URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Octombrie 2018, 17:31

Primăria Oradea va construi încă un pod peste Crişul Repede. Vezi cum va arăta! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Local a aprobat joi, cu unanimitate de voturi, construirea unui pod pietonal nou peste Crişul Repede. Investiţia în valoare de 10,9 milioane lei - prezentată de primarul Ilie Bolojan în conferinţa de presă care a precedat şedinţa în plen - ar urma să fie demarată anul viitor sau cel târziu peste doi ani din fonduri europene.

Podul spre Cetate

"Nou pod pietonal va fi construit în aval de Hotelul Hilton şi va asigura legătura pietonală între zona aquaparcului Nymphaea şi a parcului Brătianu cu Cetatea Oradea şi centrul oraşului. Scurtând destul de mult această distanţă podul va crea o zonă importantă de acces pietonal către zona de recreere a oraşului Oradea", a declarat primarul Ilie Bolojan.

Potrivit proiectului, podul nu va avea picioare în Crişul Repede şi va fi susţinut cu hobane (n.r. corzi din oţel folosite pentru susţinerea catargelor) în formă de harpă ceea ce îi va da un aspect maritim. Construcţia va avea o lăţime de 4,2 metri, o lungime de 91 metri şi va fi susţinut de un singur pilon de ancorare.

Investiţia a fost estimată la 10,9 milioane lei plus TVA. Odată aprobaţi indicatorii tehnico-economici ai lucrării, municipalitatea va scoate la licitaţie execuţia proiectului tehnic care ar putea fi finalizat undeva în vara anului viitor.

În ceea ce priveşte execuţia, Bolojan a nominalizat două variante. "Există posibilitatea să demarăm această investiţie în actuala perioadă de finanţare dacă în 2019 se vor redeschide anumite axe, situaţie în care lucrările ar putea începe undeva în toamnă. A doua variantă este ca acesta să fie finanţat abia în următoarea perioadă de finanţare unde se poate încadra 100% pe axa de mobilitate, dar asta înseamnă o amânare a lucrărilor cu un an – un an şi jumătate", a spus edilul.

Vor face din case stradă!

Construcţia noului pod pietonal va fi urmată de un amplu proiect de regenerare urbană care va viza zona delimitată de Calea Mareşal Averescu şi intrarea în Cetate dinspre strada Griviţei.

"Va trebui să amenajăm o stradă complet nouă începând de la capătul podului şi până la intrarea în Cetate. Acum acolo nu există nicio stradă. Va trebui să facem exproprieri şi să deschidem un coridor de regenerare urbană", a declarat edilul.

Numărul de proprietăţi, case şi terenuri care urmează să fie expropriate va fi stabilit ulterior.

După finalizarea podului şi a noii căi de acces către fortificaţie orădenii şi vizitatorii oraşului vor avea la dispoziţie un coridor pietonal care va lega zona centrală a oraşului începând din strada Republicii de Parcul 1 Decembrie, Cetatea şi zona de hoteluri de pe malul Crişului Repede.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Tiganul si podul
Imi amintesc o poveste de la bunica despre un tigan cu un sac de slanina furata noaptea cand a ajuns langa un pod peste o apa si sa intunecat si nu a mai vazut calea,apoi el sa rugat cu glas tare LUMINA DOAMNE LUMINA CA TI OI DA SI TIE SLANINA...luna a iesit de sub nor si tiganul a vazut podul,a ajuns la jumatate si parandu i rau de promisiune a zis iar cu glas tare LUMINA ORI NU I LUMINA SLANINA TOT NU TI OI DA...luna a intrat sub nor iar tiganul a cazut in apa,nu i tigan bolojan?Cel mai mare criminal al orasului sprijinit de UE,fiindca da la ARD autorizatii prin Beltechi pe spaga,terenuri la mafioti luindu le de la tineri,constructii la Ciuperca si in fata statuii lui Mihai Viteazul,dezastru,apoi la de 4 ori valoarea la Selina cica nu s altii,totul sprijinit de (M)UE,a caror fonduri il propulseaza maine,poimaine si in cursa la presedintie...doar daca nu exista Dumnezeu mai promoveaza masonul asta ascuns.
Postat 26 Octombrie 2018, 14:01 de User anonimizat
?!
Daca tot a picat referendumul, astept legalizarea relatiei/relatiilor birtinezului cu cei pe care i-a inzestrat pe banii nostri! Unuia ii construieste drum uzinal, doar-doar va izbuti ceva cu autostrada. Cu celalalt e mai darnic: dupa ce i-a facut rost de o parcare in buricul targului (era sa scriu spitalului), acum ii face si un pod pietonal, sa-i puna in valoare si mai mult acaraturile.Asta in conditiile in care populimii ii plateste la exproprieri un pret sub cel al terenului arabil!!! De ce?! Vorba unui usl-ist celebru si azi: pt. ca POATE!
Postat 26 Octombrie 2018, 10:14 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON