URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Aprilie 2019, 18:01

BNR Bihor şi-a deschis porţile: Liceenii orădeni și-au pus faţa pe bancnote de 1.000 de lei (FOTO)

BNR Bihor şi-a deschis porţile: Liceenii orădeni și-au pus faţa pe bancnote de 1.000 de lei (FOTO) Printre vizitatori s-au numărat și fetele din clasa a X-a A de la Colegiul Național „Iosif Vulcan” care au fost „atrase” de aplicația BNR
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii au putut vizita, miercuri, sediul agenţiei bihorene a Băncii Naţionale a României, unde au putut vedea bancnote vechi, dulapuri uriaşe de fier în care, pe vremuri, se păstrau banii şi bijuteriile bihorenilor bogaţi, şi au aflat detalii din istoria bancnotei naţionale, dar şi a impozantului palat din Parcul Traian.

Vizitatori nerăbdători

Sediul BNR Bihor a fost deschis publicului între orele 11 şi 19, iar unii orădeni au fost nerăbdători să-l viziteze. Cu câteva minute înainte de ora 11, în faţa clădirii, o doamnă privea curioasă spre ceas, aşteptând ora exactă, la care să poată intra. 

Până la orele prânzului, circa 50 de curioşi au trecut pragul băncii, printre ei numărându-se şi elevi ai unor şcoli orădene, dar şi simpli cetăţeni care au aflat din presă despre eveniment. 

La parter, vizitatorii au putut vedea două dulapuri mari, din fier, vechi şi grele, cumpărate din Budapesta, în care, pe vremuri, BNR Bihor păstra banii şi bijuteriile celor mai bogaţi bihoreni. Cele două dulapuri nu mai sunt folosite din anul 2005, de când agenţia Bihor a rămas fără casierie. 

De acolo, "musafirii" au fost invitaţi să urce la etajul doi al clădirii, unde au văzut o expoziţie a leilor care au fost în circulaţie de-a lungul anilor, cei mai vechi fiind din 1964.

Printre altele, orădenii au putut să revadă sau, în cazul celor mai tineri, să cunoască bancnota de 2.000 de lei care a fost pusă în circulaţie în anul 1999, cu ocazia eclipsei solare care a fost vizibile şi din România.

Vizitatorii au aflat şi un amănunt interesant: aceasta a fost prima bancnotă din Europa confecţionată din polimer, material din care se confecţionează şi astăzi banii. 

Bancnote cu faţa musafirilor

Orădenii au fost invitaţi să afle mai multe detalii despre banii aflaţi în circulaţie şi despre însemnele lor de siguranţă. Trei tablete, anume amplasate lângă expoziţie, au rulat aceste informaţii.

"Bancnotele au multe elemente de siguranţă, iar acestea cresc pe măsură ce suma devine mai mare", a explicat Adriana Petrea, referent în cadrul BNR Bihor.

De exemplu, la bancnotele de 50, 100, 200 şi 500, zonele în care apar personalităţile pe bancnote au textură diferită faţă de polimerul din care este făcut leul.

În plus, pe aceste tablete, BNR a pregătit şi un joc. Premiul acestuia a constat în "confecţionarea" unei bancnote de 1.000 de lei cu faţa concurentului. Fireşte, aplicaţia a fost pe placul tinerilor, care nu s-au sfiit să-şi pună chipul pe bani, fie şi doar pe ecranul unei tablete. 

Vizitatorii BNR Bihor au mai putut aflat detalii despre clădirea în care au intrat, construită între anii 1911 şi 1913, ca sediu al băncii austro-ungare. După Marea Unire, clădirea a fost cumpărată de Banca Naţională a României.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON