URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 19 IANUARIE 2019

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La cum arată bugetul Oradiei, e clar că cele peste o sută de investiţii se vor întinde pe mai mulţi ani. Asta pentru că în România este imposibil să-ţi planifici ceva şi să iasă la timp. Cauzele sunt multiple, de la suprasolicitarea personalului, la greşeli elementare, la lipsa proiectanţilor şi a constructorilor, toate pe fondul unei birocraţii ucigătoare, bine întreţinute de funcţionarii puşi politic în posturi. Totuşi, Primăria are două restanţe pe care nu mai are voie să le rostogolească pe anii viitori.
Zic şi eu
Adrian Cris
Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă în traistă. Nici peisajele, nici simpla existenţă a pârtiei nu asigură, de la sine, dezvoltarea aşezării. A dovedit-o episodul de la finele anului trecut, întins pe încă două săptămâni anul acesta, când autorităţile locale s-au dovedit incapabile să menţină în funcţiune telescaunul. Ratând vârful sezonului de schi, oraşul a pierdut încasări serioase
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Când mergi în ţări exotice e bine să ştii limba băştinaşilor. Astfel scade considerabil riscul de a fi tratat drept duşman şi s-o sfârşeşti la proţap ori să admiri pe vecie frumuseţile locului dintr-o ţeapă arborată pe meterezele unei cetăţi. Dacă le mai duci localnicilor şi nişte mărgele de sticlă frumos colorate, ai şanse mari să ajungi om respectat şi chiar să urci în ierarhia locală până la statutul de semi-zeu.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam anterior, legislaţia României permite oricărui cetăţean să aibă acces la informaţiile de interes public, arătând expres ce categorii de informaţii nu sunt considerate de interes public. În ceea ce priveşte procedura prin care cetăţeanul poate avea acces la informaţiile de interes public, Legea nr. 544/2001 prevede că autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia de a organiza compartimente specializate de informare şi relaţii publice sau de a desemna persoane cu atribuţii în acest domeniu.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Trichineloza este o boală parazitară acută produsă de Trichinella spiralis (un vierme cilindric lung de 1-4 mm şi cu diametrul de 0,04 mm), care parazitează animalele carnivore, porci mistreţi, urşi, vulpi, câini, pisici, şobolani etc. Sursa de infecţie pentru om este carnea infestată şi insuficient preparată termic...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Inteligenţa este râvnită în ziua de azi ca un atribut fără de care persoana nu se poate descurca eficient în viaţă. Adevărul este însă că inteligenţa corelează extrem de bine cu probleme de ordin mental, afectiv şi social. Oamenii cu IQ ridicat întâmpină mai multe dificultăţi în a se integra în societate, mulţi suferă de depresie, anxietate sau alte tulburări, iar o mică parte au chiar şi boli mintale.
29 Ianuarie 2018, 14:29

Investiţii de peste 17 milioane euro în Spitalul Municipal din Oradea: clădire separată pentru copii şi noi dotări ultramoderne (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Managerul Spitalului Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu, Maria Silaghi, şi directorul financiar Dacian Foncea au prezentat luni, într-o conferinţă de presă susţinută la Primărie, planurile de investiţii, nu doar ambiţioase, ci şi utile, ba chiar obligatorii, ce vor fi derulate începând din perioada actuală şi până la finele anului 2020, aşa încât, cum a spus Foncea, acest spital să corespundă cerinţelor anului 2035.

Exclusiv pentru copii

Cea mai spectaculoasă investiţie, dar şi cea mai necesară – având în vedere că din 2020 spitalele din România nu mai pot „amesteca” pacienţii copii cu cei adulţi – are în vedere construirea unui nou corp de clădire, pe şase niveluri, destinat exclusiv secţiilor de Pediatrie, dar legat funcţional la clădirea existentă, construită în urmă cu cinci decenii.

Silaghi şi Foncea au prezentat şi o machetă a viitoarei construcţii, explicând că valoarea estimată a acesteia este de 10-12 milioane euro, sursa de finanţare fiind dublă: bugetul local al oraşului şi cel propriu al spitalului.

Noul imobil va avea 250 de paturi, la parter urmând să funcţioneze o Unitate de Primiri Urgenţe (fireşte, doar pentru copii), precum şi compartiment de explorări funcţionale, la primul etaj vor funcţiona secţiile de Nerologie şi Psihiatrie, la următorul una de Pediatrie generală, la etajul III încă o secţie de Pediatrie generală şi un Compartiment de Oncologie pediatrică, plus unul de Hematologie pediatrică.

La etajul IV va fi Chirurgia pediatrică şi secţia de Anestezie şi Terapie Intentsivă, iar la ultimul etaj încă o secţie de Pediatrie generală şi aşa-numita bucătărie de lapte, precum şi secţia de Boli infecţioase pentru copii, care va avea un circuit cu totul distinct, căi de acces separate (ascensor propriu, presiune negativă, Rx propriu etc).

Amfiteatru, birouri şi locuinţe

Tot în incinta Spitalului Municipal va fi construit încă un imobil, cu destinaţii şi ele variate, de la bloc alimentar până la spaţii de cazare pentru medici.

Cea de-a doua clădire nouă va avea patru niveluri, la demisol urmând să fie amenajate magazii alimentare, iar la parter un bloc alimentar cu o sală de mese de 300 locuri, care va „produce” câte 6.000 de porţii de mâncare zilnic, inclusiv cu posibilitatea asigurării meselor pentru cei 300 de medici rezidenţi şi pentru studenţii Facultăţii de Medicină şi Farmacie, care vor avea, de asemenea, la etajul următor, o sală de curs tip amfiteatru şi o sală cu funcţiunea de vestiar.

La etajul III al acestui nou imobil vor fi amenajate birourile administrative (toate vor fi mutate aici, astfel încât vor fi eliberate spaţiile din clădirea veche ocupate în prezent de administraţie), iar la ultimul etaj vor fi „câteva locuinţe”, atât pentru medicii invitaţi din alte centre din ţară pentru a juriza concursurile de angajare, cât şi pentru cei, inclusiv străini, care vor lucra în parteneriat cu medicii orădeni.

Maria Silaghi, manager Spitalul Municipal Oradea„Vom face economii la cazare”, a explicat managerul Maria Silaghi (foto) despre locuinţele dorite în clădire. Conform estimărilor, imobilul va costa 3 milioane euro, proiect deja avizat de Consiliul de Administraţie al spitalului, care va fi prezentat Consiliului Local Oradea, spre aprobare, până la 15 februarie.

Dotări pe fonduri UE

Nu în ultimul rând, Spitalul Municipal ţinteşte realizarea unor dotări cu echipamente medicale, unele în premieră. Concret, deja este în derulare un proiect pentru achiziţia unui CT în valoare de 1,2 milioane lei, primul pe care îl va avea unitate, cea mai mare parte a sumei necesare fiind asigurată de Primărie (un milion lei), iar diferenţa fiind acoperită din veniturile proprii ale unităţii.

Pe de altă parte, cu fonduri nerambursabile pe care vrea să le atragă din Programul de Cooperare Transfrontalieră Ro-Hu, spitalul are în vedere dotarea cu echipamente de ultimă generaţie pentru cinci departamente. Astfel, pentru centrul-laborator de Imagistică vor fi achiziţionate un RMN şi trei ecografe, iar pentru secţia ATI un aparat C-arm, cinci monitoare de înaltă performanţă şi tot atâtea aparate de ventilare mecanică de înaltă performanţă.

Secţia de Radiologie va avea un aparat digital de radiografie şi radioscopie, iar în fiecare secţie va exista un punct de lucru al laboratorului, cu sistem de transport în vacuum al probelor de laborator şi medicamentelor, în timp ce blocul operator al secţiei de Chirurgie adulţi şi Chirurgie pediatrică vor primi un turn complet 3D full HD pentru procedurile de chirurgie endoscopică şi laparoscopică.

Tot la Municipal urmează să fie implementat şi un sistem integrat de telemedicină (cu componentele de hardware şi software necesare), plus un sistem de videoconferinţă pentru sălile de curs, care vor fi conectate cu spitalele ungare din Gyula, Szeghalm şi Bekescsaba, în acesta din urmă fiind prevăzută şi trimiterea în practică a 30 de angajaţi ai Municipalului orădean.

Acest din urmă proiect are o valoare de 2,95 milioane euro (cu TVA inclus), total din care 85% (adică 2,08 milioane euro) vor fi nerambursabili, 13% (0,31 milioane euro) vor proveni din bugetul de stat, iar 2% (0,04 milioane euro) din veniturile proprii ale spitalului.

Sistem „compactat”

Dacian Foncea, director financiar Spitalul MunicipalDirectorul financiar interimar al Spitalului Municipal, Dacian Foncea (foto), a explicat necesitatea investiţiilor în noile clădiri prin faptul că în spaţiile de pe Bulevardul Coposu vor fi comasate secţii în prezent exterioare, care consumă inutil timp şi bani.

Potrivit lui Foncea, vor fi mutate în Rogerius 54 de paturi ale secţiei de Pneumoftiziologie de pe strada Izvorului, 80 de paturi de Neurologie şi Psihiatrie de pe Louis Pasteur, precum şi secţia de Infecţioase care funcţionează acum la etajul vechiului staţionar I din strada Republicii.

Pe Izvorului vor rămâne doar bolnavii cronici şi „vom dezvolta o paliaţie mai serioasă, precum şi un Compartiment de Geriatrie şi Gerontologie, spaţiul din strada Republicii va fi golit, iar cele cam două hectare de spaţiu disponibilizat în Pasteur pot fi valorificate, la fel ca şi Dispensarul TBC din zona Parcului Brătianu, aşa încât Primăria să acopere circa 30% din costurile noilor investiţii, a spus Foncea, subliniind că nici nu este normal ca acest dispensar să existe într-o zonă ultracentrală, lângă trei hoteluri şi Acvaparc.

„Aceste investiţii nu sunt un moft, ci dorinţa municipalităţii de a crea condiţii decente pentru actul medical din Oradea. Vorbim despre proiecte pentru Oradea anului 2035”, a spus Foncea.

Indiferent de sursa de finanţare, reprezentanţii Spitalului Municipal au afirmat că termenul prevăzut pentru realizarea proiectelor este finalul anului 2020, cu excepţia dotării cu CT, care deja a fost demarată, astfel că aparatul va putea funcţiona peste aproximativ patru luni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
CORECT''
@scorțosul: Ai dreptate! E prea înghesuita zona! Dotările or fi bune dar...
Postat 29 Ianuarie 2018, 21:28 de TDS
Da
Eu as prefera sa fie demolata cladirea actual , făcută una mai înaltă mai încăpătoare, amenajarea spațiului mai bine
Postat 29 Ianuarie 2018, 15:36 de Sandu1201
Parerea mea!
Parerea me este ca totul devine foarte inghesuit in acea zona! Spital municipal,policlinica, spital oncologic, spital pentru copii....... foarte inghsuit fara spatii verzi, o aerisire naturala.... ma intreb cum se sta cu spatiile sanitare obigatoriii de incinta aferente siptalelor..... foarte inghesut totul.
Postat 29 Ianuarie 2018, 14:56 de scortosul
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Incendiu de proporții la Centrul de plasament pentru copii cu dizabilități din Oradea (FOTO/VIDEO)
 • La polul frigului: În debutul geros al anului, BIHOREANUL a făcut o incursiune în cea mai rece așezare locuită din județ (FOTO / VIDEO)
 • An nou, aceleaşi bătălii... PNL-iştii au boicotat prima şedinţă din 2019 a Consiliului Judeţean, iar un proiect de 7 milioane euro a fost din nou amânat! (FOTO/VIDEO)
 • Un bebeluş de 7 luni, bolnav de rujeolă, este în stare gravă la Spitalul Municipal din Oradea. Părinţii acuză doctorii că ar fi ascuns riscul de îmbolnăvire (FOTO)
 • Accident pe Calea Borşului: Un BMW a ieşit în decor, două persoane au fost rănite (FOTO)
 • CSM CSU Oradea a învins cu 82-76 echipa din Piteşti şi a încheiat prima fază a Ligii Naţionale pe locul IV (FOTO)
 • Oradea ninsă: RER Vest a intervenit aproape 24 de ore continuu, pentru deszăpezire (FOTO)
 • Botezul Domnului. Sute de credincioşi orădeni au participat la sfinţirea apelor în bisericile din centrul oraşului (FOTO/VIDEO)
 • Toţi la zăpadă! Cozi de kilometri și probleme cu locurile de parcare în staţiunile montane din Bihor (FOTO/VIDEO)
 • La mulţi ani, 2019! Mii de orădeni au sărbătorit Revelionul în centrul oraşului (FOTO/VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON