URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Noiembrie 2019, 19:03

Majorat în stradă. Peste 200 de tineri orădeni au mărşăluit în apărarea pădurilor României (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tânăra generaţie şi-a dat duminică examenul de maturitate. Peste 200 de tineri orădeni au mărşăluit duminică după-amiază în cadrul unui protest organizat pentru apărarea pădurilor României după moartea pădurarului maramureşean Liviu Pop, ucis de hoţii de lemne.

Tinerii spun: "Stop defrişărilor!"

Alex Trandafir, elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, unul dintre organizatori, şi-a sărbătorit majoratul în stradă așa cum a promis, mărşăluind alături de prieteni în semn de protest faţă de defrişarea pădurilor.

"Am organizat împreună cu colega mea Andra Cloştofeanu acest Marş al Pădurii la Oradea pentru că vrem să spunem «Stop defrişărilor ilegale!» şi vrem modernizarea actualului Sistem de Urmărire a Materialului Lemnos şi reintroducerea aplicaţiei Inspectorul Pădurilor", a declarat Alex pentru BIHOREANUL.

Tinerii, în marea majoritate elevi și studenți s-au întâlnit în Piaţa Unirii în jurul orei 15 unde i-au cântat lui Alex "La mulţi ani" după care, în jurul orei 15:30, au pornit în marş.

Protestatarii au mărşăluit însoțiți de jandarmi pe direcţia străzilor Vasile Alecsandri, Piaţa 1 Decembrie, Podul Paralelor cu revenire în Piaţa Unirii pe strada Libertăţii şi podul Sfântul Ladislau.

Marş pentru pădurile României...

Alaiul a străbătut centrul oraşului scandând: "Eu şi codrul suntem fraţi, dar mi-l fură din Carpaţi", "Uniţi salvăm pădurea României!" şi "Vrem SUMAL, nu lemn ilegal".

Pentru cei care nu ştiu SUMAL este Sistemul de Urmărire a Materialului Lemnos care a fost lăsat de autorităţile de profil fără acces la date prin satelor pentru urmărirea camioanelor care transportă lemn şi fără camere de monitorizare la intrarea în depozite de material lemnos

Alaiul tinerilor protestatari a fost întâmpinat de orădeni cu zâmbete în semn de aprobare iar în Parcul 1 Decembrie chiar cu aplauze din partea a două doamne care se odihneau pe o bancă.

Printre organizatorii protestului sau mai numărat Andra Cloştofeanu (elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional Mihai Eminescu) una dintre tinerele care organizează în Oradea şi protestele "Fridays for Future" (Zile de vineri pentru viitor) mişcare ecologistă la nivel global în cadrul căreia elevi şi studenţi protestează în stradă în zile de vineri pentru a sensibiliza populaţia cu privire a problemele de mediu.

Acţiuni similare au avut loc duminică după-amiază în alte zece oraşe din ţară.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON