URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Februarie 2020, 08:00

Fosta bibliotecă a Universităţii din Oradea, transformată într-o bijuterie Art Nouveau (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Moştenirea lăsată de arhitectul József Vágo în campusul Universităţii din Oradea îşi recapătă strălucirea binemeritată. Fosta bibliotecă studenţească, care a fost construită ca vilă pentru comandantul Şcolii de Jandarmi din Oradea, a fost reabilitată în stil Art Nouveau, fiind scoase în evidenţă toate decoraţiile specifice.

Clădirea cu un etaj, aflată lângă pavilionul C (sediul facultăţilor de Litere, Geografie şi Ştiinţe), a fost în şantier în ultimii doi ani, iar firma Constructorul Sălard, angajată de Universitate pentru acest proiect cu suma de 1,6 milioane lei, finalizează acum ultimele retuşuri. Arhitecţii cu care a lucrat Universitatea la proiectare sunt Ane-Marie Szabó şi Cristian Puşcaş, ambii atestaţi de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional pentru clădiri monument istoric. 

Ca la început

În întregul imobil s-au păstrat elementele originale care puteau fi salvate. De asemenea, au fost refăcute decoraţiunile interioare, iar corpurile de iluminat alese şi mobilierul au fost selectate tot pentru a se potrivi stilului.

În exterior, după ce au fost refăcute geamurile şi uşile, clădirea a fost zugrăvită în alb, aşa cum era la începutul secolului XX.

Proiectul a fost coordonat de criticul de artă Ramona Novicov, totodată cadru didactic la specializarea Arhitectură a Universităţii orădene şi un specialist în curentul Art Nouveau, şi prorectorul Marcela Prada. „Am mers pe două planuri. Întâi, să respectăm valorile trecutului. Tot ce a fost original, fiecare bucăţică de sobă găsită în subsol, fiecare stucatură găsită, totul a fost pus deoparte şi reintegrat în context. Apoi, ne-am gândit să respectăm atmosfera istorică. Astfel, pe duşumea, ne-am inspirat din modelul pe care însuşi Vágo le-a folosit în clădirea alăturată”, a declarat Novicov, miercuri, cu prilejul prezentării imobilului pentru jurnaliştii orădeni.

Obiectele originale găsite în clădire şi care nu au mai putut fi folosite, precum bucăţi din sobele de teracotă, vor fi puse într-o vitrină, la parterul clădirii, astfel încât să poată fi studiate de studenţii curioşi.

Universitatea din Oradea

Cum i-ar fi plăcut lui Vágo?

Clădirea va avea acum mai multe funcţii. „La parter, va fi biroul Societăţii Antreprenoriale Studenţeşti, Biroul de Relaţii Internaţionale, Biroul de Comunicare, iar la etajul 1 sala de şedinţe a Consiliului de Administraţie şi o sală mică pentru susţineri de teze de doctorat în formaţiuni mai mici, susţineri de abilitare, ceremonii de Doctor Honoris Causa mai restrânse”, a declarat rectorul Constantin Bungău.

Sala cea mare (foto), dedicată şedinţelor, a fost zugrăvită într-o culoare verde oliv, „spirituală, răcoroasă, ca să limpezească gândurile”, după cum a explicat Novicov. Specialista a spus că fiecare detaliu din amenajarea clădirii a primit atenţie. „la fiecare alegere ne-am gândit cum i-ar fi plăcut lui József Vágo să vadă. Mesele, scaunele, tapiţeria, totul a fost gândit în spiritul acestui Seccesion vienez”, a spus ea.

sala de şedinţe UO

Terasa clădirii, unde se spune că se relaxa comandantul Şcolii de Jandarmi fumând trabucuri şi bând coniac, va fi decorată cu felurite plante, de îndată ce vremea va permite.

Clădirea are un sistem de încălzire bazat pe schimbătoare de căldură de la apa geotermală. La vară, în ţevile mascate din pardoseală va fi băgată apă rece, pentru răcorirea încăperilor.

Cu acest prilej, Bungău şi Novicov au anunţat că Universitatea din Oradea a aderat la Reţeaua Art Nouveau, un circuit internaţional al oraşelor şi complexurilor care au clădiri în acest curent. Din reţea face parte, de câţiva ani, şi Oradea, un oraş care atrage turişti din toată lumea tocmai pentru că are tot mai multe clădiri Art Nouveau reabilitate.

Ansamblul de clădiri din campusul Universităţii din Oradea au fost construite la începutul secolului XX, pentru a servi ca Şcoală de Jandarmi.

Citeşte pe această temă articolul"Oradea ieri, Oradea azi: Universitatea orădeană s-a ridicat pe clădirile unei foste Şcoli de Jandarmi"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
decalog
Nici nu mă așteptam mai mult de la doamna visătoare mereu, în fond cine cunoaște știe că a făcut echipă cu Miki Vieru (cum l-o fi prins sobru doar dânsa știe) să născocească povești despre Parc.
Postat 20 Februarie 2020, 12:54 de oradeaveche
imparatul e gol!
Studiata atent cladirea nu pare sa prezinte mai nimic din caracteristicile arhitecturale anuntate. Pare cel mult sa se incadreze in "Art-Novicov", poate in Stilul "Prada-Vuiton" sau cel mult sa fie de tipul "Barney-Bedrock"! Mai aflam stirea ca trioul susnumit a atins performanta de a afla ce gandea arhitectul cladirii, ca acestia au inteles cum i-ar fi placut Jandarmului-sef sa traga din trabuc, sa inghita coniac si sa calareasca ceva... In privinta resturilor de teracota, soarta lor putea fi mai buna decat sa fie insirate pe un pervaz, iar mobilierul cel nou arata mai mult a stil Bucea-Jysk decat orice urma de Art-Nouveau! O renovare modesta, neprofesionista, care ne este prezentata pe post de reusita! Jenant...
Postat 20 Februarie 2020, 12:37 de decalog
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON