URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Martie 2018, 12:23

Lecţia lui Săpunel: Rotary construieşte toalete în şcolile de la ţară şi îi învaţă pe elevii bihoreni cum să-şi spele mâinile corect (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu motto-ul "Mâini curate, copii sănătoşi", clubul Rotary 1113 şi Skin Novels, producător de săpunuri naturale, vor să îmbunătăţească nivelul de educaţie sanitară al elevilor bihoreni. Concret, voluntarii clubului şi-au propus să-i înveţe pe copiii din satele Bihorului cum să se spele corect pe mâini, dar şi să le ofere acestora facilităţile necesare, de care autorităţile par că au uitat: băi şi toalete în incinta unităţilor de învăţământ.

Proiectul, coordonat de Oana Mudura, fostă prezentatoare TV, a fost lansat oficial marţi seară, în prezenţa "rotarienilor", dar şi a partenerilor şi prietenilor acestora. Preşedintele Rotary Club Oradea 1113, Dacian Lontiş, a explicat că este un proiect care aduce un "salt calitativ" în implicarea ONG-ului în viaţa comunităţii, tocmai prin obiectivele pe care le propune.

Tu cumperi, copiii învaţă

Concret, Oana Mudura (foto) a anunţat că a fost scos la vânzare săpunul Rotary, anume făcut pentru această campanie, manual şi cu ingrediente naturale, precum apă termală, ulei de cocos, unt de shea, turmeric şi ulei esenţial de lavandă. "Vrem să le propunem companiilor să intre într-un parteneriat. La achiziţia unui săpun, două săpunuri mici ajung la un copil care va învăţa cum să se spele pe mâini", a explicat coordonatoarea proiectului.

Lansat într-o perioadă complicată din punct de vedere sanitar, ştiut fiind că în Bihor sunt numeroase cazuri de viroze şi gripe, dar şi mai multe focare de hepatita A, cunoscută drept boala mâinilor murdare, proiectul îşi propune, aşadar, să-i înveţe pe preşcolari şi şcolari că pot evita îmbolnăvirile spălându-se corect pe mâini.

Lecţie pratică

Prima lecţie a avut loc, marţi dimineaţă, la şcoala din Aştileu, unde copiii din clasele primare au învăţat deja de la voluntarii Rotary şi de la "Săpunel", săpunul care ţine loc de mascotă a campaniei, cum trebuie să îndepărteze bacteriile de pe mâini cât mai des cu putinţă. Micuţii au fost încântaţi de lecţia primită.

La evenimentul de lansare a proiectului a mai fost prezentă şi doctorul Diana Raţ (foto), care a subliniat la rându-i importanţa educaţiei sanitare pentru copii şi sănătatea lor. "Este dificil să vorbim de igienă în şcolile unde nu este apă curentă. Mă bucur să văd acest proiect al dumneavoastră, în plină epidemie de o amploare fără precedent de hepatita A", a declarat dr. Raţ.

Toalete pentru şcoli

Şcoala din Aştileu a fost anume aleasă pentru că aici Rotary va declanşa şi a doua parte a proiectului. În parteneriat cu Holcim, clubul orădean va amenaja un grup sanitar în clădirea în care învaţă copiii de clase primare şi care nu au facilitatea unei toalete aproape de clasele lor, fiind nevoiţi să folosească WC-urile dintr-o clădire vecină. Pentru ca şcolarii să aibă toalete aproape, aşa cum este firesc, o sală de clasă va fi transformată în grup sanitar.

"Există 75 de şcoli unde nu există deloc toalete, au doar toalete în curte, acele latrine. Cu ajutorul Holcim, vom construi prima toaletă", a explicat Oana Mudura. De altfel, directorul companiei producătoare de materiale de construcţii a fost de asemenea prezent la lansarea proiectului, confirmând că îşi doreşte să fie un "bun vecin" şi că se implică bucuros în acest proiect, susţinându-l financiar.

Pe măsură ce vor atrage noi sponsori, "rotarienii" vor să demareze construcţii similare şi în alte şcoli din Bihor.

Săpunul Rotary poate fi comandat de la clubul care a iniţiat proiectul, pentru preţul de 29 de lei. De asemenea, doritorii pot sponsoriza săpunurile care vor fi oferite copiilor în timpul lecţiilor de igienă. Trei săpunuri de 30 gr fiecare costă 10 lei, putând fi plătite tot la Rotary 1113.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON