URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Aprilie 2018, 15:53

Zi de sărbătoare: La 99 de ani de la eliberarea Oradiei, primarul Ilie Bolojan face apel la "înţelepciune" şi "unitate" (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Împlinirea a 99 de ani de când trupele române, conduse de generalul Traian Moşoiu, au intrat în Oradea, eliberând oraşul de sub ocupaţia regimului bolşevic al lui Bela Kun, a fost sărbătorită, vineri, prin ceremonii religioase şi militare.

Eliberarea din dezordine

Evenimentele dedicate zilei de 20 aprilie au început, la prânz, cu o slujbă de Te Deum, ţinută la Biserica cu Lună. Apoi, participanţii s-au deplasat în alai la statuia lui Traian Moşoiu, de lângă parcul Bălcescu. Aici, după intonarea imnului naţional, primarul Ilie Bolojan a vorbit despre importanţa zilei de 20 aprilie.

"Teritorii în care figura şi Oradea nu erau încă sub administraţie românească, ci sub o administraţie maghiară, într-o situaţie de dezordine totală, post-război. Liderii comunităţii româneşti aveau de suferit, uneori erau chiar asasinaţi, cum au fost eroii de la Lunca. Situaţia era scăpată de sub control din cauza bandelor bolşevice, care generau o dezordine totală", a amintit edilul.

Bolojan a vorbit şi despre faptul că, pe 20 aprilie 1919, în ziua de Paşti, Armata Română, după ce a primit ordin să elibereze aceste teritorii, a intrat în Oradea dinspre Cluj, fiind întâmpinată de primarul de atunci Rimler Karoly şi de liderul comunităţii româneşti, Aurel Lazăr. "A fost un eveniment care va rămâne în istoria oraşului ca o bornă pentru că, pentru prima dată, Armata Română şi administraţia românească au pus picior în Oradea", a subliniat primarul.

Statui pentru episcopi

De asemenea, în discursul său, Ilie Bolojan a subliniat faptul că şi cei doi episcopi ai vremii au primit cu bucurie trupele româneşti, aşteptându-le, după slujba în Paşti, în Piaţa Unirii.

"Episcopul Radu Demetriu (n.r. greco-catolic) şi episcopul Roman Ciorogariu (n.r. ortodox) au ieşit din biserică şi au întâmpinat armata noastră în Piaţa Unirii de azi. Sper ca până anul viitor acel loc să ţină statuile celor doi ierarhi", a spus primarul, anunţând astfel iniţiativa.

Totodată, el a mai spus, în premieră, că îşi doreşte ca Oradea să contribuie la reabilitarea casei lui Iuliu Maniu din Bădăcin, judeţul Sălaj. "Sper că Consiliul Municipal va vota alocarea unei sume importante în prima şedinţă pentru ca oraşul Oradea să contribuie la reabilittatea Casei Iuliu Maniu. Nu este normal ca la 100 de ani de la Marea Unire casa acestui mare român să fie o paragină", a motivat primarul.

Apel la unitate

Edilul a subliniat că toţi trebuie să contribuie din propriile funcţii şi posturi la "prosperitatea acestor ţinuturi". Potrivit lui Bolojan, liderii din administraţie trebuie să acceseze fonduri europene, să conecteze Oradea la sistemul aerian de transport şi la reţeaua de autostrăzi, precum şi să dezvolte locuri de muncă "pentru ca tinerii noştri să aibă unde trăi şi unde să se dezvolte".

În fine, acesta a făcut un apel la "unitate". "Cred că este important să înţelegem că, cu înţelepciune, cu unitate, se pot face întotdeauna lucruri mult mai bune decât cu adversitate şi cu duşmănie. La an de centenar, nu-mi rămâne decât să vă urez la mulţi ani. La mulţi ani, Oradea! La mulţi ani, România! Dumnezeu să vă aibă în pază", a încheiat Ilie Bolojan.

Defilare de onoare

Despre importanţa Marii Uniri şi despre eliberarea Oradiei a vorbit apoi şi colonelul în rezervă Grigore Bartoş, preşedintele societăţii cultural-patriotice "Avram Iancu", filiala Oradea. Discursul său a fost urmat de un scurt recital cu cântece patriotice oferit ca în fiecare an de Corul "Traian Moşoiu".

După ce reprezentanţi ai autorităţilor locale, ai Ministerului de Interne, ai mai multor instituţii şi partide, precum şi mai mulţi elevi au depus coroane la statuia lui Traian Moşoiu, a urmat defilarea detaşamentului de onoare format din militari de la Centrul 54 Comunicaţii RMC, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean şi Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Crişana. Muzica militară a fost asigurată de fanfara Şcolii de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră Avram Iancu.

Spre deosebire de alţi ani, reprezentanții Primăriei Oradea au fost însoţiţi la depunerea de coroane de primarii din Ştei şi Beiuş, Iulian Gheorghe Balaj şi Petru Mlendea.

În schimb, la fel ca în anii trecuţi, la ceremonii nu au participat reprezentanţi ai UDMR. Totodată, din partea Consiliului Judeţean Bihor a fost prezent şi a depus o coroană doar un singur vicepreşedinte, Traian Bodea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
?!
Faină presă, mișto cenzură, teribile cacofonii ! Dar să vadă lumea cacofoniile CÂRMACIULUI NEPERECHE bolojan ? Nu se poate ! Deci....harșt !
Postat 21 Aprilie 2018, 07:54 de dani-e-let
...
... Treacă de la mine că Bolojan a devenit brusc pupător de Maniu când la sfârșitul guvernării CDR, PNL-ul a decis să dea un brânci de toată frumusețea PNȚ- cd ului ! ...
Postat 20 Aprilie 2018, 18:08 de dani-e-let
Nucul cu o singură nucă. De cocos.
Cum să vorbeşti despre înţelepciune altfel decât „că cu”? Ar fi fost mai bine să cuvânteze codificat. De exemplu, 10 doi (sau 2 zece, după caz). Parola: Dumnezeu să vă aibă în pază! Prin extrapolare şi analogie, cu aer de curcan, a explicat auditoriului cum să culeagă grăunţele fondurilor de coeziune, cum să dezvolte locuri de muncă?!! şi cum să se conecteze (şi ei) la sistemul aerian (aici, cu rezerva cuvenită pentru puterea de înţelegere şi transcriere a doamnei Smaranda). În 2 punct 5 mandate, nu a crescut nimic la umbra nucului ajuns edil. În primul mandat, toată lumea s-a bucurat şi a avut grijă de singura nucă, la acea vreme cu coaja verde. A fost nevoie de încă un mandat pentru ca speranţa rodului să devină iluzie. Când toată lumea visa la cozonacul cu nucă, după opt ani de post, biserica penti-naţională asociată cu concernul baptist a modificat tradiţia şi reţeta, optând pentru „negresa tăvălită în nucă de cocos”. „Regele csiv (XIV)”, într-un acces de liberalism (sălbatic) oferea cozonaci în loc de pâine în vremea în care, la noi, oştenii încălecau „pe curând” în loc de cai. Prin reverese engineering, ni s-a propus optimizarea prin raţionalizare a cozonacului sub formă de cubuleţe „pudrate” cu cocos, întru bucuria firmelor de catering. Metamorfoza nucii s-a produs prin întărirea învelişului şi renunţarea la circumvoluţiuni, ca o adaptare la cerinţele firmelor „locate” în parcuri, cu apucături de boschetari. Esenţa a fost înlocuită cu un lichid albicios, prolific, ce ţine loc de gândire, ocazie cu care s-a mutat şi zona erogenă, descoperind avantajele optimizării fiscale aplicate proxenetismului. În tot acest timp, anual, nucul „florea” adaptându-se bursei. Jucătorii la bursă plăteau în avans deflorarea. Investitorii, „putrezi” de bogaţi îşi făceau implanturi cu silicon, planificând atent partidele de swinging. Aşa am ajuns să plătim toţi inseminările artificiale menite să asigure lemnul de nuc necesar limbajului, cu oarece şanse de sarcini multiple. Oricât aţi sugera, domnule primar, nu sunteţi parte a soluţiei ci a problemei. „S-ar cuveni” măcar o toaletare de primăvară. Nucul fiind protejat prin lege, aţi putea astfel deveni primul cubete verde.
Postat 20 Aprilie 2018, 18:03 de eutanasiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON