URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Noiembrie 2017, 11:34

Dezbaterea USR pe tema Nutripork, neinteresantă pentru orădeni (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dezbaterea publică organizată joi seară de USR Bihor pe tema solicitării de autorizare depusă de ferma Nutripork din Ioşia la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor n-a fost un subiect de interes pentru orădeni.

Orădenii, inerţi

Anunţată pe Facebook şi în mass-media locală, întâlnirea a adunat doar 14 persoane, aproape toţi membri USR. Nici măcar ONG-urile care, potrivit preşedintelui USR Bihor, Cristian Rusu, au promis că vor sprijini orice demers anti-Nutripork, nu şi-au trimis reprezentanţii la întâlnire. Este vorba de asociaţiile Ecotop, Centrul Regional pentru Supraveghere Ecologică şi Coaliţia Rogerius. Singurele organizaţii non-politice reprezentante au fost Sântandrei Metropolitan Area (SMA) şi Oradea Civică.

De altfel, preşedinta Asociaţiei SMA, chimista Carmen Lezeu, s-a arătat dezamăgită de lipsa de reacţie a orădenilor faţă de problema Nutripork. "Simt că lupt de una singură", a mărturisit aceasta BIHOREANULUI. În numele ONG-ului pe care îl conduce şi alături de Nadia Pal, cea care în 2015 a adunat peste 3.000 de semnături pentru închiderea sau relocarea fermei de porci, Lezeu a depus la APM Bihor luna trecută un memoriu, prin care arată, inclusiv cu calcule ştiinţifice, cum anume Nutripork poluează aerul, apa şi solul din jur. De asemenea, deşi nu este membru al partidului, chimista a participat, marţi, la o conferinţă de presă ce a avut loc la USR Bihor, în care a explicat că există soluţii tehnice pentru ca ferma să nu împută oraşul şi Sântandreiul, dar că nu se doreşte aplicarea lor.

Întinsă pe durata a mai bine de o oră, dezbaterea a fost de fapt o discuţie pe tema procedurii iniţiate de Nutripork, în care USR-iştii au dovedit că nu sunt prea informaţi, neştiind, de pildă, ce presupune o autorizaţie de mediu şi că documentul va trebui să conţină exact condiţiile în care ferma va funcţiona. Totuşi, au avut o concluzie comună: partidul şi ONG-urile care şi-au declarat sprijinul vor semna un memoriu prin care Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor i se va cere fie să nu elibereze autorizaţia, fie să o elibereze în condiţii stricte.

Întrebări la Minister

Totodată, singurul parlamentar al USR Bihor, Silviu Dehelean, a anunţat în cadrul acestei întâlniri că luni va depune o interpelare la Ministerul Mediului, cerând lămuriri despre transpunerea în legislaţia românească a unei directive europene privind impactul asupra mediului. Potrivit lui Dehelean, această directivă stabileşte reguli clare şi, astfel, ar rezolva dileme româneşti privind poluarea. Totodată, deputatul are de gând să ceară APM Bihor datele în baza cărora Nutripork a solicitat autorizaţia, dar şi normele legale pe care Agenţia trebuie să le aplice.

Întrebat de BIHOREANUL dacă demersul său nu este, totuşi, tardiv, dat fiind că, până când el va primi răspunsuri de la autorităţi, procedura autorizării ar putea fi încheiată sau aproape de final, Dehelean a spus că, personal, n-a ştiut de solicitarea Nutripork "până săptămâna trecută".

În analiză

Solicitarea Nutripork pentru emiterea unei noi autorizaţii de mediu pentru ferma de porci din Ioşia este în aceste zile în analiza Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor. Pe 25 octombrie a avut loc prima şedinţă a Comisiei de Analiză Tehnică din cadrul instituţiei în care s-a dezbătut această cerere, iar concluzia a fost că beneficiarul trebuie să depună la dosar şi un plan de măsuri privind mirosurile. Cel mai probabil, acest plan va fi prezentat Agenţiei săptămâna viitoare.

Apoi, firma Nutripork şi APM Bihor vor conveni o dată pentru dezbaterea publică a solicitării, iar anunţul acestei întâlniri va fi făcut public cu 20 de zile înainte, într-un ziar local şi pe site-ul APM.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON