URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Februarie 2020, 19:43

O urnă funerară veche de 3.000 de ani, cu tot cu cenuşă, găsită la marginea Oradiei (FOTO)

O urnă funerară veche de 3.000 de ani, cu tot cu cenuşă, găsită la marginea Oradiei (FOTO) sursa foto: www.crisana.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O urnă funerară veche de trei milenii şi care încă conţine cenuşă umană a fost găsită pe şantierul şoselei de lângă Piaţa 100.

Potrivit crisana.ro, descoperea a fost făcută săptămâna trecută, după ce cupa unui excavator a scos la lumină obiecte ceramice. Operatorul utilajului a observat fragmentele ceramice, s-a gândit că ar putea fi vorba de vestigii istorice, aşa că a anunţat autorităţile.

Arheologul Florin Sfrengeu (profesor la Departamentul de Istorie al Universităţii din Oradea) a cercetat locul şi a concluzionat că cioburile provin de la o urnă funerară veche de aproximativ 3.000 de ani şi în care încă se mai găsea cenuşă umană.

Specialiştii au săpat cu mâna şi au scos restul urnei din sol, urmând să o analizeze în laborator. Urnele funerare cu cenuşă sunt vestigii rare şi foarte valoroase.

În imediata vecinătate, arheologii au mai descoperit o vatră de locuire din epoca bronzului şi ceea ce pare a fi o groapă funerară de incineraţie, cu un strat gros de cenuşă. De asemenea, în zonă s-au mai găsit zeci de fragmente ceramice din epoca bronzului şi prima vârstă a fierului, adică perioada dacică.

"Descoperirea este importantă deoarece arată locuirea permanentă a oraşului Oradea din cele mai vechi timpuri şi până în epoca medievală", a declarat arheologul Florin Sfrengeu, potrivit crisana.ro.

Acestea nu sunt primele descoperiri arheologice din această zonă a Oradiei. Anul trecut, lucrările de extindere şi asfaltare a străzii Balogh Istvan din Calea Aradului au scos la iveală urmele unor locuinţe şi diverse obiecte, provenind din două perioade: epoca dacică, din Hallstatt (n.r. prima perioadă a fierului, secolele XII-V î.Hr), şi din epoca medieval timpurie, secolele XI-XII.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
No uite ma...
No uite ma ca s-au gasit cava urme unguresti care unguri au fost pe aici inca inaintea lui Decebal si Traian numai ca au plecat prin asia sa revina peste 2000 de ani! Sa vedeti numai ca la analize vor iesi ca's unguresti asa cum sunt cam toate din Europa!
Postat 25 Februarie 2020, 19:59 de scortosul
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON