".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Felicitari !
Eminescu, poetul nepereche. O initiativa inedita si de o foarte buna calitate. La cat mai multe asemenea manifestari.
Postat 10 Martie 2013, 08:18 de Oradean
O steluta
Aceasta initiativa merita,cu si guranta,o steluta...Avandu-l in vedere pe cel sarbatorit e bine de stiut ca Luceafarul e planeta Venus.Iar simbolul acesteia este tocmai STEAUA PENTAGONALA,simbolul Scolii lui Pitagora...De unde incepe in istoria matematicii ceea ce se cunoaste sub denumiri ca "proportie divina","numar de aur","golden ratio","golden mean" etc...Analogiile dintre elementele acestei familii de notiuni cu devenirea eminesciana sunt nenumarate si minunate si vadesc simbioza dintre poezie si geometrie,amintind de povetele lui Alain: -Invatati-i pe copii geometria...Ea este cheia Naturii...-Invatati-i pe copii poezia.Ea este cheia sufletului omenesc...Luceafarul face intocmai! Lumineaza si desteapta.
Postat 08 Martie 2013, 16:19 de gyorgy tozser
deosebită iniţiativă,
De-aş avea De-aş avea şi eu o floare Mândră, dulce, răpitoare, Ca şi florile din mai, Fiice dulce-a unui plai, Plai râzând cu iarbă verde, Ce se leagănă, se pierde, Undoind încetişor, Şoptind şoapte de amor; De-aş avea o floricică Gingaşă şi tinerică, Ca şi floarea crinului, Alb ca neaua sânului, Amalgam de-o roz-albie Şi de una purpurie, Cântând vesel şi uşor, Şoptind şoapte de amor; De-aş avea o porumbiţă Cu chip alb de copiliţă, Copiliţă blândişoară Ca o zi de primăvară, Câtu-ţi ţine ziuliţa I-aş cânta doina, doiniţa, I-aş cânta-o-ncetişor, Şoptind şoapte de amor. MIHAI EMINESCU
Postat 08 Martie 2013, 15:47 de ADINA
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON