URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Octombrie 2019, 14:31

Emoţii la dezvelirea statuii lui Emanuil Gojdu: Primarul Ilie Bolojan a avut lacrimi în ochi, iar câţiva gojdişti, absolvenţi din 1953, au purtat şepcile uniformelor de atunci (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Amplasată în Parcul 1 Decembrie, după ce în urmă cu patru ani a fost îndepărtată din Piaţa Unirii, statuia avocatului Emanuil Gojdu (1802-1870), care a fost restaurată, a fost dezvelită oficial, sâmbătă, la exact 100 de ani de la deschiderea solemnă a primului an şcolar în Liceul clasic-modern "Emanuil Gojdu".

În Parcul 1 Decembrie s-au adunat o mulţime de elevi şi absolvenţi ai şcolii, denumită astăzi Colegiul Naţional Emanuil Gojdu. 

La prânz, directorul Muzeului oraşului Oradea, Angela Lupşea, a dezvelit placheta cu numele lui Emanuil Gojdu, amplasată pe soclul statuii avocatului, momentul fiind urmat de o slujbă de sfinţire oficiată de episcopul ortodox Sofronie Drincec. 

Primul care a luat cuvântul a fost Dorel Tifor, fost elev şi apoi profesor de Limba şi literatura română care a ghidat numeroase generaţii.

"Uitaţi-vă la statuie. Poate că vi se pare că are o privire liniştită şi senină. A plecat din centrul municipiului, de unde privea spre casa natală, şi s-a apropiat de locul care cred că i-ar fi fost atât de drag. De fapt, tragedia din familie, fetiţa care i-a murit de mică, l-a făcut să iubească în mod deosebit tineretul şi să-şi dăruiască toată averea pentru studiul acestor tineri de religie ortodoxă la şcoli străine. S-ar bucura văzând atâtea generaţii de gojdişti, care de care mai bine pregătite şi care au contribuit din ce în ce mai mult la dăinuirea acestei ţări", a spus Dorel Tifor.

Discursul său a reuşit să aducă lacrimi în ochii primarului Ilie Bolojan, absolvent de Gojdu. 

Edilul le-a mulţumit celor prezenţi şi a prezentat o scurtă istorie a statuii realizate în anii 80 de sculptorul orădean Mircea Ştefănescu şi amplasate iniţial în Piaţa Unirii. Bolojan a precizat că cel de-al doilea loc propus pentru amplasarea statuii a fost, de atunci, Parcul 1 Decembrie. 

Totodată, primarul Oradiei le-a mulţumit "profesorilor de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu pentru că ţin standardele acestei importante unităţi de învăţământ în oraşul nostru".

În fine, vizibil emoţionat, acesta a anunţat că îl va propune pe Dorel Tifor pentru titlul de cetăţean de onoare al Oradiei. "În semn de respect pentru profesorii de la Gojdu, voi propune săptămâna viitoare în şedinţa de Consiliu ca domnului profesor Dorel Tifor să-i fie decernat titlul de cetăţean de onoare al municipiului Oradea. Este o formă de respect pentru cariera dânsului, pentru cei zeci de ani de şcoală predaţi la Gojdu şi pentru toţi profesorii de la Gojdu care ne-au format. La mulţi ani tuturor gojdiştilor", a încheiat edilul. 

La ceremonia care s-a încheiat cu depuneri de coroane au participat şi episcopul greco-catolic Virgil Bercea, prefectul de Bihor, Ioan Mihaiu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ioan Mang, Alin Novac Iuhas, şeful IŞJ Bihor şi alţii. 

Din mulţime s-au remarcat şi câţiva absolvenţi ai generaţiei 1953 a Colegiului Naţional Emanuil Gojdu, acum trecuţi de 80 de ani. Aceştia au purtat şepci care au făcut parte din uniformele lor şcolare, inscripţionte cu iniţialele "L. E. G.", adică Liceul Emanuil Gojdu. 

Unul dintre ei, Ştefan Siclovan, în vârstă de 83 de ani, a venit tocmai din Canada pentru festivităţile dedicate centenarului şcolii. "Mi-au spus colegii că se întâmplă toate aceste evenimente şi am venit. Pentru mine e o călătorie în trecut", i-a mărturisit gojdistul stabilit de 44 de ani în Montreal reporterului BIHOREANULUI

După dezvelirea statuii, mulţimea a traversat strada până la Colegiul Gojdu, unde a fost dezvelită o placă prin care se marchează centenarul şcolii. 

Istoria de 100 de ani a Colegiului Naţional Emanuil Gojdu a fost prezentată într-un material amplu realizat cu ocazia centenarului. Îl puteţi urmări aici:

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Desigur aici...
E mai multă fanfaronadă și paradă decât comemorarea lui Emanuel Gozsdu, cât de penibil trebuie să fii să te fălești cu el odată pe an, și în rest să nici măcar să-l pomenești ori de câte ori ai ocazia. Dar pozele și aceste adunări dau bine mai ales în fața proștilor. Urât, urât, urât...
Postat 21 Februarie 2023, 23:32 de Morometul
@Blackdot
Blackdot, n-ai nici o treabă cu știința. Stai jos. Doi!
Postat 06 Octombrie 2019, 01:29 de Pepe
@BlackDot
Biserica aduce voturi. De asta ii cheama politicienii pe la evenimente. Nu pt ca ei ar fi nu stiu ce credinciosi. Li se rupe lor de credinta. Voturile sa vina si pe urma banii. Neam de pupator de moaste!
Postat 05 Octombrie 2019, 19:05 de Kid
Ce cauta Popa acolo??
Ce legatura au Popii aia cu Liceul Gojdu, simbolul educatiei Bihorene??? Sa chemi un popa sa dea cu fum si cu apa cu busuioc este o jignire la adresa stiintei!
Postat 05 Octombrie 2019, 15:56 de BlackDot
o statuie aproape de oameni, asa cum a fost insusi Gojdu
superb! foarte buna miscarea cu aducerea statuii marelui Gojdu in parcul 1 dec! ceea ce este si mai important e ca statuia poate fi mult mai bine admirata fiind amplasata mai aproape de oameni. imposibil sa nu te atinga tinuta acestui personaj istoric de mare influenta pentru oras. statuia a fost impecabl realizata, felicitari celor care s-au ocupat de noul amplasament si de redarea stralucirii monumentului.
Postat 05 Octombrie 2019, 15:56 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON