URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Octombrie 2018, 18:39

Străluceşte din nou! Lucrările de restaurare a sinagogii Aachvas Rein, din strada Primăriei, au fost finalizate (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O clădire ştearsă, aflată în paragină, cu tencuiala căzută şi găzduind un aprozar. Aşa se prezenta sinagoga ortodoxă Aachvas Rein de pe strada Primăriei până în urmă cu câţiva ani. Acum, imaginea este cu totul alta. Intrată în anul 2013 într-un proces complex de reabilitare, oprit şi reluat în 2017, clădirea arată ca nouă.

Prezentarea edificiului, reinaugurarea sa şi ţinerea primei slujbe după foarte mulţi ani s-a făcut marţi, de Ziua Naţională a Comemorării Victimlor Holocaustului. În prezenţa oficialităţilor şi a reprezentanţilor proiectantului şi constructorului, clădirea a fost redeschisă publicului, cu promisiunea că, în maxim două luni, aici va putea fi vizitat un muzeu dedicat comunităţii evreieşti din Oradea şi Bihor.

În cadrul evenimentului, preşedintele Comunităţii Evreilor, Felix Koppelmann, a arătat că sinagoga, ridicată în 1927, a fost una din cele 29 de sinagogi şi case de rugăciuni câte au existat în Oradea înainte de cel de-al doilea război mondial.

"Am învăţat cum trebuie făcute demersurile şi proiectul şi am primit cea mai mare sumă alocată de Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucureşti timp de 15 ani - 130.000 de dolari. Nu a fost suficientă finanţarea şi n-am fi avut nicio şansă de a finaliza singuri clădirea, dacă n-ar fi fost sprijinul Primăriei", a mai spus Koppelmann.

Va fi muzeu

Tot despre importanţa proiectului de reabilitare a vorbit city-managerul Oradiei, Dacian Palladi: "În spatele proiectului se află cunoaşterea şi respectarea istoriei. (…) Este a doua comunitate evreiască ca număr după cea din Bucureşti".

Înaintea ultimului război mondial, în Oradea locuiau peste 20.000 de evrei, majoritatea ghetoizaţi şi apoi transportaţi la Auschwitz, în 1944. Importanţa comunităţii evreieşti locale ţine de contribuţia sa la dezvoltarea economică şi urbanistică locală în jurul anului 1900.

Despre importanţa pe care o va avea de-acum sinagoga Aachvas Rein au vorbit arhitectul Cristian Puşcaş, responsabil cu proiectul de reabilitare, şi Angela Lupşea, directorul Muzeului Oraşului Oradea - Complex Cultural.

Practic, sinagoga completează o serie de trei clădiri ecleziastice reabilitate în zonă, incluzând biserica reformată de peste drum şi cea ortodoxă din Piaţa Rahovei. Viitorul muzeu al evreilor va fi amenajat în următoarele două luni, cu promisiunea inaugurării la începutul lunii decembrie. Pereţii interiori nu sunt pictaţi, astfel că o parte a lor vor cuprinde numele celor care au dispărut în lagărele de exterminare. Muzeul evreilor va face parte, conform unei Hotărâri de Consiliu Local, din Muzeul Oraşului Oradea - Complex Cultural.

Evenimentul s-a încheiat cu o slujbă dedicată Zilei Naţionale de Comemorare a Holocaustului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
!!!!
Sper că cineva realizează că trebuie reabilitat și gardul!
Postat 10 Octombrie 2018, 09:44 de soricel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON