URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Aprilie 2019, 16:15

Față-n față: Statuile episcopilor Demetriu Radu și Roman Ciorogariu au fost amplasate în Piața Unirii din Oradea (FOTO / VIDEO)

Statuia episcopului greco-catolic Demetriu Radu şi cea a episcopului ortodox Roman Ciorogariu au fost aduse şi amplasate, sâmbătă, în Piaţa Unirii din Oradea. Acestea au fost aşezate astfel încât să stea faţă în faţă, una în faţa Bisericii cu Lună, iar cealaltă în faţa catedralei greco-catolice Sfântul Nicolae, ca şi cum cele două personaje s-ar "privi".

Semne de circulaţie mutate

Priveliştea e "stricată" doar de două indicatoare rutiere aflate în faţa locului ocupat acum de statuia episcopulu Demetriu Radu (foto). "Am vorbit deja cu arhitectul şef al Primăriei pentru a muta cele două semne de circulaţie", a spus autorul ambelor statui, sculptorul Alexandru Păsat, prezent la eveniment. 

Artistul a povestit că munca sa nu a fost deloc uşoară, deoarece a câştigat concursul pentru executarea statuilor din bronz în data de 9 ianuarie, iar timpul de realizare efectivă a fost scurt. "Am surprins cele două personaje la maturitate şi a trebuit să mă familiarizez cu însemnele religioase pe care trebuiau să le poarte", a explicat acesta.

Roman Ciorogariu a trebuit să poarte culionul, adică potcapul rotund care are şi văl pe partea din spate, cruce pectorală, cruce de binecuvântare, engolpion, adică o iconiţă rotundă purtată la piept, şi cârjă episcopală.

Orădeni curioşi

Încă de la primele momente în care statuia lui Demetriu Radu a fost pusă pe soclu, trecătorii au şi făcut câteva poze. "Oraşul acesta este mereu în dezvoltare. Îmi plac statuile şi îmi place că în fiecare weekend se întâmplă câte ceva", a spus Vitalie Mirciu, un tânăr student.

Cei doi episcopi români au avut un rol important în istoria Oradiei şi în păstrarea conştiinţei naţionale a românilor din vechiul Imperiu Austro-Ungar. Ambii au întâmpinat trupele generalului Moşoiu, care au intrat în oraş în 20 aprilie 1919, iar apoi pe Regele Ferdinand şi pe Regina Maria, sosiţi într-o vizită oficială pe 23 mai 1919.

Câţiva ani mai târziu, cei doi episcopi au făcut parte din Parlamentul României, iar în 1920, când a avut loc primul atentat cu bombă în legislativ, comis de extremistul de stânga Max Goldstein, Demetriu Radu şi-a pierdut viaţa, iar Roman Ciorogariu s-a rănit la braț.

Vezi cine au fost cei doi episcopi în articolele: Oradea ieri, Oradea azi: Cine a fost episcopul Radu Demetriu şi Oradea ieri, Oradea azi: Cine a fost episcopul Roman Ciorogariu

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Foarte frumos!
Foarte, foarte frumos - Oradea chiar începe să arate a oraș occidental. Dar n-ar trebui să-i uităm pe maghiarii, germanii, evreii și mulți alții care au contribuit la dezvoltarea Oradiei de-a lungul vremii.
Postat 14 Aprilie 2019, 00:13 de Shogun
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON