URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Februarie 2019, 14:30

"Discover Bihor": Cele mai frumoase fotografii realizate de artiști din străinătate în județ au fost vernisate la Filarmonică (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cele mai frumoase fotografii realizate în vara anului trecut în cadrul taberei "Discover Bihor", care a avut ca scop promovarea judeţului, au fost prezentate, joi seară, într-o expoziţie la Filarmonica de Stat. Imaginile au fost surprinse de 10 fotografi, doi din Oradea şi opt invitaţi, aceştia din urmă prezentându-le inclusiv în ţări precum Irak şi India.

La vernisajul de joi au participat şi câţiva bihoreni neaoşi, care i-au primit în casele lor, anul trecut, pe fotografii din străinătate şi au devenit personaje în fotografiile realizate de aceştia. 

Fotografi din lume adunaţi

Prima ediţie a taberei "Discover Bihor" a avut loc în perioada 3-9 august 2018. Aceasta a avut ca scop promovarea celor mai frumoase obiective turistice ale Bihorului şi a bihorenilor care se ţin de meşteşugul lor de zeci de ani. 

Gazdele au fost fotografii locali Ovi D. Pop şi Adela Rusu, aceştia invitându-i pe Silvana Retter (Germania), Vinod Chauhan (India), Vincent Liew (Singapore), Mehmet Süer (Turcia), Tomasz Okoniewski (Polonia), Łukasz Kozłowski (Polonia), István Virág (Serbia) şi pe românca Rucsandra Călin din Craiova să descopere frumuseţile Bihorului. 

Pe perioada taberei, artiştii au realizat peste 50 de fotografii cu imagini din zone precum Băile Felix, Băile 1 Mai, Botean, Sălard, Sântimreu, Diosig, Lazuri de Roşia, Remetea, Meziad, Cucuceni, Ştei şi Coleşti.

"Fotografii au fost încântaţi să participe, au venit pe banii lor. De altfel nu erau foarte pretenţioşi, la un prânz am avut doar mici şi bere", a povestit Ovi D. Pop. La finalul taberei, fiecare fotograf a primit vin de Sântimreu, dar unii au preferat ţuica de prune. "Cel mai încântat de pălincă a fost fotograful indian", a mai spus coordonatorul taberei. 

Potrivit organizatorului, fotografiile realizate în Bihor au ajuns repede în expoziţii şi pe primele pagini ale ziarelor din India, Polonia, Germania, Turcia şi Irak, pentru că fotograful turc are şi origini irakiene.

O fotografie în care a fost surprins cojocarul bihorean Moise Gavra a fost inclusă într-o expoziţie din Bruxelles. 

Invitaţi speciali la venisaj

Organizatorii taberei "Discover Bihor" sunt Varadinum Foto Club Oradea, fondat de Ovi D. Pop şi Adela Rusu, Agenţia de Management al Destinaţiei (AMD) Bihor şi Consiliul Judeţean, care a sprijinit financiar acţiunea, respectiv Uniunea Internaţională a Fotografilor (IUP).

La vernisajul celor mai deosebite fotografii rezultate în urma taberei au participat şi invitaţi speciali care au "animat" atmosfera.

Una dintre invitate a fost Floare Codoban, care a venit însoţită de fiica sa, ambele purtând straie tradiţionale. Aceasta locuieşte în Lazuri de Roşia, foloseşte încă războiul de ţesut, iar turiştii vin să viziteze atelierul soţului său, Dorel Codoban, cel mai important făuritor al viorilor cu goarnă din judeţ, care a trecut în nefiinţă în urmă cu câţiva ani.

La eveniment a participat şi cojocarul Moise Gavra din satul Vărzarii de Jos, bihoreanul care a primit titlul onorific de "Tezaur Uman Viu" din partea Ministerului Culturii.

Acesta a povestit că a fost încântat să fie subiectul fotografilor străini care l-au imortalizat când lucra la cojoace. Bărbatul a venit la eveniment purtând o bituşă, adică un cojoc din blană de oaie, acelaşi tip de veşmânt fiind purtat şi de gazda vernisajului, Ovi D. Pop.

La vernisaj au mai luat cuvântul şi preotul Cristian Ifrim de la Biserica Ortodoxă din Cucuceni, primarul şi viceprimarul comunei Sălacea, Bela Horvath, respectiv Vida Attila şi pastorul Bisericii Reformate din Şişterea, Szomor Attila. 

Bihorul, sub obiectiv 

Prezent la vernisaj, șeful Agenţiei de Management al Destinaţiei (AMD) Bihor, Norbert Banto, a afirmat că tabăra Discover Bihor se va ține și în 2019: "Am fost surprins să văd cât de bine a ieşit acest proiect şi sunt bucuros să spun că tabăra va avea loc şi anul acesta".

Diferența este că tabăra de anul acesta urmează să aibă loc în luna octombrie întrucât organizatorii au decis că frumusețile Bihorului vor fi evidențiate și mai mult de culorile toamnei. "Anul acesta vom chema alţi fotografi renumiţi din lume, însă fotograful din India vrea să participe şi anul acesta", a precizat Ovi D. Pop. 

Expoziția poate fi vizitată în această perioadă la Filarmonica de Stat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Felicitari Ovi D. Pop şi Adela Rusu
Am vazut ieri expozitia. Foarte frumoase fotografiile, te fac sa fii mandru ca esti bihorean.
Postat 01 Februarie 2019, 19:10 de Neutryno
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON