URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Martie 2020, 14:52

Mărţişor înfrigurat. Vânzările de mărțișoare de pe Corso s-au înjumătățit față de anul trecut (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vânzătorii de mărţişoare de pe Corso se plâng că vânzările au scăzut la jumătate faţă de anul trecut, când oricum acestea a fost sub medie.

Scuza cu duminica

Duminică, înainte de amiază, vânzătorii de mărţişoare de pe strada Republicii dârdâiau de frig lângă tarabe, în timp ce supravegheau podoabele cu şnur roşu-alb, ca să nu le ia vântul, nu cumpărătorii.

"Am vândut cam jumătate faţă de anul trecut, care, oricum, a fost un an prost", a declarat Ion Stan, unul dintre vânzătorii de pe Corso.

Potrivit bărbatului, contextul în sine a fost total nefavorabil. "Anul acesta, 1 martie a căzut într-o zi de duminică. Oamenii nu ies din casă, nu se simt obligaţi să facă o mică atenţie ca atunci când merg la o instituţie, când au mici întâlniri de afaceri, când se văd cu colegele...", a spus comerciantul.

Printre puţinii cumpărători care s-au oprit pe lângă tarabe în ultimele zile s-au numărat părinţii care şi-au aprovizionat copiii de şcoală cu mărţişoare pentru "doamna" sau bărbaţi cu obligaţii stricte faţă mamă sau soţie. "Încet, se cam pierde şi tradiţia asta...", a spus Stan.

Bărbatul a licitat 1.400 lei pentru închirierea unui loc de vânzare la intersecţia străzii Republicii cu Mihai Eminescu, considerată cu vad bun, dar nu se aşteaptă la mare profit.

"Bine măcar că mi-am scos cheltuielile...", a concluzionat comerciantul.

Ieftin şi simplu...

Anul acesta, preţul mărţişoarelor variază între 2-3 lei pentru cele mai simple, din plastic, sau 10-15 lei, pentru cele mai elaborate, sub formă de broşă.

Cel mai bine trec piesele ieftine şi tradiţionale cu figurine reprezentând coşari, trifoi cu patru foi, potcoave ori cărăbuşi. "Nu mai e ce a fost înainte, când oamenii căutau piese deosebite sau hand-made. Puţinii cumpărători caută ceva comercial, ieftin şi simplu", a spus Nicolina Buşu.

Vânzătoarea a pus numărul mic de clienţi pe seama vremii reci din ultimele zile, care alungă mușteriii, precum şi a abundenţei de mărţişoare din hypermarket-uri.

Oferirea de mici podoabe cu şnur împletit roşu - alb este o tradiţie în România, Republica Moldova şi teritoriile învecinate locuite de români. Considerat simbol al primăverii, mărţişorul se dăruieşte fetelor şi femeilor pe 1 martie. În Moldova, în schimb, obiceiul este ca fetele să dăruiască mărţişoare băieţilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON