URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Mai 2018, 14:14

Fără panglică! Drumul rapid a fost deschis circulaţiei inclusiv pe porţiunea de pe terenul CFR (FOTO / VIDEO)

Drumul expres a devenit în sfârşit rapid! Artera care leagă podurile Constantin Prezan şi Teodor Neş de-a lungul liniei ferate de la poalele dealurilor Oradiei a fost dată în funcţiune, vineri, la prânz, inclusiv pe porţiunea de 660 de metri care traversează terenul CFR, delimitată de străzile Ana Ipătescu şi Izvorului.

Îngust, dar bun

La ora 12:03, angajaţii Selina au îndepărtat simultan balizele de la ambele capete ale drumului. Operaţiunea i-a luat prin surprindere pe participanţii la trafic, care au ezitat iniţial să folosească noua arteră.

Porţiunea restantă de drum a fost inagurată "oficial" de o dubiţă care transporta îngheţată, urmată de un şir de autovehicule. Zece minute mai târziu, a apărut şi primul biciclist.

Deschiderea şoselei s-a făcut în absenţa reprezentanţilor municipalităţii. La eveniment au putut fi văzuţi, alături de constructori, patronul Selina, Beniamin Rus, şi fostul primar Mihai Sturza, venit să vadă lucrarea. "Adevărul este că e cam îngust, dar atât ne-a permis să ne întindem amplasamentul", a declarat Rus.

Artera, cu câte o bandă pe sens, are o lăţime de 6,4 metri şi este destinată exclusiv autovehiculelor uşoare. Această porţiune de drum este interzisă pietonilor, pentru că spaţiul nu a permis amenajarea de trotuare.

Atenţie la semnele de circulaţie!

După trei ani în care şoferii s-au obişnuit să ocolească pe străzile Depoului şi Constanţei, deschiderea porţiunii de drum delimitată de străzile Ana Ipătescu şi Izvorului va cere un efort de acomodare din partea conducătorilor auto.

E bine de ştiut că drumul expres are prioritate pe toată lungimea lui, astfel că şoferii care circulă pe arterele adiacente sunt obligaţi să îi dea întâietate. Autovehiculele care coboară pe strada Ana Ipătescu întâlnesc semnul "Stop" la intrarea pe drumul rapid, iar şoferii se pot asigura în oglinda montată pe un stâlp. La fel, autovehiculele care circulă pe strada Izvorului întâlnesc la intersecţia cu drumul exprex semnul "Cedează trecerea".

Oprire în pantă

Şoferii care folosesc artera se plâng că la ieşirea de pe drumul rapid în strada Izvorului, pe sensul de circulaţie spre Spitalul TBC, întâlnesc o trecere de pietoni şi sunt nevoiţi să oprească în pantă. "E cam pe dos faţă de cum era până acum, dar într-o săptămână, două, şoferii se vor obişnui", a spus un inginer.

Proiectul drumului expres a fost finanţat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007 - 2013. Primul tronson realizat din fonduri transfrontaliere a fost inaugurat în decembrie 2015. Lung de 3,5 kilometri, drumul are două benzi de circulaţie şi face legătura cu DN1 spre Cluj-Napoca şi cu DN19 spre Satu Mare, legând de-a lungul căii ferate podul Mareşal Prezan şi podul Teodor Neş.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
deci
...ti-am...
Postat 13 Mai 2018, 07:48 de dani-e-let
!!!
Hai că nu mi-a ieșit nici mie... eu tai tu tai el(ea)taie
Postat 13 Mai 2018, 07:47 de dani-e-let
șoferul de taxi
@Sandu1201: Iar "tau? Eu tau tu ați el(ea)taie noi tăiem voi tăiați ei TAIE! Și țim-am mai explicat...
Postat 13 Mai 2018, 07:45 de dani-e-let
CrisDumi
Pt ca nu toti prostii tau panglica la 2 m.
Postat 12 Mai 2018, 00:06 de Sandu1201
Fix panglica mai trebuia.
De unde bani de panglică, dupa mai bine de doi ani de intarziere a receptiei, la pretul de 5.500.000 Euro/KM de străduță?
Postat 11 Mai 2018, 22:39 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON