URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Septembrie 2017, 14:00

Experţii Băncii Mondiale: Oradea, unul dintre oraşele-magnet ale ţării (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Doi experţi ai Băncii Mondiale au prezentat, joi seară, în sala mare a Primăriei, rezultatele unui studiu realizat pe tema "Oraşe-magnet. Migraţie şi navetism în România", arătând că Oradea atrage locuitori noi, însă mai ales din judeţul Bihor şi împrejurimi. De asemenea, Oradea este percepută drept un oraş în care calitatea vieţii este ridicată.

Conferinţă cu audienţă

Conferinţa "Oraşe-magnet. Cazul Oradea" a fost susţinută de Marcel Ionescu Heroiu şi Marius Cristea, ambii experţi seniori ai Băncii Mondiale, în sală aflându-se zeci de persoane, între care primarul Ilie Bolojan, viceprimarul Florin Birta, directorul Zonei Metropolitane Oradea, Adrian Foghiş, managerul Spitalului Judeţean, Gheorghe Carp, şeful Direcţiei Agricole, Nicolae Hodişan, directorul economic al Primăriei, Eduard Florea, şi alţii.

Cei doi seniori experţi ai Băncii Mondiale au creat o imagine de ansamblu a dezvoltării socio-economice a României din ultimii 17 ani, a oraşelor României care au devenit motoare de dezvoltare, oraşe printre care se numără şi Oradea, dar şi a factorilor care au generat sau, dimpotrivă, au împedicat dezvoltarea unui oraş.

Oradea atrage anual, în medie, împreună cu Zona Metropolitană, peste 3.000 de locuitori noi, mai ales din oraşele şi comunele Bihorului, precum şi din alte oraşe importante din partea de vest a ţării (remigraţie). Acest flux, ca şi puternica suburbanizare, pune presiune tot mai mare pe piaţa imobiliară şi pe traficul auto.

Oradea, oraş atractiv

Despre Oradea, un oraş de 200.000 de locuitori, experţii Băncii Mondiale au spus că acesta este atractiv prin oferta de locuri de muncă pe care o are şi prin calitatea ridicată a vieţii pe care o oferă.

De altfel, în topul caracteristicilor care fac un oraş atractiv, Oradea se află pe locul 7 din totalul oraşelor din România. 80% din atractivitatea oraşului Oradea este reprezentată de locurile de muncă şi de calitatea vieţii.

Potrivit datelor prezentate de experţii Băncii Mondiale, Oradea are un profil industrial pronunţat şi face parte din topul oraşelor care se extind către periferie, oraşul având o populaţie mobilă dispusă să se mute spre aceste zone.

În acelaşi timp, o mare parte a forţei de muncă din Oradea provine din zonele limitrofe: Sînmartin, Sîntandrei, Oşorhei, Săcueni, Nojorid, Salonta, Tileagd, Girişu de Criş, Biharia.

Sfaturi de la experţi

Un alt factor care arată că Oradea este un adevărat motor de dezvoltare este numărul foarte mare de navetişti pe care îl atrage, respectiv circa 35.000 de oameni care vin aici să lucreze. Oradea are, aşadar, un profil de migraţie şi navetism.

În final, experţii Băncii Mondiale au recomandat administraţiei publice să continue politicile de dezvoltare începute: având în vedere profilul industrial al oraşului axarea în continuare pe educaţia vocaţională (şcoli profesionale); politica de retenţie a populaţiei tinere în oraş prin oferirea de spaţii de locuire, joburi bine plătite; continuarea dezvoltării infrastructurii şi dezvoltarea trasportului public metroplitan; dezvoltarea parteneriatului cu firmele private; îmbunătăţirea comunicării cu oraşele din această regiune (Cluj, Timişoara, Bistriţa etc.) printr-un schimb de promovare reciprocă.

"Sunt lucruri pe care le putem face pentru a menţine şi în anii următori ritmul de creştere pe care l-am obţinut, cu menţiunea că trebuie să tindem să atingem un nivel de prosperitate identic cu al oraşelor dezvoltate din Europa", a spus, la finalul conferinţei, primarul Ilie Bolojan.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
ce fel de magnet?
Cand tinerii fug la Timisoara sau mai degraba la Cluj, iar cei mai capabili pleaca din tara. Magnet la boschetari si cersetori aici da. Ca la salariile multinationalelor.......doar cei slab pregatiti pun botu'. (salar putin peste minim pe economie si bonuri de masa) Cei care au facut studiul sunt invitati sa vada totul pe bune fara a arunca citate din turnul de fildes.
Postat 27 Septembrie 2017, 18:03 de Christa
Fruntas intre cei de la coada..
Hai sa o spubem pe cea dreapta: Oradea este un magnet nu de bine ce se traieste aici ci datorita saraciei care o inconjoara. Faptul ca se face naveta din localitatile mari din judet, spre oras, se datoreaza lipsei de locuri de munca sau de perspective in acele localitati.. Asa ca hai sa nu ne imbatam cu apa rece..
Postat 22 Septembrie 2017, 16:25 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON