URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Noiembrie 2019, 16:04

Încă un parc în Oradea! Amenajarea coridorului verde Barcăului a început cu dezafectarea platformelor betonate ale fostelor depozite (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Amenajarea coridorului verde Barcăului, din zona Ioşia, a început cu dezafectarea platformelor betonate ale fostelor depozite. Primăria Oradea a dat ordinul de începere a lucrărilor pe 11 noiembrie, acestea având un termen de predare de şase luni.

Au tăiat 80 de arbori

"Începând de la strada Oneştilor până la şoseaua de centură, pe toată suprafaţa, am săpat aproximativ un metru. A fost foarte mult pământ ridicat în urma construcţiilor care au existat aici", a declarat viceprimarul Florin Birta, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă la faţa locului.

În paralel cu dezafectarea platformelor betonate ale fostelor depozite, care au funcţionat în strada Barcăului, şi îndepărtarea molozului, constructorii au tăiat 80 de arbori şi arbuşti.

"A fost necesar să fie tăiaţi. Dacă cobori cota cu un metru, arborii rămân cu rădăcinile în aer şi riscă să se prăbuşească peste maşini sau peste oamenii care vin în parc", a spus Birta.

În locul arborilor tăiaţi, urmează ca municipalitatea să planteze 380 de arbori înalţi de peste 4 metri şi 28.000 de arbuşti.

Cu pistă pentru alergare

Viitorul parc din zona Barcăului va avea un centru de fitness cu aparatură inclusiv pentru persoanele cu dizabilităţi, spaţii de joacă pentru copii, o toaletă anti-vandalizare, reţele Wi-Fi şi de internet.

"La finalul lucrărilor vrem să amenajăm o pistă pentru alergare. Nu s-a putut face această pistă în cadrul proiectului pentru că depăşeam cota maximă de 10% care reprezintă construcţiile în cadrul parcului. Am făcut o dezmembrare de teren de jur-împrejurul celor 3,8 hectare de parc, iar Primăria va construi aici o pistă din tartan cum e cea din parcul Brătianu", a spus Birta.

Lucrările de amenajare vor începe după finalizarea parcului, programată pentru jumătatea lunii mai.

Reprezentanţii constructorului susţin că se vor încadra în termenul de predare. "Nu vom opri lucrările pe perioada de iarnă decât dacă vin geruri care nu ne permit să lucrăm, temperaturi de minus 5 sau minus 10 grade. Este o lucrare frumoasă, care nu ridică probleme de execuţie", a spus directorul Construcţii Bihor, Ioan Băinţan (foto).

Potrivit evidenţelor municipalităţii, anul viitor vor fi date în folosinţă, în total, 12 hectare de spaţii verzi în urma amenajării de parcuri în zona Veteranilor, Grigorescu, Ioan Bogdan şi Barcăului. Investiţiile vor fi susţinute din fonduri europene destinate reconversiei unor zone aflate în degradare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
2 modificari
Zic eu benefice . D-le Viceprimar (Viitor Primar )vad in viziunea mea sper realizabila si utila orasului : 1. In nici un caz parcul sa nu se termine la depozitul de trei tevi al CAO in zona dinspre centura .Sa se gaseasca o solutie de racordare cu centura alta decat acest depozit !! 2. Racordare parcului cu zona puternic urbanizata ,fosta Infratirea si Sinteza slab ''dotata " cu parcuri adica fara sa se faca cu un tunel pietonal cu doua intrari si doua iesiri din cele 2 directii spre parcul care va fi o adevarata binefacere pentru zona .Altfel la parc vor avea acces doar foarte putine persoane din zona puternic urbanizata si care vor fi nevoite sa traverse un trafic rutier pentru a ajunge in parc .
Postat 27 Noiembrie 2019, 19:38 de PETREI
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON