URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Martie 2020, 18:39

Mini-pădure în Oradea: 3.500 de puieți de diferite specii, plantați în Cartierul Tineretului (FOTO)

Mini-pădure în Oradea: 3.500 de puieți de diferite specii, plantați în Cartierul Tineretului (FOTO) Din pricina pandemiei de coronavirus, Primăria n-a mai chemat orădenii la plantări. Aşa că s-au "sacrificat" viceprimarul Florin Birta (dreapta) şi şeful Direcţiei Silvice Bihor, Teodor Suciu (stânga) (sursa foto: Primăria Oradea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un teren de 1,5 hectare din Cartierul Tineretului, care până acum era plin de bălării, se transformă într-o mică pădure. Primăria Oradea şi Direcţia Silvică Bihor au colaborat pentru plantarea aici a 3.500 de puieţi din speciile stejar roşu, tei, anin şi mesteacăn. Fiecare puiet are o înălţime de 1,5 m.

Potrivit unui comunicat al Primăriei, acţiunea de plantare a început pe 13 martie şi s-a încheiat joi. Terenul cu pricina, din vecinătatea Uzinei de Apă, era unul degradat. Acesta a fost curăţat de municipalitate.

"Am discutat cu cei de la Compania de Apă să construiască aici un gard pentru ca aceşti arbori să fie protejaţi şi să nu fie vandalizaţi, de asemenea voi discuta cu Compania de Apă să folosim hidranţii din zonă ca să putem uda arborii plantaţi. Locuitorii din acest cartier vor vedea şi mai bine în primăvară evoluţia acestor arbori, iar cei care nu se vor prinde vor fi înlocuiţi în toamnă", a declarat viceprimarul Florin Birta, citat în comunicatul municipalităţii.

Puieţii de arbori au fost donaţi de Direcţia Silvică Bihor şi plantaţi de personalul silvic de la Ocolul Silvic Oradea. Iniţial, Primăria a vrut să-i cheme şi pe orădenii dornici să participe voluntar la plantări, însă din pricina măsurilor luate de autorităţi pentru prevenirea răspândirii COVID-19 a renunţat la acest plan.

Copacii au fost sădiţi în cadrul unei campanii demarate de Ministerul Mediului, "O pădure cât o ţară", care prevede că în Oradea se vor mai împăduri 63 de hectare de teren, situate pe ambele maluri ale Crişului Repede, în aval de podul CFR de pe centură.

Citeşte pe această temă şi articolul: "Pădurile Oradiei: 65 de hectare de teren din oraş vor fi împădurite"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
mesteacanul provoaca alergie
buna ziua, laude pentru plantarea copacilor. v-as ruga sa informati cetatenii ca mesteacanul provoaca alergii suparatoare pentru multi oameni, si nu ar trebui plantati langa case in oras: (la jumatatea lui Aprilie, imprastie polen iar polenul provoaca rinite alergice) - un articol pe protv spune ca si platanul este alergic: https://stirileprotv.ro/stiri/csid/primariile-planteaza-copaci-care-pot-provoca-alergii-grave-platani-si-mesteceni.html ar trebui sa se ia in considerare ce copaci se planteaza in oras si dupa alergiile pe care le provoaca.
Postat 20 Martie 2020, 09:33 de alerg32
:((
Nu vad padurea din cauza copacilor. Prazul este mai zdravan decat acei.....ceva.
Postat 20 Martie 2020, 08:36 de User anonimizat
RER
S-a plantat peste tot zilele astea, zona Sovata pe mal lângă pista de biciclete, zona Decebal pe mal lângă pista de biciclete, sper să fie întreținuți.
Postat 20 Martie 2020, 08:31 de oradeaveche
PDL iștii COMBAT PANADEMIA DE CORONAVIRUS
A început campania electorală...Proaspătul directoraş de la Direcția Silvică doreste sa se afirme om gospodar şi la luat in brate pe viceprimarul făcut mare om cu notorietate de catre primar.Omul are intenții bune stie sa se lipească de cine trebuie ca sa isi spele imaginea de PDL ist, însă lumea nu uita genocidul creat de catre PDL iști din vremea lui BĂSESCU cand a ti tăiat pensii, salarii , a ti inchis scoli si spitale iar noi românii știm o vorba lupul isi schimba părul dar năravul ba.Totusi poate in viitorul apropiat poate vedem o serie de măsuri concrete luate de catre instituția directorasului PDL ist pentru stoparea taierilor ilegale, reducerea poluării nu acțiuni cu scop electoral
Postat 19 Martie 2020, 20:40 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON