URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Iunie 2019, 22:31

150 de orădeni de etnie maghiară s-au rugat şi au cântat Imnul Ungariei în Piaţa Unirii, cerând amplasarea unei statui a Sfântului Ladislau în centrul Oradiei (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Circa 150 de orădeni de etnie maghiară au participat, marţi după-amiază, la un nou protest organizat de Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), în Piaţa Unirii pentru a cere Primăriei orădene să amplaseze aici o statuie ecvestră a regelui Sfântul Ladislau

La rugăciune au participat, alături de preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Csomortányi István, şi trei preoţi de la Bisericile romano-catolică, reformată şi unitariană.

Mitingul de rugăciune, desfăşurat pe o căldură sufocantă, a fost unul scurt şi paşnic. Protestatarii s-au strâns în cerc, s-au rugat, iar în final, după ce au rostit "Tatăl nostru" împreună, au cântat Imnul Ungariei.

Unul dintre preoţii prezenţi la acţiunea de protest a precizat că Imnul Ungariei îi reprezintă pe toţi maghiarii şi că este cea mai importantă "rugă" a lor după "Tatăl Nostru". 

Mitingul este al doilea organizat de PPMT, după cel din 28 mai, la care au participat aproximativ 100 de orădeni. Totodată, la sfârşitul lunii aprilie, preşedintele organizaţiei, Csomortányi István, a depus şi o petiţie la Primăria Oradea, la care, însă, până acum nu a primit vreun răspuns.

Din acest motiv, spune el, vor fi organizate periodic proteste paşnice, pentru a atrage atenţia administraţiei locale asupra doleanţei etnicilor maghiari.

"Dorinţa noastră este îndreptăţită. Primăria a ridicat în An Centenar nu mai puţin de patru statui în Piaţa Unirii. Una ecvestră este a Regelui Ferdinand, alte două faţă în faţă sunt statuia episcopului greco-catolic Demetriu Radu şi cea a episcopului ortodox Roman Ciorogariu, dar şi una pentru omul politic Iuliu Maniu, lângă Catedrala greco-catolică Sfântul Nicolae", a explicat Csomortányi în faţa celor prezenţi.

Partidul Popular Maghiar din Transilvania solicită amplasarea statuii lângă Biserica romano-catolică "Sfântul Ladislau", situată vizavi de Primăria Oradea, către malul Crişului Repede.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
19 Comentarii
Poiu
De acord
Postat 28 Iunie 2019, 19:10 de Sandu1206
Sfântul
Dacă l-ați fi întrebat pe Ladislau I al Ungariei ce părere are despre statuie v-ar fi raspuns: "Oricui îmi ia statuia îi dau și soclu", după îndemnul Mântuitorului: "Oricui vrea să se judece cu tine și să-ți ia haina, lasă-i și cămașa". Dacă nu e așa, să nu-i mai spuneți lui Ladislau: Sfântul!
Postat 27 Iunie 2019, 17:33 de User anonimizat
excalibur
Se cunosc jafurile, abuzurile si crimele savarsite de ocupantii austrieci si ocupantii unguri impotriva romanilor si altor etnii care au trait in Transilvania. Cand le-a ajuns cutitul la os romanii s-au resculat. Pana la urma au reusit sa-i alunge si pe unii si pe altii. Pretul platit de romani pt libertate a fost enorm... Sute de mii de vieti pierdute, de-a lungul timpului, pt a avea drepturi elementare in propria lor tara.
Postat 27 Iunie 2019, 08:16 de 1234
@sandu
Eu ma dau batut. Toate vestigiile gasite in Salca au fost tot ungurești, Menumorut cand stabilea centrul la Biharea de fapt Oradea era teren agricol. Cand Traian trimitea trupele la Porolissum nu au trecut prin Oradea ca nu stiau parola in ungurește. Se ingroapa istoria reala si se inlocuieste cu alta foarte diferita. Pacat! Iar dezvoltarea orasului in ceea ce este azi trebuie atribuită corect evreilor, nicidecum celor care i-au torturat. Macar din respect nu ar trebui pomeniti tortionarii, cu atat mai putin ridicati in slavi. O si minunata, eu ma retrag din topic.
Postat 27 Iunie 2019, 06:57 de poiu
@ Florin Ciucaș
Ladislau nu e întemeiatorul orașului, el dar a atesta prin documente orașul Oradea . In secolul XI a început atestarea orașelor și satelor din Europa prin documente, în acei ani acesta era un trend. Oradea se numea SALCA înainte de Varadium, era și pe harta Daciei.
Postat 27 Iunie 2019, 00:10 de Sandu1206
Remember
Inainte de a lua atitudine pro sau contra conationalilor unguri, se poate lectura o pagina de istorie nu foarte indepartata,pe wikipedia: Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan.E educativ ce tratament aveau romanii in Transilvania imperiala ,cu capitala la viena, linga OMV
Postat 26 Iunie 2019, 21:40 de excalibur
Domnule Ciucas
Statuile unionistilor fac parte din istoria multimilenara a poporului roman. Nazuinta de unitate se intinde pe parcursul intregii istorii a romanilor. Sunt de acord si cu un simbol al evreilor care au construit dupa care au fost trimis la moarte de catre ocupatia ungureasca. Foarte important, tot legat de istoria orasului, trebuie amplasata si o statuie a lui Burebista. Pe locul actualui oras a existat o asezare dacica. Aceste teritorii au apartinut dacilor condusi de Burebista. Toate tin de istoria locului, indiferent ca ii convine sau nu cuiva.
Postat 26 Iunie 2019, 19:25 de 1234
@Florin Ciucas
Nu am vazut sa fii la fel de vocal si atunci cand vine vorba de ungurii extremisti, separatisti. De fapt nu am vazut sa scrii nimic prin care sa-i combati, sa le spui ca enclavizarile etnice, autonomia teritoriala, izolationismul, segregationismul sunt contrare nu doar bunului simt si bunei convietuiri sociale intr-o tara si intr-un oras "multietnic", dar este contrar atat normelor cat si principilor Uniunii Europene. Vorbim de aceleasi partide politice unguresti si de sustinatorii lor.
Postat 26 Iunie 2019, 19:03 de 232
2-6-2-6...
Înseamnă că nu citeşti Bihoreanul. Şi dacă nu citeşti Bihoreanul, mă întreb de ce comentezi aici?
Postat 26 Iunie 2019, 23:38 de Florin Ciucas
Domnule Ciucas
Nu ma deranjeaza statuia in sine. Ma deranjeaza incercarile de manipulare. Nu e vorba ca facem istoria conflictelor e vorba de respectul reciproc, respect cu care organizatiile ungare sunt certate. Apropo de statuie, de ce te-a deranjat statuia lui Mihai Viteazul din centru ? Face parte din istoria si nazuinta de unitate a poporului roman. Aceast deziderat se intinde pe parcurusl intregii istorii a romanilor. Avea loc si statuia lui Ferdinand si a lui Mihai Viteazul in centru. Statuia lui Gojdu a fost inlaturata. De ce ? Nu te-am vazut protestand atunci. Cica, vor fi reamplasate candva, nu se stie cand. Abureli... Vorbim despre istoria romanilor, asta indiferent ca iti place sau nu. Si istoria romanilor este la fel de importanta pt romani ca si istoria ungurilor pt unguri. Mai usor cu manipularile ca nu tine.
Postat 26 Iunie 2019, 18:15 de 1234
pentru toţi
Mi s-ar părea de circotecă aglomerarea centrului cu atâtea statui de "unionişti". Oricum, Primăria a cam sărit calul. Ferdinand este mai potrivit acolo, fiindcă închide un simbolic arc peste timp de 100 de ani. Mihai Viteazul va fi pus în centrul civic, iar Gojdu la liceu. Acceptabil. Dacă ar fi fost să decid eu, poate făceam altfel. După mine, cele mai puternice personalităţi legate de istoria oraşului, cu trimitere la cele două etnii principale, sunt Ladislau şi Ferdinand. Unul e considerat întemeietorul oraşului, şi trebuie cinstit ca atare, iar celălalt a adus Oradea României. Eu aş fi pus alături poate un simbol al evreilor, care au ridicat acest oraş, primind "răsplata" la modul tragic. La cum arată acum centrul, cu atâtea monumente "româneşti", e o debalansare evidentă, şi numai orbii nu văd asta...
Postat 26 Iunie 2019, 18:56 de Florin Ciucas
Incercari de manipulare
Normal ca nu e vina nimanui ca s-a nascut ungur, chinez, roman, sau mai stiu eu ce. Vina ungurilor este ca sunt intoleranti - vorbesc de organizatiile care ii reprezinta si care sunt alese tocmai de catre unguri. "Fiecare etnie are dreptul al istoria ei, la simbolurile ei, la limba ei, sunt chestiuni elementare ce ţin democraţie şi sunt prevăzute în Constituţie", zice dl Ciucas. Pai, tocmai aceste drepturi ale romanilor sunt contestate de catre reprezentantii alesi ai ungurilor. Ei nu vor sa respecte, ei vor sa schimbe Ziua Nationala a romanilor, ziua orasului (ziua eliberarii de sub teroarea ocupatiei unguresti). Aceste date reprezinta momente de cotitura in lupta pt libertate a poporului roman, Atentie, libertatile castigate de romani nu afecteaza libertatile ungurilor. Asa cum se stie, ungurii au drepturi egale cu ale romanilor. Ceea ce au pierdut ungurii, odata cu intreruperea ocupatiei din Ardeal, sunt privilegiile si avantajele nemeritate. Sunt cunoscute abuzurile si nedreptatile fara numar la care au fost supusi romanii majoritari aflati pe propriile teritorii in timpul ocupatiei unguresti. A contesta public tratatul de la Trianon, inseamna o jignire la adresa etniilor care s-au aflat sub ocupatia si asuprirea ungureasca inainte de acest tratat prin care s-a facut dreptate. Ungurii sarbatoresc insa cu mare fast ziua de 15 martie 1848. Ce inseamna ziua de 15 martie pt unguri ? La 15 martie 1848, revolutionarii unguri au urmarit desprinderea Ungariei de habsburgi intentionand sa realizeze un imperiu ungar, de fapt transpunerea in practica a hugarismului prin constituirea Ungariei Mari, in cadrul careia deznationalizarea romanilor prin continuarea maghiarizarii s-ar fi derulat intr-un ritm dramatic! Datorita punctului 12 al programului revolutiei maghiare, aceasta a incetat sa mai fie o revolutie si s-a transformat intr-o contrarevolutie, intr-un razboi indreptat impotriva romanilor ardeleni care nu doreau unirea Transilvaniei cu Ungaria si actionau pentru salvarea natiunii lor! Ce a insemnat pt romani 15 martie 1848 ? In cadrul Adunarii Nationale de la Blaj, din 3/5 mai 1848, de pe Campia Libertatii, contrar programului revolutionar maghiar, romanii cer recunoasterea natiunii romane si se declara impotriva unirii fortate a Transilvaniei cu Ungaria si, mai mult, aduc la cunostiinţa Europei crezul lor politic si naţional: „Noi vrem sa ne unim cu Tara !”, adica cu celelalte teritorii romanesti. Impotrivirea romanilor, la unirea savamolnica a Transilvaniei cu Ungaria, a declansat din partea Ungariei „revolutionare” războiul contra romanilor din Ardeal. Acest razboi, purtat de cele mai multe ori miseleste de unguri, a fost pierdut de acestia. Pretul platit de romani a fost insa enorm: peste 40.000 mii de romani ucisi, peste 300 de sate locuite de romani arse si sterse de pe fata pamântului, sute de crime odioase si barbare care nu puteau sa-si aiba locul intr-o Europa plecata pe drumul „libertatii, egalitatii si fraternitatii”, la care ungurii dar şi maghiarii minoritari din Transilvania s-au dedat si se vor mai deda si in secolul urmator, XX.
Postat 26 Iunie 2019, 15:50 de 1234
RE: Incercari de manipulare
Domnule, vino la subiect! Cu ce te deranjează o statuie a lui Ladislau la margine de piaţă a Unirii? Afectează suveranitatea şi integritatea statului român, sau cum? Facem acuma istoria conflictelor româno-maghiare sau discutăm de o problemă concretă, din prezent? Manipulare este ce faci dumneata, că amesteci lucrurile şi vrei să "pedepseşti" generaţiile actuale pentru greşeli ale înaintaşilor.
Postat 26 Iunie 2019, 17:27 de Florin Ciucas
...........
O jignire mizerabila la adresa romanilor, a Romaniei. D-le Ciucas, oare care ar fi reactia ungurilor de la Budapesta daca am vrea o statuie a lui Gojdu in Varosliget de exemplu? Si oare am scrie Gojdu sau Goszdu? Te las pe dumneata sa ne raspunzi. Multumesc.
Postat 26 Iunie 2019, 13:45 de feedback
rrromani verzi
Una e una, alta e alta. Până una alta, dumneata eşti un ser anonim, care nici măcar identitatea nu ţi-o declini, dar vorbeşti de lucruri sfinte şi de statui pe care "le-am vrea" prin Budapesta. Ai uitat cum a abandonat statul român moştenirea Gojdu? Marii rrrromâni de la guvernare... Eu consider că e un drept legitim al comunităţii maghiare să aibă pretenţia unei statui a întemeietorului Oradiei în Piaţa Unirii, iar Primăria trebuie să răspundă, argumentat, acestei solicitări, că e albă, că e neagră. Aşa cum a ştiut să umple centrul oraşului de statui în timp record, primarul ar trebui să-şi găsească timp să le răspundă ceva. Ce jignire e asta la adresa României? Vi s-a urcat naţionalismul la cap şi aţi uitat că suntem un oraş multietnic...
Postat 26 Iunie 2019, 15:16 de Florin Ciucas
Pt cel care nu a inteles sau mai bine zis se face ca nu intelege
Comentariul meu de mai jos, cu titlul "Provocari", explica totul.
Postat 26 Iunie 2019, 09:20 de 232
daca cantau si imnul Romaniei
Si cel al Ungariei, chiar nu aveam nimic ce sa le reprosez!!! Dar gestul asta ma deranjeaza! Ma jigneste totodata ca cetatean roman, si ca vecin cu ei! Ma simt ca ei sunt rupti de realitate! Poate trebuie regandit totul: scoala, educatia minoritatilor, samd pentru ca noi investim la noi in tara in niste cetateni ai altui stat dupa exprimarile dansilor! Putina decenta si respect va rog!
Postat 26 Iunie 2019, 09:01 de cetateanbihorean
RE: daca cantau si imnul Romaniei
În primul rând, abordarea ta e greşită fiindcă spui "la noi în ţară", ca şi cum ţara asta nu ar fi şi a lor. Îţi amintesc că şi ei sunt cetăţeni români, dar de altă etnie. Şi ei plătesc taxe şi impozite aici. Şi nu e vina lor că s-au născut unguri. Nu e vina lor nici că de 100 de ani oraşul ăsta a revenit României şi nu mai e al Ungariei. Fiecare etnie are dreptul al istoria ei, la simbolurile ei, la limba ei, sunt chestiuni elementare ce ţin democraţie şi sunt prevăzute în Constituţie. Aşa că abandonaţi limbajul urii şi extremismele, nu e un loc potrivit pentru ele!
Postat 26 Iunie 2019, 13:14 de Florin Ciucas
Asa nu
Probabil ca statul roman are o mare parte de vina: daca tu dupa o viata de om petrecuta pe meleagurile Romaniei vii si revendici ceva autoritatii locale care te reprezinta( sa nu uitam Romania este model pentru tratatea minoritatilor in Europa, cu placute bilingve limba materna in administratie! etc) si canti imnul tarii de unde vii si nu imnul tarii adoptive, inseamna ca pentru mine, nu te-ai adaptat bine in tara asta unde ti-ai petrecut viata pana acuma! Chiar nu tii sa apartii deloc tarii care te-a crescut cu lipsurile si esecurile sale? Chiar nu ai nici un sentiment pentru statul roman, Romania si romani ca tu vii si canti imnul Ungariei?? Mie mi se pare un pic atitudine schizofrenica
Postat 26 Iunie 2019, 08:55 de cetateanbihorean
Provocari
Pai daca sustin sus si tare (oficialitatile de la Budapesta si ungurii extremisti, separatisti din Romania), ca Traianonul a fost si este o nedreptate, la ce bun sa te mai astepti de la ei ? Stati cu ochii pe ei! Si provocarea de la cimitirul international Valea Uzului tot din acelasi scenariu face parte. Si da Ladislau are statuie in Oradea, si podul din centru tot Ladislau se numeste. Vor zece statui de-a lui Ladislau in Oradea. Asta chiar e culmea tupeului.
Postat 26 Iunie 2019, 08:53 de 232
@Florin Ciucas
In care alta tara mai faceau ei asa ceva? Oare nu e instigare ca apoi sa se dea victime? Daca ne uitam in istoria recenta, am avut cazuri de instigare urmate de violențe si apoi de plansete de fetite speriate cu vezica golita. Asta e manipulare ieftina, sa fim sinceri, a celor care ii prostesc pe prosti, poate putin mai putin prosti ca prostii (jocuri de cuvinte ca sa nu ii fac destepti). Analizand putin ce vor ei nu e imposibil dar de ce doar acuma? Adica Mihaita Bataiosu nun -a starnit asa cum o face Ferdi? Sau Ciorogariu? Pai poate la un moment dat a fost si Traian pe aici (sa nu uitam ca a stat prin Salaj), o fi fost si Burebista sau Decebal sau cine mai stie cati? Descoperirile din salca dateaza mult inainte lui Laci. Atunci hai sa le facem si la aia statui pana av ca armata de lut din China, unu langa altul. Nu ma deranjaza statuia in plus, ma deranjaza toata tevatura asta ieftina, teatru de papusi, ca si partidele care sunt curvele cui le da in plus ceva.
Postat 26 Iunie 2019, 07:07 de poiu
@Poiu
Nu e "doar acuma". Ei cer de mult timp asta, dar romanii nu au urechi pentru ei. Nu e nicio instigare. E pur si simplu un drept de-al lor, sa aiba si ei o statuie reprezentativa in centrul orasului. Plus de asta, e vorba de un personaj reprezentativ pentru toti locuitorii orasului, nu doar pentru unguri, caci e vorba de intemeietorul Oradiei. Mie mi se pare o chestiune de civilizatie si de minim bun simt.
Postat 26 Iunie 2019, 13:09 de Florin Ciucas
Hymn
Nu stiu daca e in regula intonarea imnului altui stat in afara ceremoniilor oficiale.
Postat 25 Iunie 2019, 23:30 de excalibur
Dati-le statuia!
Si cu asta le inchideti gura! Intrebate: de ce nu s-s cantat imnul Romaniei? Ei pana la urma se simt cetateni maghiari intr-o tara straina ca nu inteleg? De ce se continua cu acest scenariu
Postat 25 Iunie 2019, 23:16 de cetateanbihorean
RE: Dati-le statuia!
Întrebare de 2 lei. Hai să ne aflăm în treabă! De ce să fi cântat Imnul României? Oamenii erau la o acţiune de protest, faţă de o Primărie "românească", care nici măcar nu le răspunde, tratându-i fix ca pe nişte străini...
Postat 26 Iunie 2019, 01:04 de Florin Ciucas
In ce limba s-au rugat??
?
Postat 25 Iunie 2019, 22:57 de Sandu1206
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON