URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Februarie 2019, 15:21

Prima școală “smart” din Bihor: La „Nicolae Bălcescu”, toţi elevii învață prin jocuri şi aplicaţii, pe table interactive (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Toţi cei o mie de elevi ai Şcolii Gimnaziale "Nicolae Bălcescu" au de acum table inteligente, cu ajutorul cărora studiatul aproape pare o joacă.

Cu bani câştigaţi prin proiectul de bugetare participativă din 2018, toate sălile de clasă ale şcolii au fost dotate cu astfel de table interactive, cu calculatoare şi proiectoare, astfel că dascălii folosesc la ore aplicaţii, videoclipuri şi internetul, pentru a preda eficient şi, cel mai important, pe placul elevilor.

Lecţii de ultimă generaţie

În cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc joi, reprezentanţii Şcolii Gimnaziale "Nicolae Bălcescu" au prezentat noile dotări are şcolii, anunţând astfel că elevii au parte de o educaţie modernă, adaptată secolului XXI.

Concret, fiecare clasă are acum câte un calculator conectat la internet, un videoproiector şi o tablă interactivă. Pe tablă pot fi proiectate aplicaţii sau pagini de internet, care îi ajută pe copii să înveţe lecţiile predate de dascăli. În total, au fost achiziţionate 42 de calculatoare, 40 de table interactive, 40 de videoproiectoare, 6 imprimante multifuncţionale, 55 de căşti cu microfoane pentru laboratorul de informatică şi un sistem de sonorizare mobil.

Monica Ani, profesor Scoala Nicolae Balcescu"Şcoala noastră deschide porţile unui învăţământ în care elevul contează. Ca urmare a implementării proiectului "Investind în educaţie, investim în viitorul copiilor noştri", şcoala devine prima din Oradea, din judeţ şi, probabil, din România cu dotări tehnologice conforme secolului în care trăim", a explicat profesoara Monica Ani (foto), coordonatoarea proiectului prin care şcoala a achiziţionat toate aceste aparate.

Notificări pentru părinţi

Investiţia a costat 200.000 de euro şi a fost finanţată de Primărie, deoarece acest proiect fiind preferatul orădenilor în programul de bugetare participativă din 2018. De altfel, este primul din cele zece proiecte câştigătoare care a fost şi implementat.

Pe lângă aparatele performante, proiectul a presupus şi introducerea unui catalog online în şcoală şi realizarea unui site al unităţii de învăţământ. "Cu siguranţă, dacă aş fi elev, m-aş bucura de aceste investiţii. Poate mai puţin de catalogul electronic", a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, viceprimarul Florin Birta. Graţie catalogului electronic, părinţii nu doar află din faţa calculatorului notele şi absenţele copiilor, ci pot primi notificări prin SMS şi e-mail de la şcoală.

Fireşte, elevii au fost încântaţi de noile aparate din şcoală. "Entuziasmul lor a fost absolut covârşitor", a precizat profesoara Monica Ani. Mai mult, în primele zile, ei chiar au părut că se descurcă mai bine cu manevrarea noilor instrumente decât dascălii lor.

Două reprezentante ale părinţilor din şcoală, Daniela Năsui şi Ramona Moraru (preşedinta Asociaţiei de părinţi), au recunoscut că iniţial proiectul nu li s-a părut o idee bună, pentru că acasă micuţii lor stau tot cu tabletele ori telefoanele în mâini. După ce au văzut ce înseamnă o tablă interactivă, mămicile şi-au dat seama că este un dispozitiv benefic pentru elevi. Tocmai de aceea, i-au convins pe toţi părinţii ca, prin intermediul asociaţiei, să investească 20.000 de lei pentru accesorii necesare aparatelor, care nu au fost cuprinse în proiectul plătit de Primărie.

Gheorghe Troie, director Şcoala Bălcescu"Cred că începem să devenim o şcoală europeană", a concluzionat şi directorul instituţiei, profesorul Gheorghe Troie (foto), lăudându-şi colegii pentru proiectul implementat.

Ore interactive

Prezent la conferinţă, Paul Floruţa, managerul CG&GC, firma care a furnizat şi instalat echipamentele, a arătat cum funcţionează tabla inteligentă. Pe lângă că este un suport de proiecţie, iar elevii pot scrie pe ea, tabla vine la pachet cu o aplicaţie care este, de fapt, un joc de echipă. Împărţiţi în două tabere, concurenţii trebuie să "tragă" de o roată a norocului şi să aleagă varianta corectă de răspuns la întrebările generate, din diverse domenii. Fireşte, primesc şi puncte, iar echipa care adună cele mai multe puncte este câştigătoare. Şi, desigur, ştie mai multe...

Floruţa a precizat, totodată, că firma sa va asigura mentenanţa sistemului din Şcoala Bălcescu, aşa cum prevede contractul încheiat.

Jurnaliştii au fost invitaţi apoi în câteva săli de clasă, pentru a vedea cu ochii lor cum folosesc elevii tablele inteligente. Într-o clasă, copii învăţau să deosebească genurile substantivelor din limba franceză prin cântece şi imagini proiectate pe tablă, iar în alta, elevii erau la ora de matematică şi exersau împărţirea, colorând chenare într-o aplicaţie anume concepută şi, fireşte, care rula pe dispozitivul inteligent. Obişnuiţi cu dispozitivele de tip "touchscreen",  elevii abia aşteptau să ajungă la tablă şi să coloreze răspunsul corect!

Va urma?

Kevin Caba, elevPe de altă parte, tot în cadrul conferinţei, un elev de clasa a VII-a, Caba Kevin (foto), a fost premiat simbolic de profesori cu titlul de "mic inginer de sistem". Asta pentru că, au dezvăluit dascălii, Kevin nu este doar pasionat de IT, ci i-a ajutat cu indicaţii despre cum ar trebui instalate aparatele cumpărate. Dovedind că este mai priceput decât mulţi adulţi...

Viceprimarul Florin Birta a felicitat şcoala pentru felul în care şi-a promovat proiectul în campania de bugetare participativă, precizând totodată că în şedinţa Consiliului Local de joi, alte trei proiecte din programul de anul trecut vor fi aprobate, ceea ce înseamnă că vor demara.

Edilul a precizat totodată că, deşi Primăria a decis să nu mai permită unităţilor de învăţământ să înscrie proiecte în acest program, şi alte şcoli din Oradea ar putea avea aceleaşi dotări. "Dacă acest sistem va funcţiona, putem găsi soluţii să-l extindem la nivelul întregului oraş", a declarat viceprimarul. Până la urmă, aşa va arăta viitorul...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
una buna, alta proasta
felicitari pentru reusita! o scoala buna, unde dascalii au metehne vechi! de exemplu doamna diriginta de cls. VIII - Ileana da note la lb. romana in functie de cadourile primite de la elevi si parinti. Avantajati sunt cei care fac meditatii in particular cu ea. La fel alti profesori din scoala, dar nu doar de la aceasta scoala. Când credeti ca va veti putea lauda si cu eliminarea coruptiei si a mitei/lacomiei cadrelor didactice, stimati directori?
Postat 01 Martie 2019, 15:54 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON