URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Ianuarie 2019, 17:10

"Nu mai eram fiinţe umane": Victimele Holocaustului au fost comemorate la Muzeul Istoriei Evreilor din Oradea (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Evreii morţi în Holocaust au fost comemoraţi, duminică, în Muzeul Istoriei Evreilor din Oradea. Vizitatorii au luat parte la rugăciuni, au scris mesaje către cei morţi în lagăre în "Copacul Memoriei" şi au participat la ghidaje gratuite în muzeu, unde au putut descoperi viaţa evreilor din Oradea, ce au lăsat ei moştenire, dar şi care le-a fost destinul tragic.

Rugăciuni şi momente simbolice

Ziua de 27 ianuarie este Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. În această zi, în anul 1945, evreii rămaşi în viaţă din lagărul de la Auschwitz au fost eliberaţi de către Armata Roşie.

Pentru a aduce un omagiu victimelor, membrii comunităţii de evrei din Oradea, dar şi simpli curioşi s-au adunat începând cu ora 10 la Muzeul Istoriei Evreilor, inaugurat recent în Sinagoga Aachvas Rein. Primul moment au fost rugăciunile oficiate de rabinul comunităţii evreieşti orădene, apoi s-au aprins şase lumânări, în semn de omagiu adus evreilor morţi nevinovaţi.

Vizitatorii au fost aşteptaţi încă de la uşă cu steluţe în şase colţuri, simbolul lui David, unde au putut să scrie câte un mesaj destinat evreilor. Acesta a fost un punct de atracţie pentru vizitatori, care s-au urcat pe bima, un podium de pe care se citea Tora (cartea sfântă a evreilor) şi au pus mesajele în copacul luminos al "memoriei". Toate acestea s-au desfăşurat la parterul muzeului.  

La etaj, de la ora 13, vizitatorii au luat parte la un ghidaj gratuit, în care muzeograful Diana Iancu le-a explicat curioşilor momentele de cumpănă ale evreilor orădeni. De la ora 15, a fost organizat un atelier de lectură, în care s-au citit câteva pagini din jurnalul Évei Heyman, "Am trăit atât de puţin".

Concurs premiat cu excursie

Tot la etaj, curioşii au putut afla câteva date importante cu privire la deportarea evreilor, au admirat câteva exponate, dar şi desene realizate de elevii de la Liceul de Artă. "Nu mai eram fiinţe umane, eram doar numărul care ne-a fost tatuat pe braţul stâng", a fost citatul unui deţinut surprins de două desene ale elevilor.

Tot în cadrul acestui eveniment a fost demarat proiectul "Ambasadorii Memoriei", unde elevii de la toate liceele sunt invitaţi să participe. Potrivit organizatorilor, concursul are trei etape. Prima etapă presupune conceperea unui eseu cu titlul "Destinul oraşului Oradea şi al comunităţii evreieşti fără Holocaust", în care copiii vor fi provocaţi să-şi imagineze ce ar fi făcut evreii în Oradea dacă nu ar fi fost deportaţi în lagărele de concentrare. În a doua etapă, participanţii vor trebui să desfăşoare activităţi de voluntariat în muzeu, ca de exemplu promovarea unor obiecte de care au fost atraşi în muzeu. Ultima etapă este realizarea unui ghidaj  în muzeu, unde copiii vor lua rolul unui ghid şi vor prezenta într-un mod inedit povestea evreilor.

Drept premiu, toţi copiii vor primi "Medalia Memoriei". Însă cei care vor strânge cel mai mare punctaj vor câştiga o excursie didactică în Sighetu Marmaţiei, la Casa Memorială Elie Wiesel, scriitorul care a supravieţuit Holocaustului şi care a primit premiul Nobel pentru pace.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
30 Comentarii
Presedintele Israelului, Shimon Peres, mulțumește poporului român pentru salvarea a 400.000 de evrei în timpul regimului nazist
Shimon Peres, presedintele statului Israel: “Nu vom uita niciodată că, în perioada cea mai întunecată a Europei, în perioada nazistă, românii au salvat viețile multor evrei de aici – 400.000 de evrei -, care au venit în Israel și au contribuit și contribuie la construirea Israelului; ei iubesc Israelul, dar nu și-au uitat iubirea pentru România, și-au păstrat cultura românească. Pentru aceasta, doresc să mulțumesc poporului român.” – 12 August 2010, Bucuresti, Palatul Cotroceni Întrebat de Constantin Mustață dacă a fost Holocaust în România, autorul spune tranșant: “Nu! Holocaust a fost în Ungaria. (p. 25). Raoul Șorban susține că în România nu a existat Holocaust, dimpotrivă, că țara noastră i-a salvat pe evrei, în timp ce Ungaria a trimis la moarte, în numai două luni, circa 618.000 de evrei. Această afirmație a făcut-o și la inaugurarea Muzeului Holocaustului din Washington, opinia fiindu-i susținută și de doi mari evrei – cei doi Rabini plecați din România: Alexandru Șafran (decedat recent la Geneva) și Moshe Carmilly-Weinberger din New York, fost Rabin al Clujului. ). (Tesu Solomovici-Mareşalul ION ANTONESCU - biografie-). EVREUL,scriitor,istoric, Teșu Solomovici: ”Niciun tren românesc n-a plecat vreodată la Auschwitz cu evrei!”" Din toată Europa, evreii erau încărcaţi în trenuri şi trimişi şi transformaţi în cenuşă şi fum. Din România, niciun evreu n-a pierit la Auschwitz! 13 octombrie 1942 este o dată miraculoasă pentru evreimea română. Este o dată despre care prea puţin vorbesc istoricii evrei. Ion Antonescu a dat dispoziţie că orice deportare evreiască încetează. Într-un fel îi datorez viata aceluiasi maresal Ion Antonescu si ca mine îi datoreaza lui Antonescu viata aproape toti evreii din vechiul regat" "El vedea, ca o soluţie pentru purificarea României, plecarea străinilor din România. Plecarea evreilor. Să plece cu toţii în Palestina, să plece-n America, să plece unde vor. Să nu rămână în România. Am insistat asupra acestui moment pentru că mi s-a părut interesant şi pentru ştiu că a existat întotdeauna în emisiunile de televiziune, de la diferite televiziuni, întrebarea: de ce credeţi că i-a salvat Antonescu pe evrei? Am vrut să accentuez, să insist asupra cuvântului “salvat”, pentru că nu a fost vorba de o salvare în sensul unei iubiri, unei subite filosemitii a mareşalului faţă de evrei, ci a fost pur şi simplu un calcul românesc, o exprimare a orgoliului românesc, a orgoliului mareşalului"...“Fără ură şi fără părtinire. Am vrut să scriu o carte cinstită. Să mă pot uita în ochii cititorilor mei.Cartea mea atacă, tratează câteva probleme de mare îndrăzneală încât mi-e capul plin de cucuie din partea conaţionalilor mei, care nu văd bine că un evreu a scris această carte despre Antonescu. Am vrut să fiu istoric şi încă din antichitate un singur lucru se cerea istoricilor: sine ira et studio, fără ură şi fără părtinire."(SACCSIV – blog ortodox)
Postat 29 Ianuarie 2019, 21:14 de platona
@vcs
Baratom.....noi toti, inclusiv onorabilul moderator, te vedem cretin. Prost e putin spus. Bati campii, iti repet, topicul e exterminarea evreilor de catre ungurii iubitului tau Horty din Oradea. Balivernele si tembelismele tale sunt pe langa subiect.
Postat 29 Ianuarie 2019, 13:14 de feedback
apel la decenţă
Nu e adevărat, nu îl considerăm cretin. Dimpotrivă, nu agreem modul în care tu te exprimi, fiindcă nu reuşeşti să te abţii de la a insulta partenerul de dialog, ceea ce, spre deosebire de tine, vcs o face. Până la urmă, fiecare cu părerea lui, dar se pot exprima şi lucruri sensibile de o manieră mai elegantă. Prin urmare, e ultimul apel la decenţă, înainte de a împărţi cartonaşe galbene!
Postat 29 Ianuarie 2019, 14:49 de Moderator
pt toti, inclusiv moderator
Poate deja nu mai e doar au fost eu am vazut unul personal in anul 2000. Si am o intrebare stimate moderator: In care oras mare (gen Oradea) din ungaria a fost botezat o strada principala despre Horthy cum a fost botezat strada Primariei pana in anul 2000????? Pe linga statuia de la Piatra Neamt, in Romania mai exista trei busturi ale lui Ion Antonescu: unul la Bucuresti, in curtea Bisericii Sf.Constantin si Elena, ctitorita de Ion Antonescu, un alt bust la Slobozia si unul in apropiere de Iasi, in cimitirul militar Letcani. De asemenea, au mai fost realizate alte trei statui la Iasi, Pitesti si Targu-Mures care insa nu au fost amplasate. Feedback, Alcor : Voi sunteti rusinea orasului, tot timpul scrieti aceeasi tampenii fara sa-mi dati vre-o explicatie, raspuns la intrebarile mele. Asa sunteti voi fara o cultura de a discuta. Veniti cu acuzatii cu prostii... doar nu e de mirare, pentru ca sunteti asa de sovini ca nu vedeti copacul in padure. Cand am zis eu ca im-i place de Horthy? Cand am zis eu ca sunt antisemit? Voi numai veniti cu acuzatii fara fond... doar ca si tigani, doar nici acesta nu e de mirare. Faptul ca si romani au ucis evrei, unguri etc cu o cruzime mare sper ca nu o condamnati????? Acest lucru sper ca si Moderatorul o sustine, char daca tot la comentariile mele are observatii doar la a voastre unde instrigati la ura, nu are... in fine, eu sper ca cine ma inteles, stie ca am dreptate, ca in aceasi loc o condamd atrocitatile facute de unguri cum o condamn si pe cele facute de romani, conduse de Antonescu.
Postat 29 Ianuarie 2019, 12:03 de vcs
@vcs
... ati trimis la moarte 80% din evreimea oradeana. Iar tu imi spui ca a-l adula pe criminalul de Horty e ceva normal. Da, pentru criminali ca neamul tau e ceva normal. Pentru evreii din Oradea nu este. ...
Postat 29 Ianuarie 2019, 11:16 de feedback
vcs
De o mie de ani, din momentul patrunderii ungurilor in Europa, iredentismul unguresc scoate pe banda rulanta scelerati, ticalosi de soiul tau. Rezultatul ? Una din consecinte este si exterminarea a 30 000 de evrei din Oradea, plus cateva sute de mii de romani. Furt, escrocherii si crime, asta a insemnat ocupatia ungureasca din Transilvania. La fel si in tarile din jur. Despre asta e vorba. Sa-ti fie rusine ! Bine ca nu-ti sterg astia comentariile, ca sa va vada lumea asa cum sunteti, gunoaie (dejectii) iredentiste, care incearca sa minta si sa falsifice istoria. Gunoaie in stare sa savarseasca iar ororile pe care le negi, orori savarsite de ungurii navalitori, repet, atat in Romania cat si in tarile din jur. Stie toata lumea de "ispravile" savarsite de ungurii care vremelnic au ocupat (cu ajutor austriac), regiuni din cateva tari din zona.
Postat 29 Ianuarie 2019, 08:21 de Alcor
Moderator
Aveti dreptate! Noapte bună!
Postat 28 Ianuarie 2019, 23:32 de vcs
feedback, tipic pupincurici
Eu nu sunt de loc antisemit, chiar contra, doar acum nu vreau sa-ti scriu ce au facut bunici mei si cum au dus mancare la evrei ascunsi ... fiindca nu vreau să mă acuzati ca am inventat aceste lucruri. Tu ma acuzi cu antisemit doar nu poti sa-mi zici nimic unde si ce am zis ca ma consideri antisemit. Personal eu niciodata nu am avut probleme cu evrei. Numai cum tu din prima ai acuzat pe unguri eu numai am atras atentia ca si romanii aveau vina lor, nu cred ca evrei morti din Odeses sau Iasi sunt mandrii de tine ca pe ei nu o aperi, doar eu o fac si in locul tau, fiindca si ungurii au vina lor daca citesti si primul comentariu am scris doar si romani, si sunt convins ca daca romanii erau la putere in oradea mult mai multi mureau. Si pe ce ma bazez??? pe progromul din 1927 cand anca in ungaria nu era nici o atrocitate contra evreilor sau ma bazez pe progromul din Iasi cu trei ani inaintea deportarilor din oradea... Deci Feedback daca intr-adevar esti si evreu atunci sa-ti fie rusine ca nu condamni toate atrocitatile facute contra evreilor indiferent de natie. Nici odata nu am fost antisemit! Revizionist sunt, si stiti din ce cauza? Chiar din cauza voastra, romani sovini! Si inca ceva Antonescu are a gramada de statui in Romania aprobat de statul roman. Acesta e rusine.
Postat 28 Ianuarie 2019, 23:29 de vcs
precizare
Faptul că Antonescu ar avea o grămadă de statui aprobate de stat e o minciună. De fapt, legea interzice amplasarea lor.
Postat 29 Ianuarie 2019, 11:21 de Moderator
@alcor rahatule
Ti e rusine sa raspunzi???? cum explici, pogromul de la Iași cu trei ani inaintea de de deportarile din Oradea, sau cum explici progromul din Oradea in 1927 făcuți de tineretul roman dusi cu trenul la oradea. Daca voi romani erati ingeri atunci din ce cauza ati omorat acei evrei??? Tie sa-ti fie rusine ca nu recunosti ca si romani erau tot asa de vinovati ca si ungurii din aceea vreme. numai ei nu in oradea fiindca acolo nu aveau putere ci in regat unde faceau ce vor... Deci Alcor, am terminat prost ai fost, prost ramai.
Postat 28 Ianuarie 2019, 23:08 de vcs
RE: @alcor rahatule
Vă rugăm să încheiaţi polemica, fiindcă deja se aruncă injurii şi nu e normal.
Postat 28 Ianuarie 2019, 23:20 de Moderator
@vcs
Baratom.....Horty a pupat dosul lui Hitler pentru Ardealul de Nrd. Jegul de Orban pupa-n cur pe alt jeg, Putin, pentru revizuirea tratatului de la Trianon. Vezi baratom, de aceea unguri infecti, sovini si antisemiti ca tine trebuiesc expulzati. Pentru ca esti plin de ura, ca tot neamul tau dealtfel. Linge statuia lui Horty, scursoare umana antisemita, scuteste-ma ca e pe teren privat. Criminalul e tot criminal, la fel ca si tine, ca tot neamul tau infect. PS Esti retardat, doar copy-paste total pe langa subiect. Tipic unguresc.
Postat 28 Ianuarie 2019, 23:01 de feedback
@alcor rahatule
Ororile Holocaustului în România. Cum au fost omorâţi sute de mii de evrei pe teritoriile controlate de români in anii de început ai celui de-Al Doilea Război Mondial s-a declanşat un val de epurări şi crime antisemite fără precedent. Şi în România a fost documentat un adevărat holocaust al evreilor. Se preconizează că, în teritoriile administrate de români, au fost omorâţi în jur de 380.000 de evrei. ŞTIRI PE ACEEAŞI TEMĂ Pogromul de la Bucureşti din 1941, descris de un spion britanic Una dintre cele mai negre pagini din istoria umanităţii a fost Holocaustul evreilor din anii celui de-Al Doilea Război Mondial. Milioane de oameni - bărbaţi, femei, copii, bătrâni - au fost omorâţi pe considerente etnice şi în numele unor idealuri extremiste. Cele mai cumplite masacre ale populaţiei evreieşti au fost orchestrate de regimurile de extremă dreapta din Europa şi duse la bun sfârşit în lagăre de exterminare, tabere de muncă forţată sau ghetouri. Exterminarea a devenit politică de stat, de exemplu, în Germania Nazistă, acolo unde câteva milioane de evrei au fost omorâţi în numele purificării naţiunii germane de ”elemente inferioare”. Ca stat aliat al Germaniei Naziste în anii de început al celui de-al doilea război mondial, dar şi ca ţară în care anti-semitismul a escaladat în perioada interbelică încurajat de organizaţiile de extremă dreaptă,şi în România evreii au devenit ”ţapi ispăşitori”. Se preconizează că în teritoriile administrate de România în anii celui de-al doilea război mondial au fost omorâţi, în urma unei politici extremiste de epurare a guvernului condus de mareşalul Ion Antonescu, în jur de 380.000 de evrei. Anti-semitismul românesc şi problema evreiască Încă din evul mediu evreii au fost ţinta atacurilor anti-semite. Veniţi pe continentul european în număr mare încă din primele secole ale erei creştine, evreii au devenit ”ţapi ispăşitori” pentru tot ceea ce se întâmpla negativ în societate. Din cauza diferenţelor religioase, culturale dar şi a meseriilor practicate de evrei precum negoţul sau cămătăria, aceştia au fost priviţi cu neîncredere în societatea europeană medievală profund mistică şi adesea intolerantă. De altfel evreii au fost măcelăriţi ori de câte ori se ivea ocazia, gloatele fiind asmuţite de liderii politici sau religioşi împotriva acestora, mai mult din dorinţa de a-i deposeda de bunuri dar şi de averile obţinute prin comerţ şi activităţi de natură financiară. Spre deosebire de restul ţărilor medievale europene, unde pogromul îndreptat contra evreilor, era o realitate cotidiană în Principatele Române, ”jidovii” cum erau numiţi de populaţie, erau toleraţi, cu antipatie, dar toleraţi. Odată cu trecerea secolelor lucrurile s-au schimbat însă. Anti-semitismul a escaladat, iar evreii au devenit şi pentru români, un element negativ care trebuie înlăturat din societate. Şi asta în condiţiile în care numărul evreilor care veneau să se stabilească în Principate creştea constant. Multe oraşe mai ales din Moldova erau împânzite de evreii care se ocupau în special cu negoţul dar şi cămătăria. Contrastul dintre aparenta bunăstare a evreilor şi sărăcia lucie a ţăranilor agricultori autohtoni mai ales începând cu secolul al XVIII lea a inflamat şi mai mult sentimentul anti-semit. Pentru ţăranul român evreul nu putea fi acceptat, în primul rând, fiindcă nu era creştin. Iar mai apoi era perpetuată ideea, mai ales în Biserică, că ei sunt vinovaţi de uciderea lui Hristos. Mai mult decât atât a ucide un păgân nu era considerat un păcat. ”Credinţa populară era că uciderea unui ”jid” nu numai că nu te încarcă de păcate, dar chiar îţi mântuie sufletul de 40 de păcate”, scria Andrei Oişteanu în lucrarea sa ”Imaginea evreului în cultura română”. Începând cu secolul al XIX lea, anti-semitismul românesc a fost alimentat şi de intelectualii naţionalişti. Evreii erau văzuţi ca elemente periculoase. Mai ales în contextul în care aceştia încep să practice arendăşia. Evreul este văzut, mai ales prin prisma arendaşilor Fischer de exemplu în Moldova, drept un afacerist pus pe sărăcirea şi impilarea ţăranului român. Treptat evreul, necreştin, fără proprietate funciară, specializat în activităţi nepopulare şi influent la nivel internaţional în anumite cazuri este privit ca un duşman al poporului român. ”Întrebăm acum de ce folos, de ce necesitate pot fi evreii, economic şi politic, pentru o ţară a cărei populaţie se stinge din momentul în care ei intră în contact cu ea. Românul e leneş, e imoral, e vicios. De ce însă nu e imoral şi vicios acolo unde nu sunt evrei?",scria poetul Mihai Eminescu în ziarul ”Timpul”. Lucrurile se agravează în perioada interbelică, atunci când odată cu realizarea României Mari, un număr însemnat de evrei vin să se stabilească într-un nou val pe teritoriul ţării. Totodată obligaţi de forurile internaţionale românii trebuie să accepte acordarea cetăţeniei evreilor stabiliţi în România. Pe fondul apariţiei organizaţiilor de extremă dreaptă, precum Legiunea Arhanghelului Mihail fondată de Corneliu Zelea Codreanu, evreii devin inamicul numărul unu. ”Majoritatea proveneau din familii înstărite şi erau, în acelaşi timp, fii unor profesionişti din clasa de mijloc şi de aceea dispuneau de o pregătire prealabilă care le asigura un bun randament în sălile de cursuri. Prezenţa lor în facultăţi ca medicina şi dreptul provoca nemulţumiri”, scria istoricul spaniol Francesco Veiga în lucrarea ”Istoria Gărzii de Fier”. Ascendenţa uluitoare a mişcării legionare în România, după 1930 a exacerbat şi mai mult anti-semitismul românesc. Mai mult decât atât Carol al II lea, pentru a câştiga sprijinul Mişcării Legionare, o forţă politică, agreeată inclusiv de Germania Nazistă, a început să oficializeze anti-semitismul în România. În primul rând a definit termenul de evreu iar noua lege lăsa această minoritate la cheremul extremiştilor. Preludiul masacrelor împotriva evreilor În 1941, după abdicarea regelui Carol al II lea şi preluarea puterii de către generalul mai apoi mareşalul Ion Antonescu încep să apară primele discuţii concrete la nivel oficial despre soarta evreilor din România, considerate elemente indezirabile. Stenograme ale Consiliului de Miniştrii din 1941 consemnează atitudinea şi viziunea lui Antonescu despre problema evreiască în România. Documentele au fost scoase la iveală de CNSAS şi fac parte din rechizitoriul lui Antonescu din 1946. Pe 15 aprilie 1941 Antonescu spunea făţiş în Consiliul de Miniştri că ”Dau drumul mulţimei să-i masacreze. Eu mă retrag în cetatea mea şi după ce-i masacrează pun iarăşi ordine”. Apoi 25 iunie 1941 Mihai Antonescu spunea că deja Ion Antonescu a început să-i scoată pe de ascuns pe toţi evrei din comunele rurale din Moldova, Basarabia şi Bucovina. Mai mult decât atât, pe 5 septembrie acelaşi an, Antonescu promitea că ”Am să fac o operă de curăţire totală şi de evrei şi de ucrainieni, greci şi găgăuţi, care rând pe rând trebuie să fie evacuaţi din ţară”. Totodată Antonescu punea problema evacuării totale a evreilor din regiunile ocupate împreună cu armata germană, adică din Basarabia şi Bucovina, precizând că ”Basarabia nu va avea niciun picior de evrei”.Antonescu anunţă şi măsuri concrete împotriva evreilor, măsuri prezentate în aceleaşi stenograme. ”Evreii care au fost scoşi din viaţa economică au fost puşi la muncă. Dacă nu pot să o facă plătesc. Acela care nare posibilitatea să plătească, plăteşte comunitatea, dacă nu este expediat din ţară., pentru că noi nu ţinem paraziţi în ţară. La început este ţinut în lagăr şi apoi expulzat dacă nu plăteşte comunitatea pentru el”, se arată în aceleaşi documente. Stenogramele arată că odată cu trecerea lunilor, în anul 1941 s-au luat şi măsuri concrete împotriva evreilor, cu numeroase victime. ”Deocamdată au plecat jidanii de la Iaşi. Am destule greutăţi cu cei care i-am dus la Bug. Numai eu ştiu câţi au murit pe...”, ar fi spus Antonescu pe 13 noiembrie 1941. Era însă doar începutul. ”Trenurile morţii„ şi începutul Holocaustului Primul masacru îndreptat împotriva evreilor a avut loc la Iaşi, aşa cum reiese şi din stenogramele Consiliului de Miniştri. Mai precis în perioada 27-29 iunie 1941 a avut loc aşa numitul pogrom de la Iaşi iniţiat de mareşalul Ion Antonescu, şeful statului român. Alegerea Iaşiului ca început al atrocităţilor nu era întâmplătoare. Conform datelor de recensământ în 1930 Iaşiul avea o populaţie de peste 102.000 de cetăţeni dintre care peste 34.000 erau evrei. Adică o comunitate numeroasă. Pe baza principiilor de epurare etnică iniţiate de Antonescu în Basarabia şi Bucovina, Iaşiul a fost şi el inclus în acest ”program” de ”curăţire a terenului”. Totul a început cu pregătirea pogromului. Mai precis pe 25 iunie, jandarmii ieşeni au sfătuit populaţia românească şi creştină să-şi însemne casele cu semnul crucii, tocmai pentru a fi recunoscuţi evreii. Mai apoi pe 26 iunie 1941 au început inclusiv în presa ieşeană instigările la pogrom. Pe 27 iunie 1941 s-a declanşat iadul contra evreilor. Totul a început cu percheziţiile comandate de prefectul judeţului Iaşi colonelul Dumitru Captaru. În aceeaşi zi, la cinci zile după ce România intrase în război de partea Germaniei naziste, Antonescu dă telefon la Iaşi şi ordonă ”curăţarea Iaşiului de evrei”. După acel telefon s-a dezlănţuit măcelul. Pe 27 iunie soldaţi români de la Iaşi au omorât 400 de evrei lângă Sculeni. Victimele au fost jefuite şi bătute iar mai apoi obligate să-şi sape groapa şi executate. Mai apoi pe 28 iunie autorităţile dar şi cu ajutorul unei părţi a locuitorilor Iaşiului au început masacrele în oraş. Mulţi evrei au fost bătuţi şi omorâţi în case şi pe stradă. Alte mii au fost duşi cu forţa la sediile de poliţie şi arestaţi. Totodată evreii au fost jefuiţi şi lăsaţi fără bunurile de valoare. Pe 29 iunie, numită şi ”Duminica neagră”, mii de evrei din arest au fost împuşcaţi de soldaţi. Se presupune că aproape 8000 de evrei au fost omorâţi în arest şi încă 5000 în ziua precedentă pe străzi, înjunghiaţi, împuşcaţi şi bătuţi. Restul au fost duşi cu forţa către ”trenurile morţii”. Propriu-zis 7000 de evrei au fost duşi în gara din Iaşi şi băgaţi în vagoane pentru vite. Au fost închişi, fără apă şi fără mâncare. O garnitură urma să plece către Iaşi iar cealaltă către Podul Iloaiei. Fără aer şi însetaţi în plină vară, mii de evrei au murit sufocaţi în trenurile morţii. Cei decedaţi erau aruncaţi direct din tren şi băgaţi în gropi comune. Nimeni nu avea voie să se apropie de garniturile de tren şi să dea ajutor muribunzilor din tren. Se spune că doar o mie au supravieţuit ”trenurilor morţii”. Rapoartele post-belice arată că 14.000 de evrei au fost omorâţi în pogromul de la Iaşi. Evrei măcelăriţi la abator O altă manifestare deosebit de violentă căreia i-au căzut victime evreii a fost consemnată la Bucureşti în anul 1941. Mai precis în perioada 21-23 ianuarie 1941 avea loc cunoscuta ”rebeliune legionară”. Iniţial ataşaţi puterii de mareşalul Ion Antonescu, legionarii care formau un adevărat Guvern Legionar s-au răsculat împotriva liderului statului. În timpul rebeliunii legionare, membrii grupării extremiste româneşti, au desfăşurat un adevărat pogrom împotriva evreilor din Bucureşti. Mai precis legionarii din Bucureşti au ridicat de pe stradă, din sinagogi sau din casele proprietate personală în jur de 1800 de evrei. Aveau vârste cuprinse între 18 şi 85 de ani şi au fost adunaţi de-a valma în centre legionare. Aici au fost bătuţi, schingiuiţi şi mutilaţi de legionari şi obligaţi să spună unde-şi ţineau banii şi bijuteriile. Bineînţeles având în vedere politica anti-semită din aceea perioadă a statului român, evreii nu puteau aştepta ajutor din partea nimănui. În cele din urmă au fost duşi la un abator şi executaţi cu sânge rece. ”Au fost ucişi la abator cu instrumentele folosite de obicei pentru căsăpirea animalelor. A doua zi, de-abia dacă mai rămăsese vreo prăvălioară evreiască pe Lipscani care să fi scăpat întreagă şi s făcuseră cozi lungi în faţa morgilor”, scria Ivo Porter, un spion britanic din România acelor ani şi care a descris pogromul în cartea sa ”Operaţiunea Autonomous”. Totodată acelaşi agent britanic arată magnitudinea crimelor făcute de legionari în acele zile la abator. ” Cel puţin 800 de evrei, negustori,avocaţi,medici cu nevestele şi copiii lor au murit, dar cifra estimativă s-a ridicat la 1800. În aceea noapte la Bucureşti avusese loc unul dintre cele mai îngrozitoare pogromuri din timpul războiului”, scria Ivo Porter. Masacre în Bucovina şi Basarabia Măcelul a continuat în zonele eliberate. Odată ce armata română şi germană înainta în Bucovina şi Basarabia au fost înregistrate alte omoruri îndreptate împotriva populaţiei evreieşti. La Cernăuţi în special au avut loc numeroase atrocităţi. ”Unul dintre cele mai mari măceluri ale zilei a avut loc în Cernăuţi, capitala Bucovinei, acolo unde 2000 de evrei au fost ucişi de soldaţii români în cooperare cu localnicii, jandarmii şi soldaţii germani.”, preciza Radu Ioanid în lucrarea sa „The Holocaust in Romani: The destruction of jews and gypsies unde the Antonescu regime”. Alte măceluri au avut loc la Hotin şi Soroca iar uciderile au continuat şi în Basarabia, conform datelor în ghetourile din Chişinău, Bălţi,Soroca şi Hotin fiind omorâţi peste 64.000 de evrei. La toate acestea se adaugă alte peste 44.000 în alte localităţi din Basarabia. Totodată evrei din Basrabia şi Bucovina, ca parte a planului de epurare a mareşalului Antonescu, au fost încolonaţi şi deportaţi în Transnistria. Au fost încolonaţi şi trimişi practic pe jos în Transnistria. Mulţi s-au înecat în Nistru, au murit pe drum iar o mare parte au decedat ca urmare a condiţiilor inumane din Transnistria. Se presupune că au murit în Transnistria în jur de 120.000 de evrei deşi se vehiculează şi cifra de 400.000 de victime în Basrabia şi Bucovina. În total în urma Holocaustului din România au pierit în jur de 380.000 de evrei, în teritoriile controlate de statul român. Citeste mai mult: adev.ro/pbbwoc
Postat 28 Ianuarie 2019, 22:46 de vcs
vcs gunoiule
De o mie de ani, din momentul patrunderii ungurilor in Europa, irtedentismul unguresc scoate pe banda rulanta scelerati, ticalosi de soiul tau. Rezultatul ? Una din consecinte este si exterminarea a 30 000 de evrei din Oradea, plus cateva sute de mii de romani. Furt, escrocherii si crime, asta a insemnat ocupatia ungureasca din Transilvania. Despre asta e vorba, bai, kakat in ploaie. Sa-ti fie rusine !
Postat 28 Ianuarie 2019, 22:31 de Alcor
@alcor rahatule
Pogromul de la Iași din 27 - 29 iunie 1941 (ATENTIE CU 3 ANI INAINTEA DA ORADEA)a fost unul dintre cele mai violente pogromuri din istoria evreilor din România, inițiat de generalul Ion Antonescu, secondat de autoritățile publice locale, împotriva cetățenilor de etnie evreiască din orașul Iași. În conformitate cu datele prezentate de autoritățile române, în cele trei zile au fost uciși 13.266 de evrei.
Postat 28 Ianuarie 2019, 22:28 de vcs
vcs
Mah, tu vii cu minciunile istoriei fabricate de revizionismul unguresc! "Model" de "multiculturalism", toleranta si buna convietuire. Minciuni peste minciuni. Cladirile istorice din oras au fost construite de evrei (80 %). Ungurii i-au trimis la moarte si le-au furat palatele, averile, etc. La fel au facut si cu romanii. Au navalit in Transilvania, au ucis si le-au furat teritoriile. La fel s-a intamplat si in tarile din jur in care ungurii au intrat la furat si omorat populatiile autohtone. Despre asta e vorba si despre faptul ca fug ungurii din ungaria de foame si saracie, si ca autostrada nu le tine de foame. Se depopuleaza ungaraia. Asa ca, MUCLES, mah. ... in ploaie!
Postat 28 Ianuarie 2019, 22:05 de Alcor
feedback
p.s Orban macar e un om de stat nu ca si Dancila care ne face de ras sau condamnatul Dragnea... atunci mai bine Orban.
Postat 28 Ianuarie 2019, 22:04 de vcs
feedback
Dacă tu ai fi un evreu cinstit atunci ar trebui să o condamni și pe neamul lui Antonescu și nu numai pe a lui Horthy. Altceva pt. tine nu am ce să-ți spun. Ungaria și guvernul maghiar a cerut deja scuze pentru faptele sale, și acest muzeu este făcut și din banii Budapestei (bucurești nu a dat nici un ban), în ungaria toate Sinagoga au fost renovate, milioane de forinți plătiți către comunitatea evreiasca, care e un fapt bun. Doar nu poți condamna numai o nație cum ai făcut și tu, fiindca toate europa aflată sub stăpânirea germană a comis aceeași lucruri. Acum câțiva ani în Oradea mai era Str. Antonescu în ungariu nu există nici o stradă sau statuie despre Horthy (la ce te gândești tu sunt pe teritoru privat, unde statul nu poate interveni). Nu știu ce ar spune evrei din regat tot asa hartuit de romani pentru tine că tu numai pe unguri o faci devină și pe acei romăni care au omorât tot asa ca si ungurii multi copii femei din iasi.
Postat 28 Ianuarie 2019, 22:01 de vcs
@alcor rahatule
Mă da tu chiar așa de p.. esti că nu mai am replici. Românii au ridicat Ardealul??? Serios??? Și totuși când? După ce au venit cu oile din balcan, din albania? Sau atunci când au mers la prima școală cu predare de limba română fondat de o unguroaică Lorantffy Zsuzsțnna? Sau totuși când? Nu am zis că în ungaria e bine, ci am zis că e mai bine cu o sută de ori ca și în Romania, să luîm căteva cifre, 1. câte autostrăzi sunt în romania și câte în ungaria, 2. câți români părăsesc țara și câți unguri (legea sclaviei habar nu ai despre ce este vorba doar dai cu părerea, aceea lege în romania deja e aprobată domnu tovarăș) 3. salar medie pe locuitor în ro și cât e in hu, 4. de ce românii se duc în spitalele din ungaria și din ce cauză nu invers, 5 din ce cauză ungaria a devenit membru nato si ue mult mai repede decât romania si din ce cauza nu e in spațiul Schengeni nici acum, 6. din ce cauză analfabetismul in romănia e cel mai mare din europa 7. coruptia la fel din ce cauză mai mare, 8. din ce cauza unde traiesc unguri sau au trait civilizatia este cu mult mai simtitor decat unde nu ex. regat vs ardeal sau sat romanesc vs sat unguresc. 9 din ce cauza in românia moare cel mai multi in spitale prin infectii care au primit din spital 10. in secolul XXI din ce cauza la multe scoli din romania si acuma se duc la budă din fundul grădinii, 11. cum poate să fie un prim ministru al țări o femeie care nu poate să vorbească corect, 12 sau cum poate să fie un șef de partid condamnat și e la putere? ....... și ași putea să-ți spun o grămadă de întrebări doar știu din răspunsurile tale anterioare că nu esti capabil să răspunzi. Subiectul acestei articol era holocaustul și soarta evreiilor în al II-lea război mondial. Și pe aceea temă tu ca mare deștept ai început cu maghiarii... și atunci eu ți-am adus aminte de evrei din Iași și nu numai că ei nu erau sub ocupația maghiară și tot au avut soarta aceea, chiar mai repede decât în ardeal. Doar tu nici la aceasta nu ai răspuns ci ai continuat jignirile către maghiari (atunci nici eu nu m-am putut abține cu jignirile). Chiar dacă nu știu bine româneste încerc să învăț. Ști mă Alcor poate că e greu pentru noi maghiarii din Oradea acum, doar când ne plimbăm în centrul orașului, intrăm în clădirea teatrului, primăriei etc, știm că acest oraș este construit de bunici noștri și noi nu trebuie să inventăm istoria noastră locală că noi avem și chiar dacă mai am făcut și greșeli cum au făcut și alții. Probabil pentru tine e foarte fustrat că nu ai nici o rădăcină in acest oraș, poate când mai citești un articol chiar aici pe bihoreanul cum a fost viața în Oradea prin articolele ”Oradea ieri...” și vei observa că aproape în toate articolele este vorba despre unguri... p.s. Ai intrebat pe mama? :) Când te duci să culegi căpșuni te rog să nu mai vi înapoi pentru că la tine oriunde ești, aici sau acolo e tot una, nu ești acasă nicăieri.
Postat 28 Ianuarie 2019, 21:38 de vcs
@vcs
Baratom.....vad ca esti prost, trebuie sa te luminez un pic. Aici discutam despre holocaustul cauzat de voi impotriva stramosilor mei. Evreii din Oradea. Tu, prostul de serviciu al ungurilor iredentisti, sovini, antisemiti vorbesti despre totul altceva. Te-am ruga sa nu te chinui sa ne dovedesti ca esti tampit, o stim deja. Poti pleca linistit la Budapesta unde un alt cretinoid, Orban, i-a facut statuie lui Horty. O lingi linistit, pui si niste flori pe care le furi dintr-un parc. PS Iti spun inca odata, neamul tau de unguri criminali infecti ar trebui sa-si ceara scuze comunitatii evreiesti din Oradea.
Postat 28 Ianuarie 2019, 21:37 de feedback
vcs,gunoiule
Esti dovada cea mai clara ca de o mie de ani iredentismul unguresc scoate ticalosi pe banda rulanta. Sunteti "exemplu" de multiculturalism, toleranta si buna convietuire. De bine ce le merge in ungaria emigreaza ungurii in numara mare, nu-i asa je.go.su.le (legea sclaviei, etc) ? Tot ceea ce inseamna viata moderna, civilizata in Transilvania a fost construit de catre Statul Roman. Cata vreme ungurii au ocupat Transilvania, in mare parte cu ajutor austriac), aici n-au fost drumuri, infrastructura, etc. Noroaie si mizerii pana-n gat. Ocupantii unguri n-au facut altceva decat sa fure, abuzeze, discrimineze, sa omaoare si sa-i prigoneasca atat pe romanii aflati pe proriile teritorii, cat si pe celelalte minoritati care au trait aici. Bai, ji.godie, ungurii au facut la fel nu doar in Romania. Au facut la fel in toate tarile din jur in care au iontrat la furat si la omoarat. Asta este istoria si o stie toata lumea, asa ca MUCLES, ROIU... !
Postat 28 Ianuarie 2019, 20:54 de Alcor
holocaustul
a fost o pata rusinoasa pe obrazul omenirii. In prezent nu mai conteaza cine l-a facut posibil, ideea este ca acele orori sa nu se mai repete. Pt asta trebuie sa cunoastem istoria adevarata a acelor vremuri si sa facem prin vot imposibila instaurarea la putere a unor regimuri extremiste. In oricare tara. Extremismul incepe sa castige teren in Europa! Daca nu suntem atenti, istoria se poate repeta. As pomeni aici si milioanele de oameni, rusi, romani si alte natii, omorati in gulaguri de Stalin. Si ei au o pagina de istorie scrisa cu sange pe care nu trebuie s-o uitam!
Postat 28 Ianuarie 2019, 20:01 de Kid
@vcs
Jignesti si Romania si romanii. Esti de cea mai joasa speta, macar invata sa scrii si sa conjugi si mai ales sa articulezi. Pana atunci mai bine scuteste tastatura
Postat 28 Ianuarie 2019, 17:40 de poiu
Poiule
Acuma, dacă i-ai răspuns aici, nu îi mai cenzurăm mesajul. Dacă aşa ne consideră el - cei mai urâţi oameni - ce putem face? :)
Postat 28 Ianuarie 2019, 17:49 de Florin Ciucas
BalcanoMEN
Daca ungurii erau asa de sovini si rautaciosi atunci in cei 1000 (atentie o mie, nu o suta) de ani pana cand transilvania era sub administratia lor nu au reusit sa o maghiarizeze (cum spuneti voi) pe romani??? pentru ca nu il interesau nu erati pe aici si daca cate o familie a sosit in ardeal cu oile erau bine primiti. Sti tarane numai tu arunci cu pietre pentru ca esti fustrat ca natia ta si dupa o suta de ani de ocupatie nu a realizat nimic semnificativ, drumurile - infrastructura, c[ile ferate, orasele, administratia etc erau mostenite de la unguri, voi numai ati stricat ce era bun in transilvania, esti un taran din teleorman si vrei sa ne spui noua ungurilor ce si cum s[ facem... deocamdata in ungaria este un trai mult mai bun, spitale mai bune, invatamant mai bun, autostrazi, spatiu shenghen etc. tu sa ramai cu Dancila ta doar noi unguri nu o vrem. Si cand vorbesti de atrocitati atunci sa vorbesti prima data de atrocitatile romanilor cand au intrat in ardeal cu ajutorul rusilor in 1918 si dupa aceea sa vorbesti despre atrocitatile ungurilor din 1944. Si aceasta muzeu era rendovat din ajutorul ungurilor, nu Bucurestiul a dat bani ci Budapesta, nespalatule.
Postat 28 Ianuarie 2019, 16:15 de vcs
@alcor
Daca citeai ce ti-am scris atunci ai observa ca am scris ca si unguri au vina lor, in legatura cu evreii. Cum au si romani in legatura cu evreii prin conducerea lui Antonescu. mai citeste si tu despre evreii din Iasi, si dupa aceea sa comentezi si sa arunci cu pietre... esti un taran venit din fundul vacii intr-un oras frumos maghiar, construit de unguri si evrei doar nici decum de romani... si apropo daca tu spui ca ungurii au furat palatele etc atunci statul roman din ce cauza nu o mai da inapoi pentru ei au trecut 30 de ani de la revolutie si nici 20% din retrocedarile pentru evrei nu sa facut... pentru ca rromania si rromani sunt cele mai urati oameni, fara colana vertebrala. pana cand pupati pe fund pe hitler si voi ati deportat evrei dupa ce lati tradat si ati pupat fundul rusilor ati facut cu regele si restul... nica ieri in europa nu a condus un pantofar numai la noi... si se vede rezultatul. Mai intreabo pe mata ca bunica-ta din ce cauza nu sa-a nascut in Oradea, sau mai intrebo ca inaintea 1918 din ce cauza nici o rezlizare, cladire, plata, sau un magazin, o tutungerie nu era in proprietatea romanilor... fiindca nu erati aici. Doar cu incet incet roata se misca, si cat mai multi romani o so observe ca ar trai mai bine fara bucuresti si in pace cu unguri. Si atunci sper ca si tu o sa te muti inapoi dincolo de carpati de unde provii.
Postat 28 Ianuarie 2019, 15:51 de vcs
Ocupatia ungureasca
Ocupatia ungureasca din Transilvania i-a trimis la moarte pe evrei si le-a furat averile, palatele, etc asa cum le-a furat si romanilor teritoriile cand au navalit in Transilvania. Iredentismul-revizionismul-separatismul unguresc fierbe si azi in suc propriu negand adevarul istoric, cu o ura viscerala la adresa a tot ceea ce nu e ungur si unguresc. Ii vezi si la comentariile diferitelor articole. Revizionistii unguri, cu apucaturile specifice, fac asta nu doar in Romania. O fac in toate tarile din jur in care inaintasii lor au navalit, si de unde ulterior au fost alungati.
Postat 28 Ianuarie 2019, 14:13 de Alcor
Ocupatia ungureasca
Ocupatia ungureasca din Transilvania i-a trimis la moarte pe evrei si le-a furat averile, asa cum le-a furat si romanilor teritoriile cand au navalit in Transilvania. Iredentismul-revizionismul-separatismul unguresc fierbe si azi in suc propriu negand adevarul istoric, cu o ura viscerala la adresa a tot ceea ce nu e ungur si unguresc. Ii vezi si la comentariile diferitelor articole. Revizionistii unguri, cu apucaturile specifice, fac asta nu doar in Romania. O fac in toate tarile din jur in care inaintasii lor au navalit, si de unde ulterior au fost alungati.
Postat 28 Ianuarie 2019, 14:10 de Alcor
@vcs
Baratom......esti exponentul iredentismului cras, al ungurului care uraste cu toata fiinta lui romanii. De astia ca tine trebuie sa ne temem, de astia ca tine trebuie sa scapam, expulzandu-va in tara voastra. Esti sovin, antisemit, iredentist, esti josnic si infect. Ar trebui sa spui...."va rog sa ne iertati, evrei oradeni exterminati" !!!! Nu sa improsti cu ura si rautate pe aici. Rusine sa va fie, rusine sa-ti fie.
Postat 28 Ianuarie 2019, 13:34 de feedback
articol e-bihoreanul
ZIP!!! Primul episod era realizat de tineretul romîn. Citeste articolul Bihoreanul cu titlul "Pogromul" de la Oradea: Cel mai mare congres al studenţilor români s-a transformat într-o manifestare anti-evreiască. Deci in aceea vreme tot aşa erau şi români ca şi ungurii. Oradea interbelică era un mozaic etnic şi cultural, un oraş care, însă, după dezvoltarea accelerată dinaintea Primului Război Mondial, obosise. La fel ca în întreaga Europă, şi în România Mare se intensificau sentimentele naţionaliste, principalii vizaţi fiind maghiarii şi evreii, iar urbea de pe Crişul Repede, fiind lângă graniţă, era un teren propice pentru iscarea unui conflict interetnic. Fitilul a fost aprins în decembrie 1927, când la Oradea a avut loc cea mai mare adunare studenţească organizată vreodată în România. Evrei, legionari, studenţi... Devenită oraş românesc după Marea Unire, Oradea începutului de secol XX avea o populaţie majoritară alcătuită din minorităţi. Mai mult de jumătate din locuitori erau maghiari, iar un sfert, adică 20.000 de persoane dintr-un total de 80.000, erau evrei, care deţineau un număr mare de fabrici, magazine, ateliere. Lor li se datorează, de altfel, construirea palatelor din centrul oraşului, dezvoltarea reţelei de farmacii şi aducerea la Oradea a celor mai noi tendinţe ale modei occidentale. Tot în Oradea funcţiona, din anul 1780, Academia de Drept, cu câteva sute de studenţi. În 1927, buna sa reputaţie a făcut ca aici să fie organizat un mare congres studenţesc la nivel naţional, după ce asemenea evenimente ale Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi din România fuseseră găzduite şi de alte oraşe din ţară. Ultimul avusese loc la Iaşi, cu un an înainte şi, cu toate că metropola moldoveană avea la rându-i o mare comunitate iudaică, acolo nu se înregistrase niciun fel de incident. Vremuri tulburi Nu acelaşi lucru avea să se întâmple la Oradea în zilele de 4-6 decembrie 1927, când în oraş au sosit circa 4.500 de studenţi din toată ţara, având pe agendă probleme specifice, precum "reducerea pe CFR" şi "cantinele şi căminurile", dar totodată pregătiţi să protesteze atât împotriva tendinţelor revizioniste ale Ungariei vecine, neîmpăcată după pierderea Transilvaniei după Pacea de la Trianon, cât şi faţă de implicarea comunităţii evreieşti în activitatea politică şi economică naţională. Totul, într-un context marcat de recentele dispariţii ale realizatorilor Unirii, Regele Ferdinand Întregitoriul şi marele om de stat Ion I.C. Brătianu. O altă problemă mult discutată era solicitarea unui "numerus clausus", adică limitarea numărului studenţilor evrei în universităţi, principiu devenit la vremea respectivă unul din principalele sloganuri ale naţionaliştilor antisemiţi, contribuind în mare măsură la politizarea studenţimii. Mare parte a participanţilor la Congres au fost cazaţi în cazărmile şi hotelurile din oraş, iar dezbaterile au fost găzduite de sala mare a Teatrului Regina Maria, evident, neîncăpătoare. Ca urmare, grosul participanţilor aflau despre cele discutate pe platoul din faţa clădirii, ori în cafenelele şi restaurantele din zona centrală. Ziarist bătut, redacţie vandalizată Potrivit unor publicaţii maghiare ale vremii, intrarea la dezbateri a fost permisă doar studenţilor, iar vorbitorii, între care s-au numărat generalul Traian Moşoiu şi Lorin Popescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Studenţilor Creştini din România, organizaţie ultranaţionalistă înfiinţată în 1925, s-au axat în principal pe solicitarea adoptării unui "numerus clausus". Spiritele s-au încins în momentul în care organizatorii au descoperit în sală un ziarist, Fleischer, de la cotidianul politic "Nagyváradi Napló" (Jurnal Orădean, n.r.). Prezentat delegaţilor de studenţii orădeni ca fiind reprezentantul unui ziar antiromânesc, care serveşte interese străine, ziaristul a fost bătut şi scos în stradă, iar mulţimea adunată în faţa teatrului s-a răzbunat pe clădirea redacţiei şi a tipografiei, situate chiar în Piaţa Ferdinand. Studenţii au smuls gratiile geamurilor de la parter, au spart geamurile şi au vandalizat interiorul redacţiei, aruncând în stradă întreaga arhivă, care apoi a fost incendiată. Totul s-a întâmplat în faţa unuia dintre patronii ziarului, un anume căpitan Keller, cetăţean american, care trăia la Oradea şi era căsătorit cu fiica unui evreu, fostul şef al Poliţiei judeţului, Gerő Ármin. Americanul a fost cel care a cerut intervenţia autorităţilor locale împotriva studenţilor, declanşând astfel "furia" mulţimii. "Agentul american" Numele căpitanului Keller apare şi în publicaţiile româneşti care au relatat despre incidente, însă în alt context. După prima zi a dezbaterilor, pe 5 decembrie, o parte a studenţilor adunaţi în faţa Teatrului, câteva sute, au încins o horă. La un moment dat, însă, de la ultimul etaj al Palatului Sztarill (actual hotel Astoria) spre mulţime a fost aruncată o piatră (conform unor surse), sau apă fiartă (potrivit altora). Ulterior, Monitorul Comunal, în care erau publicate Hotărârile Consiliului oraşului, l-a identificat pe autor ca fiind "evreul Keller", Wilfred N. Keller pe numele său complet, un "căpitan american", infiltrat la lucrările Congresului studenţesc, evacuat de acolo şi, astfel, dornic să se răzbune. Alte provocări ar fi venit, tot potrivit Monitorului, citat de istoricul Gabriel Moisa, din partea unui alt evreu, ziarist în Oradea, însă numele acestuia nu a fost consemnat. Este, aproape sigur, vorba de Fleischer. Violenţe... Cert e că, în scurt timp, în centrul Oradiei au început devastări serioase. După redacţia şi tipografia "Nagyváradi Napló", au urmat magazinele, în special cele deţinute de evrei, care au fost sparte cu bâte şi pietre şi jefuite. Au fost vandalizate, de asemenea, mai multe restaurante, iar grupuri înarmate cu răngi şi bâte îi legitimau pe toţi cei întâlniţi în cale, efectuându-se chiar şi reţineri. S-au înregistrat, totodată, ameninţări şi bătăi. Alt incident a avut loc la hotelul Parc, de pe Corso. Pentru că a refuzat să cazeze gratuit studenţii, iar pe unii i-ar fi jignit cu apelativul "români împuţiţi", patronul Emil Weiszlovits a fost lovit cu pumni şi bâte de un grup de tineri în holul de la intrare, până când, dintr-o cameră de la etaj, persoane neidentificate au aruncat asupra lor cu apă fiartă. Cert e că, după incident, Weiszlovits a ajuns la spital cu leziuni grave la nivelul capului. ... şi provocări La "tulburări", arată documentele vremii, ar fi luat parte circa 300 de persoane, între care şi "haimanale cu ciocane şi ciomege", aşadar nu toţi cei implicaţi au fost studenţi, ba aceştia au devenit chiar minoritari între scandalagii. Autorităţile locale au declarat stare de asediu, mai multe artere fiind blocate şi circulaţia tramvaielor oprită, iar Poliţia a operat 29 de arestări, majoritatea din rândul studenţilor. În noaptea de 5/6 decembrie, tulburările au continuat, totuşi, prin atacarea cimitirului evreiesc, a sinagogilor şi a caselor unor rabini, fiind afectate şapte lăcaşuri unde mobilierul a fost răsturnat, cărţi de cult aruncate şi ferestre sparte. Toate "obiectivele" fuseseră, se pare, indicate de localnici interesaţi ca scandalul să continue. După câteva ore, Jandarmeria şi Armata au fost scoase în stradă, dar intervenţia a fost mai degrabă "simbolică", nu în forţă, tulburările încetând de la sine în dimineaţa de 7 decembrie, când studenţii au plecat din oraş. În drumul lor cu trenul spre Cluj, unii au săvârşit acte de vandalism şi în Ciucea, Huedin, ba chiar şi în Cluj. Despăgubiţi de stat După câteva zile, şeful Poliţiei a fost demis, iar în şedinţa extraordinară a Consiliului Comunal reprezentanţii evreilor au acuzat Guvernul de la Bucureşti de organizarea cu bună ştiinţă a devastărilor. Preşedintele Uniunii Evreilor Români, Wilhelm Filderman, a formulat acuzaţii similare de la tribuna Parlamentului, dar Guvernul n-a făcut nicio investigaţie specială. În final, statul i-a despăgubit, totuşi, pe cei afectaţi cu o sumă importantă: 24 milioane lei. Minimalizând incidentele, revista locală Cele Trei Crişuri anunţa succesul Congresului studenţesc, considerându-l ca "o mare sărbătoare de avânt, de entuziasm şi de protestare a sufletului românesc", împotriva unor "duşmani dinăuntrul şi dinafara graniţelor", maghiari şi evrei. Fake news Evenimentele au avut şi un ecou internaţional. Incidentele au fost relatate, pe filieră maghiară, în ziare precum Le Figaro (Franţa), New York Times (SUA) şi Daily Mail (Marea Britanie), imaginea prezentată fiind a unui oraş în stare de război, în care evreii erau lichidaţi pe capete, fetele erau violate, iar unii, care reuşeau să scape, se refugiau la Budapesta. Altfel spus, multe ştiri false, multe exagerate... The Sentinel, o publicaţie din Chicago cu cea mai mare audienţă în rândul evreilor, a calificat devastările de la Oradea, nici mai mult, nici mai puţin, decât un "pogrom anti-evreiesc şi anti-maghiar", chiar dacă, în realitate, nu fusese ucis nimeni. Ştirile au ajuns până la Liga Naţiunilor (precursoarea ONU), fără însă ca aceasta să fi intervenit în vreun fel. Un caz controversat Deşi au trecut 90 de ani, evenimentele nu sunt pe deplin lămurite nici acum. Asupra lor s-au oprit puţini istorici, nu neapărat din cauza complexităţii subiectului, ci a sensibilităţilor etnice. Ca urmare, nu sunt cunoscuţi toţi vinovaţii, deşi s-au vehiculat variante destule, de la studenţii naţionalişti români până la cei evrei, unguri şi "iudeo-comunişti". La unison este acceptată doar varianta că distrugerile au fost provocate şi acţiunea organizată pentru a manipula opinia publică internaţională. De către cine şi cu ce scop nu s-a spus niciodată, dar se poate intui în folosul cui. La scurt timp după incidente s-a pus în discuţie inclusiv desfiinţarea Academiei de Drept din Oradea, ceea ce s-a şi întâmplat, dar mult mai târziu, în 1934, iar de atunci oraşul a rămas decenii întregi fără un centru de învăţământ superior. Aşa s-a scris, acum 90 de ani, o pagină urâtă a istoriei Oradiei, însă totuşi buna convieţuire interetnică a supravieţuit, astfel că asemenea incidente au rămas o tristă amintire până în zilele noastre. E adevărat, cu o întrerupere în 1940, când Armata lui Horthy a invadat Transilvania. Dar asta este, deja, altă poveste... ROMÂNIA ANTISEMITĂ Societate versus evrei Încă de la sfârşitul secolului al XIX-lea, în Regatul României, ca de altfel în multe alte ţări europene, se manifesta un curent anti-evreiesc, răspândit îndeosebi în rândurile liceenilor, studenţimii şi intelectualităţii. Între personalităţile cu asemenea vederi au fost scriitorii Emil Cioran, Eugen Ionescu, Nae Ionescu şi Mihail Sebastian, acesta din urmă evreu. Istoricul Nicolae Iorga promova şi el idei naţionaliste în mediul universitar. Concomitent, în perioada interbelică s-a afirmat o mişcare extremistă, a legionarilor, adversari declaraţi ai tuturor (inclusiv ai etnicilor români) care îndrăzneau să se opună principiilor naţional-creştine, aceştia fiind vinovaţi de numeroase atentate. Antisemitismul a crescut în anii ´30, sub domnia lui Carol al II-lea, numeroase legi anti-evreieşti fiind emise începând cu anul 1938 pentru a interzice căsătoriile între "românii de sânge" şi evrei ori pentru a îndepărta evreii din funcţii administrative, iar în anul 1941 pentru a trece în patrimoniul statului diverse proprietăţi evreieşti.
Postat 28 Ianuarie 2019, 13:19 de vcs
...
Același lucru este vina romanelor ca și alte popoare ale Europei sub ocupația germană, gândiți-vă la Antonescu și la programul Yashi. אותו דבר הוא אשם של הרומנים כמו עמים אחרים של אירופה תחת הכיבוש הגרמני, לחשוב על אנטונסקו ועל תוכנית יאשי.
Postat 28 Ianuarie 2019, 13:12 de vcs
sa nu uitam!!!
Dragi romani, getouri si lagere au fost in toate europa ocupata de nemti. Da si unguri au vina lor, cum au si romani!!! Da, si romani sun tot atat de vinovati ca si unguri. uciderea evreilor in Iasi, lagerele romanesti etc. aveau aceeasi scop satanic: uciderea evreilor! Eu sunt ungur, si stiu de la bunici mei cum au suferit si ei cand au sosit romanii in 1918 sau 1945. Nui voie sa se repete aceeasi timpuri, doar acesta numai atuncea se poate garanta daca si minoritetea autochtona au aceeasi drepturi pe pamantul lor natal ca si romani care nu prea au radacini in acest oras. Deci nu uitati cand aruncati cu pietrele in unguri din cauza holocaustului ca si in regat unde nu au fost ungurii la putere ci armata lui Antonescu sute de mii de evrei au fost ucise sau deportate... deci ciocu mic.
Postat 28 Ianuarie 2019, 13:06 de vcs
כבוד לקורבנות
Oare ungurii, urmasii neaosi si fuduli ai amiralului (fara mare) Horty ce ar face daca ar mai avea odata aceasta ocazie? Asta in contextul ca 80% din evreii deportati si exterminati vorbeau ungureste. Nici un roman nu ar scapa de ura dementa si schizofrenica a iredentistilor unguri. Nici unul.Epurarea etnica ar fi totala, nu ar scapa de furia lor paranoica nici batranii sau copii. Asa ca trebuie taxat orice derapaj al ungurilor sovinilor iredentisti, oricat de mic ar fi el. PS. Si asta pentru voi, unguri nemernici ce mi-ati ucis neamul,, in limba mea materna...... לזיין אותך
Postat 27 Ianuarie 2019, 21:37 de feedback
Foarte trist. Vigilenta maxima!
Unul din episoadele a ceea ce a insemnat ocupatia ungureasca din Transilvania. Separatismul, revizionismul si iredentismul hungarist produc bestii in doua picioare. Istoria si memoria unor astfel de atrocitati ne obliga tot timpul la o vigilenta maxima.
Postat 27 Ianuarie 2019, 20:12 de ZIP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON