URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 August 2018, 13:28

Criminaliştii au descins la Episcopia Greco Catolică din Oradea pentru a investiga cauzele incendiului. Prefectul de Bihor: Nu am ce să le reproşez pompierilor (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Poliţia Bihor anchetează, împreună cu pompierii, cauzele incendiului devastator care a distrus, sâmbătă seară, clădirea Episcopiei Greco Catolice din Oradea. Prefectul de Bihor, Ioan Mihaiu, spune că pompierii şi-au făcut datoria şi că nu are ce să le reproşeze, iar primele indicii duc la gândul că evenimentul a fost provocat de un scurtcircuit. Imobilul nu are asigurare.

Peisaj dezolant

A fost agitaţie în Piaţa Unirii, în faţa Palatului episcopal, şi duminică dimineaţă. Sute de curioşi au venit, din nou să vadă edificiul mistuit de flăcări sâmbătă seara, nevenindu-le să creadă că una dintre cele mai frumoase clădiri din Oradea este distrusă într-un asemenea fel.

La faţa locului încă se simţea mirosul de fum, iar oamenii filmau cu telefoanele mobile ce a mai rămas din clădire. "Faţada nu e atât de distrusă pe cum mă aşteptam", a spus unul dintre ei, mai optimist, în vreme ce un trecător s-a arătat foarte revoltat de tot ceea ce s-a întâmplat. "A scăpat Oradea de sute de milioane de lei care au fost în această clădire. Bravo!", a spus el, cu trimitere la valoarea patrimoniului din interior.

În ciuda ploii torenţiale, au fost credincioşi care stăteau înmărmuriţi privind la clădirea din care au rămas schelete de geamuri arse. Peisajul era de-a dreptul dezolant.

La faţa locului au descins din nou echipaje de pompieri, poliţişti, inclusiv echipe de criminalişti, în frunte cu şeful Poliţiei, comisarul şef Alin Haniş, pentru a ancheta motivele producerii dezastrului, dar şi prefectul Ioan Mihaiu. După ce a inspectat clădirea, prefectul le-a declarat jurnaliştilor că în interior este plin de moloz şi că există pereţi care stau să cadă.

"N-am ce să le reproşez"

Mihaiu a ţinut să demonteze unele acuzaţii enunţate de cetăţenii care au asistat, sâmbătă seară, la stingerea focului, cum că pompierii ar fi acţionat cu întârziere, că nu ar fi folosit o intrare laterală în clădire, că nu ar fi intrat în clădire din timp, cât încă se putea interveni eficient, şi că hidranţii din Piaţa Unirii nu au funcţionat. "Nu am ce să reproşez pompierilor, în momentul de faţă, dimpotrivă, vreau să îi felicit pentru modul în care au acţionat", a spus el.

"S-au vehiculat foarte multe aspecte care nu au nicio legătură cu realitatea", a spus Mihaiu, arătând că focul s-a extins foarte repede şi că cel mai important lucru a fost faptul că pompierii au reuşit să stopeze propagarea flăcărilor la alte clădiri.

Pefectul a mai spus şi că apelul prin 112 a fost făcut chiar de familia preotului care locuieşte în Palatul episcopal, care au văzut că iese fum. Pompierii au intrat în primă fază în curte, pentru a evalua situaţia, dar "în momentul încare s-a constatat că există posibilitate de prăbuşire" s-au retras în exterior.

N-au fost probeleme cu apa

Cât priveşte hidranţii care nu au funcţionat corespunzător, Ioan Mihaiu a spus că, de fapt, trei dintre ei nu au avut o presiune suficientă la început, dar că acest fapt nu a împiedicat intervenţia militarilor. "Într-adevăr, nu au avut presiune, dar nu a fost nicio problemă în alimentarea cu apă. Autospecialele au avut apă, iar în plus, s-a luat şi apă din Criş, cu 6 motopompe", a mai spus Mihaiu.

Întrebat de BIHOREANUL dacă acest fapt nu a întârziat acţiunea militarilor, reprezentantul Guvernului a spus că nu. "Nu are nicio legătură. Nu a fost o prblemă de alimentare cu apă, a existat sursă de apă din maşini şi din Criş, iar în 20-30 de minute s-a rezolvat şi problema presiunii, cu ajutorul Primăriei şi Companiei de Apă".

Fără asigurare

Întrebat despre cauza dezastrului, prefectul de Bihor a arătat că se conturează ideea unui scurtcircuit şi a mai spus că, anterior incendiului, au fost semnalate prin 112 probleme la un stâlp de iluminat de pe strada Episcop Mihai Pavel. Nu se ştie, însă, dacă dezastrul are legătură cu acest eveniment, cauzele fiind în curs de investigare. "Nu excludem nicio ipoteză. Indiciile duc la o problemă electrică, dar nu putem să ne pronunţăm încă", a spus Mihaiu.

Întrebat de jurnalişti dacă clădirea era asigurată, prefectul a răspuns că nu. De asemenea, a confrmat că imobilul nu are autorizaţie ISU, "dar nici nu era nevoie, dat fiind că era în conservare".

Prefectul Ioan Mihaiu a mai spus că în cursul zilei de duminică, la ora 16.30, va susţine o conferinţă de presă în care va da mai multe detalii despre eveniment, alături de reprezentanţii Poliţiei şi ai ISU Crişana.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
se vindeca roger??
de obicei roger este cam debil cu mesajele lui dar de data asta partea a doua a mesajului prezinta un punct de vedere interesant... semne de vindecare??... sa ne bucuram
Postat 01 Septembrie 2018, 01:42 de TanarSiNelinistit
Roger
Nu trebuie demolată toată, se poate pastra fațada
Postat 27 August 2018, 12:42 de Sandu1206
NU DATI BANI PENTRU RECONSTRUIRE!
probabil se va demonstra ca greseala facuta de echipa de muncitori care lucra in interior a dus la incendiul cladirii. ceea ce probabil s-a si intamplat. insa multe institutii au fiecare partea lor de vina care a dus la distrugerea de proportii a palatului episcopal. in nici un caz, NU DATI BANI pentru refacerea cladirii! este de ajuns ca v-ati platiti taxele si impozitele pe apart/casa, masina la primarie. Daca de 10 ani nu au vrut/putut/stiut sa puna spatiul la dispozitia publicului si turistilor, sa se descurce cum pot acum. popii nu au nevoie de bani! au destule bogatii: cladiri, paduri, bijuterii, opere de arta, masini, etc DAR copiii orfani sau spitalizati, batranii din azile, persoanele cu handicap au nevoie de sprijinul nostru! daca va trece prin cap sa cedati si sa donati bani, mai bine mergeti prin spitale sau orfelinate/case de batrani si cumparati o saltea noua, o masuta/scaune nou, cumparati fructe, flori sau jocuri pentru cei care chiar au nevoie de bunatatea voastra cu adevarat!
Postat 27 August 2018, 11:29 de roger
Se întâmplă pt că nu avem și nu vrem sa avem legi
Alarma de incendiu? Senzori de fum? Verificarea instalației electrice tot la 3 luni, aparatelor electrice tot la 3 ani, hidranții tot la o lună, și așa se întâmplă
Postat 26 August 2018, 20:47 de Sandu1206
criminalistii nu ar trebui sa sesizeze si DNA? sau DNA nu ar trebui sa se autosesizeze la fel ca si in cazul Colectiv???
In timpul cercetarilor sesizez criminalistii sa verifice daca presedintele comisiei de preluare a instalatiei de iluminat, era AIO, (unul norocos!) pe vremea respectiva, a primit de firma care montat iluminatul pe Biblioteca cu titlu de cadou refacerea intregii instalatii electrice la casa din Iosia. Pentru ca toata PMO stie ca renovarea casei Norocosului a fost executata de firma cu care avea AIO contractul general de intretinere a cladirilor din patrimoniul Oradiei. Oare cat torsadat care trebuia sa fie montat la Biblioteca s-a montat la casa din Iosia?
Postat 26 August 2018, 17:54 de RootOfEvil
Nero de la primărie ... e o prezență vie !?!
Clădirea a ars pentru că edilii au ținut cu tot dinadinsul să lumineze ornamental întreaga piață !?! Episcopia era în plin proces de reabilitare, neavând autorizație încă, nefiind folosită și nedeținând dotarile minime necesare !?! Așa că, trecând peste vina Electrica SA si a Episcoptiei Greco-Catolice care au acceptat să facă ce li s-a cerut de către PMO, în ceea ce privește conectarea electrică a sistemului de iluminare a fațadei clădirii ... noul Nero, care e edil șef la Oradea încă, a început să dea foc orașului nostru, sursa focului fiind incompetența sa crasă !?!
Postat 26 August 2018, 16:18 de CrisDumi
CAO a..
CAO a distrus toate rezervoarele tampon de apa si acum ISU obliga firmele sa isi faca reserve, reserve pe care pompierii sa le folosesca si pentru altii! O mizerie firmele astea b8ugetare atasate la tata pmo, viata si trai impingema!!
Postat 26 August 2018, 15:53 de scortosul
!!!
Si sper ca EVER EVER vreo terasă să nu se mai extindă până sub geamurile Episcopiei! Am atenționat în iulie că e blasfemie! Stiu și eu? Poate Divinitatea a trimis un semn!
Postat 26 August 2018, 14:43 de soricel
!!!
N-a fost presiune dar nu au fost probleme cu apa!!!! Și totuși....de ce imobilul nu era asigurat? Sigur, asigurat să fi fost, valorile din interior tot s-ar fi dus....dar măcar refacerea nu costa atât!
Postat 26 August 2018, 14:41 de soricel
Rușine prefectu' lui pește!!
Politrucu și sluga ramâne ceea ce este, indiferent de circumstanțe fie ele și extrem de grave,culmea chiar și acum în această situație catastrofală,cand ar fi trebuit să fie bărbat?..(înainte de-a fi "înalt funcționar public"și reprezentant al pseudoguvernului de că..t) și să spună măcar adevarul,chiar și așa dureros cum este.Pompierii au fost depașiți de situație și și-au dovedit incompetența,neștiința și amatorismul,nimic nou sub soare,fapt confirmat de zecile de persoane(inteligente și de bună credință) prezente la fața locului care au transmis live dezastrul.
Postat 26 August 2018, 14:36 de altoradean
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON