URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Iunie 2019, 16:31

S-a lansat Cronica Oradiei: Versiunea maghiară a istoriei oraşului în 850 de pagini de informaţii şi 2018 de fotografii (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sute de orădeni au fost prezenţi, joi seara, la lansarea volumului "Cronica Oradiei", semnat de istoricul Kormányos László, o versiune maghiară a istoriei oraşului, de la origini şi până în zilele noastre, realizată prin articole scurte, incitante şi cuprinzând peste 2.000 de ilustraţii, hărţi, picturi, gravuri şi fotografii.

Cum era de aşteptat, la lansare au venit în cea mai mare orădeni de etnie maghiară, atât prieteni, cunoscuţi, colegi ai acestuia, profesori, istorici, medici, jurnalişti maghiari cât şi orădeni simpli, interesaţi să-şi cumpere cartea cu autograful autorului.

La întâlnire a fost prezent şi secretarul de stat maghiar Potápi Árpád János, invitaţi din partea Primăriei Debreţin, ai Consiliului Judeţean Hajdu Bihar, dar şi din partea Consiliului Judeţean Bihor, şefi ai unor instituţii deconcentrate, numeroşi reprezentanţi ai UDMR Bihor şi inclusiv de la Partidul Popular Maghiar din Transilvania, în frunte cu liderii organizaţiei, Csomortányi István şi Zatykó Gyula.

Încă dinaintea prezentării, oamenii s-au îmbulzit să cumpere cartea iar cele 100 de exemplare aduse pentru a fi vândute, la preţ promoţional, celor sosiţi la întâlnirea cu autorul s-au epuizat în câteva minute. Pentru cei rămaşi fără carte, organizatorii au întocmit o listă şi vor putea să-şi cumpere cartea, la acelaşi preţ, la sediul UDMR, în săptămâna care urmează.

Interesul pentru carte a fost mare pentru că este primul volum care cuprinde întreaga istorie a oraşului în limba maghiară. Autorul atinge nu doar evenimentele istorice, ci prezintă personajele importante ale oraşului, atât pe cele politice, cât şi cele culturale, informaţii despre sport, arhitectură, industrie. "Totul a pornit de la o discuţie pe care am avut-o cu  profesorul Kormányos László, în 2007, după ce am cumpărat Cronica Budapestei. I-am spus că şi noi putem să facem aşa ceva, mai ales că el avea deja baza, lucrarea de doctorat publicată exact pe această temă, istoria Oradiei", a explicat amfitrionul întâlnirii, deputatul UDMR, Szabó Ödön, şi el istoric.

În final, Kormányos László a ajuns să lucreze de unul singur şi nu s-a oprit, după cum spune Szabó, nici după ce s-a îmbolnăvit. "A trecut peste un transplant de rinichi, luni de zile a stat închis în casă, într-o cameră sterilă. A lucrat şi în acest timp. În total, în cartea aceasta s-au strâns 12 ani de muncă", a spus Szabo, precizând totodată că proiectul "şi-a propus să unească cele două comunităţi din oraş (română şi maghiară, n.r.), nu să despartă. De aceea sunt prezentate în carte punctele de vedere diferite şi de aceea ne-am propus să traducem volumul şi în limba română", a mai arătat preşdintele exexutiv al UDMR Bihor.

Cartea a fost supervizată de Szücs Laszló, redactorul şef al revistei culturale Várad, finanţată de Consiliul Judeţean Bihor, iar de tehnoredactare s-au ocupat graficienii Németh László şi Benkő J. Zoltán.

"Dacă ar fi trebuit să o iau de la zero, probabil nu m-aş fi înhămat", a recunoscut autorul, care a explicat că a ales să transpună informaţiile strânse în ştiri scurte şi incitante, ilustrate cu fotografii, pentru ca volumul să atragă şi tinerii, şi copiii. "Ei nu au răbdare să citească mult. Aşa, din când în când, vor putea deschide cartea şi vor citi câte o ştire despre oraş", a spus el, precizând că volumul încearcă să prezinte istoria oraşului într-o formă cât mai obiectivă. "În secţiunile care fac obiectul dezbaterilor istorice româno-ungare, sunt prezentate ambele puncte de vedere", a precizat Kormányos.

"Cronica Oradiei" a fost tipărită în 2000 de exemplare, sub egida Revistei culturale Várad, a Fundaţiei Varadinum şi a Asociaţiei culturale Holnap. Cartea se găseşte în toate librăriile din oraş, iar un exemplar costă 150 lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
vcs
Baratom.....80% din carte este o minciuna ordinara, infecta, instigatoare la ura impotriva romanilor. Macar ai bunul simt, daca esti incult si sovin, sa taci. Iti multumesc toti romanii din Oradea.
Postat 23 Iunie 2019, 10:57 de feedback
CrisDumi ?!?
Aceasta Cronica a orașului acum a apărut de 2 zile, doar tu deja si le-ai citit 800 de pagini în maghiară și ști cu exactitate că 30% din el este falsă!?! Est penibil!
Postat 22 Iunie 2019, 11:35 de vcs
Rușine edililor orădeni ...
... care sunt complici la falsificarea istoriei orașului !?!
Postat 22 Iunie 2019, 10:41 de CrisDumi
Parcurgând "în diagonală" cartea ...
... constați cu ușurință că astfel de lucrări ar trebui să treacă de niște "filtre" calificate, nu să fie lăsate să circule în mod manipulator !?! Peste 30% din această "cronică" este falsă, mincinoasă și părtinitoare !?! Cel puțin vreo doi istorici de specialitate ar trebui să o traducă și să o combată în punctele în care se răstălmăcește în mod penibil istoria locului !?!
Postat 22 Iunie 2019, 10:40 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON