URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Ianuarie 2019, 16:37

Festivități de 24 ianuarie, la Oradea: Hora Unirii nu a mai avut loc, din cauza vremii! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Festivitățile dedicate zilei de 24 ianuarie, ziua în care s-au unit Moldova și Țara Românească în urmă cu 160 de ani, au fost scurtate, joi, la Oradea, din cauza vremii, iar Hora Unirii nu a mai avut loc.

Vreme nefavorabilă

Cu toate că nu au fost atât de numeroşi ca în ceilalţi ani, aproximativ 150 de orădeni s-au strâns la eveniment, iar alţi 40 s-au adăpostit în staţia de tramvai din Piaţa Unirii. Orădenii de vârsta a treia, în majoritate, s-au aşezat lângă statuia lui Mihai Viteazul purtând cu mândrie cocardele tricolore.

Printre oficialităţile prezente s-au numărat prefectul judeţului Ioan Mihaiu, primarul Ilie Bolojan, împreună cu cei doi viceprimari, Mircea Mălan şi Florin Birta, europarlamentarul Emilian Pavel, deputaţii liberali Gavrilă Ghilea şi Ioan Cupşa, rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, şi reprezentanţi ai unor instituţii, cum ar fi Direcția Silvică sau Inspectoratul Şcolar.

UDMR absent

La momentul depunerii coroanelor s-au înfăţişat majoritatea partidelor politice, cu excepţia UDMR, care nu a avut niciun reprezentant. De altfel, nici liderii Consiliului Judeţean, Pazstor Sandor şi Ioan Mang, nu au venit la eveniment, singurul prezent fiind vicepreședintele Traian Bodea.

Pe lângă reprezentanţii instituţiilor şi ai administraţiei locale, au depus coroane şi câteva şcoli. Elevii care nu au stat în casă, joi, au fost cei de la Liceul Teoretic "Aurel Lazăr", Liceul Teoretic "Emanuil Gojdu" şi Şcoala Gimnazială "Nicolae Bălcescu".

"Vă dăruiresc o Românie întregită"

Ceremonia a debutat, ca de fiecare dată, cu întâmpinarea prefectului judeţului, Ioan Mihaiu, prezentarea onorului, salutul drapelului de luptă, intonarea imnului şi a continuat cu slujba Te Deum săvârşită de un sobor de preoţi ai unităţilor militare din Garnizoana Oradea, care tot din cauza ploii, au scurtat ritualul. "Ajută-ne Doamne" se auzeau preoţii printre sunetele de clopote şi ropotele ploii.

"Români, oriunde v-aţi afla, fiţi uniţi pentru că, aşa cum spunea şi marele om politic Iuliu Maniu, «istoria a învăţat că nu trebuie să aşteptăm nimic de la împăraţii străini şi de la fiii altor neamuri, ci de la propriile noastre puteri»", a transmis prefectul Mihaiu, în cadrul festivităţii.

A urmat istoricul Constantin Moşincat, care a vorbit şi el despre însemnătatea acestui eveniment şi despre făuritorul acesteia, Alexandru Ioan Cuza. "Acum 160 de ani, vremea era mai bună, nu ploua, dar zăpada era de peste un metru şi lui Cuza i-au trebuit patru poştalioane cu patru cai pentru a ajunge de la Iaşi la Bucureşti. Strămoşii noştri nu s-au temut de vreme, ci de vremuri care i-au asuprit", a subliniat istoricul, amintind cum Cuza a spus, într-un discurs: „Eu vă dăruiesc o Românie unită, o Românie întregită".

După discursuri a urmat şi un recital al corului Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Episcop Vasile Coman".

La Unire, la 95 de ani

În locul amenajat pentru "civili" se afla şi un bărbat, fără umbrelă şi cu un baston. Deşi nu se ţinea bine pe picioare şi avea capul orientat în jos, ca să se ferească de ploaie, bătrânelul a ascultat cu atenţie discursurile oficialilor. "Ploaia nu m-a împiedicat să vin la comemorarea Micii Uniri. La cei 95 de ani ai mei, asta va fi probabil ultima mea prezenţă la o manifestaţie, anul viitor voi fi prea bătrân sau poate nu voi mai fi", i-a spus el reporterului BIHOREANULUI.

Totuși, din cauza vremii, festivitățile s-au derulat ”pe repede înainte”. Depunerea de coroane, programată la ora 12:40, a început cu aproximativ 10 minute mai devreme, festivitățile fiind încheiate de defilarea detaşamentului de onoare pe muzica militară intepretată de fanfara Şcolii Poliţiei de Frontieră din Oradea.

La finalul defilării, orădenii aflaţi la adăpost şi cei care au venit mai aproape de locul desfăşurării au fost anunţaţi că Hora Unirii, care îi "unea" pe politicieni, civili şi oficialii instituţiilor publice, nu va mai avea loc din cauza vremii nefavorabile. Astfel, lumea adunată s-a înghesuit fie în staţia de tramvai, fie spre maşini, oamenii fiind dornici să ajungă acasă şi să-şi usuce grabnic hainele...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
(A)normal
udmr, "model" de buna convietuire si toleranta, a lipsit iarasi de la festivitati.
Postat 25 Ianuarie 2019, 06:45 de Alcor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON