URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Noiembrie 2017, 22:30

Tot mai puţini. Circa 3.000 de orădeni au aprins lumini la mormintele celor dragi de Ziua Morţilor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Circa 3.000 de orădeni au trecut miercuri pragul cimitirului municipal pentru a depune flori şi a aprinde lumânări la mormintele celor dragi de Ziua Morţilor. Numărul vizitatorilor cu ocazia Luminaţiei este mai mic cu fiecare an.

"În ultimii ani orădenii preferă să vină la cimitir în săptămâna cu Ziua Morţilor, fără a ţine neapărat să fie data de 1 noiembrie, pentru a evita aglomeraţia", a declarat administratorul cimitirului Rulikowsky, Teodor Vaida.

Potrivit acestuia, în săptămâna Luminaţiei trec pragul cimitirului unde la 8.000 – 10.000 de localnici pentru a îngriji parte din cele peste 50.000 de locuri de veci.

Pe drumul cimitirului

În ciuda scăderii numărului de vizitatori, străzile din jurul cimitirului au fost miercuri pline de maşini. În cursul serii, şirul de autovehicule se întindea de la poarta cimitirului până dincolo de Pârâul Peţa, către centrul oraşului, şi din sensul giratoriu de la intersecţia străzii Ceyrat cu Ronald Reagan, spre Nufărul. Asta deşi, patru poliţişti postaţi în intersecţie încercau să ţină situaţia sub control din fluiere şi mişcări ale mâinilor.

În plus, pe trotuare, grupuri de orădeni cu flori şi candele se revărsau spre cimitir. Cei mai comozi sau în vârstă au ales să ajungă în zonă cu autobuzele dându-le de lucru controlorilor OTL care coborau la capăt de linie cu contravenienţii după care porneau pe jos spre penultima staţie pentru a lua următorul autobuz în căutare de „clienţi”.

"Parcă a rămas doar jarul..."

Văzut de sus, miercuri seară, cimitirul municipal aducea cu un  brad răsturnat: verde încă, împodobit de sărbătoare şi stropit ici-colo cu lumini care jucau în bezna înserării. Orădeni de toate vârstele curăţau buruienile, aprindeau candele, vorbeau sau se reculegeau la căpătâiul celor dragi. "Se schimbă lumea. Altă dată cât vedeai cu ochii erau doar valuri de flăcări, nici nu-ţi trebuia iluminat public, acum parcă a rămas doar jarul", a spus plastic un bărbat.

În ciuda prezentei în scădere, comercianţii de flori şi candele nu s-au putut plânge de vânzări. Preţul unui buchet modest de flori şi cel al unui candele mici începea la 2,50 lei şi urca direct proporţional cu dimensiunile. Preţul unui ghiveci cu flori începea de la 5 lei, iar cel al jerbelor de la 15 lei. "Sunt aceleaşi preţuri de anul trecut, ba chiar uşor mai mici. A fost un an bun pentru flori, dar şi numărul producătorilor a crescut", a spus o vânzătoare.

Cu efective întărite

În pregătirea Zilei Morţilor, pentru desfăşurarea fără incidente, OTL-ul a suplimentat numărul de autobuze scoase în trafic, Poliţia Locală şi-a trimis toate efectivele în stradă, iar administraţia cimitirului a suplimentat numărul de paznici şi a interzis accesul auto în cimitir pentru a evita accidentele.

"Până la ora 18 am avut o singură sesizare. Un cetăţean a reclamat că i s-a furat buchetul de flori de pe mormânt. Hoţul n-o să le poată vinde pentru că aveau coada ruptă. În fiecare an descoperim astfel de flori aruncate lângă gard după Ziua Morţilor", a spus Teodor Varga.

Spre deosebire de alţi ani, cerşetorii din cimitir puteau fi număraţi pe degete. La fel de puţini au fost şi bărbaţii cu sape veniţi din zona Gutenberg care îşi închiriau serviciile de curăţat morminte pentru sume până în 30 lei pentru nici o jumătate de oră de muncă. De altfel, orădenii au preferat să îşi închirieze de la administraţia cimitirului municipal cu titlu gratuit doar în baza unui act de identitate sculele pentru curăţarea mormintelor.

Ziua Luminaţiei

Celtică la origine, Ziua Morţilor sau Luminaţia a fost introdusă în spiritualitatea creştină de Biserica Romano-Catolică de unde a fost împrumutată de-a lungul anilor şi de ortodocşii, luteranii, calvinii ori unitarienii din Transilvania, Banat şi Maramureş.

Luminaţia se sărbătoreşte încă din Evul Mediu, când, pe 1 Noiembrie, după liturghia consacrată Zilei tuturor sfinţilor, oamenii îşi petreceau după-amiaza în cimitire, rugându-se pentru sufletele răposaţilor: "Dumnezeu să îi ierte!”

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON