URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Noiembrie 2018, 15:03

Blocurile ANL din Calea Aradului au fost preluate cu strada Balogh Istvan în plin şantier (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cele trei blocuri pentru tineri din Calea Aradului au fost preluate de municipalitate joi în prezenţa directorului general al ANL, Andrei Ţurcanu. "Sper ca aceste locuinţe să fie exploatate corespunzător, tinerii să se bucure de ele şi Moş Crăciun să vină la Oradea în casă nouă", a spus directorul Ţurcanu.

Cu o chirie modică

Viceprimarul Florin Birta a preluat de la directorul general documentele celor trei blocuri, în prezenţa prefectului de Bihor Ioan Mihaiu. "Vom semna săptămâna viitoare contractele de chirie cu tinerii care se vor muta aici. După data de 1 Decembrie toate apartamentele vor fi locuite", a afirmat viceprimarul Birta.

Noile blocuri ANL numără câte 15 apartamente cu două camere, 6 apartamente cu o cameră şi un apartament cu 3 camere pe fiecare scară de bloc. În funcţie de numărul de camere apartamentele au o suprafaţă de circa 30 metri pătraţi, 50 de metri pătraţi şi 70 metri pătraţi.

"Tinerii care se vor muta în aceste apartamente vor plăti o chirie modică. Acesta se calculează în funcţie de suprafaţa apartamentului şi veniturile ocupanţilor. Spre exemplu, chiria unui apartamente cu trei camere este undeva la 150 lei pe lună", a declarat pentru BIHOREANUL, viceprimarul Florin Birta.

Lucrările continuă

Cele trei blocuri au fost predate municipalităţii de către reprezentanţii ANL în plin şantier al străzii Balogh István, pe care sunt amplasate. Constructorii au demarat modernizarea arterei la începutul lunii noiembrie.

"E o lucrare de circa patru luni, pe care constructorul a promis că o va finaliza în termen de o lună pentru ca strada să fie deja asfaltată când noii chiriaşi se vor muta aici", a afirmat Birta.

Până la sfârşitul săptămânii viitoare muncitorii vor trebui să aducă la acelaşi nivel atât strada cât şi intrările în blocuri, pentru a asigura conectarea acestora atât la de şosea, trotuare şi rampe de acces pentru persoane cu handicap.

La fel, pentru a asigura o perdea verde care să protejeze noile clădiri de vacarmul şi poluarea provocată de şoseaua de centură din imediata vecinătate, municipalitatea orădeană a plantat 50 de platani pe terenul dinspre pasajul suprateran.

Sub preţul pieţei

Cele 132 de locuinţe din strada Balogh István sunt repartizate pe trei blocuri a câte două scări cu subsol, parter, trei etaje şi mansardă. Clădirile sunt deservite de lifturi. Lucrările au fost executate de firma Construcţii Bihor pentru suma de 16,5 milioane lei.

"Dacă veţi face un calcul, raportat la suprafaţă şi investiţia făcute, veţi vedea preţul pe metrul pătrat este cu mult sub tot ce se întâmplă în Oradea. Aceste blocuri au fost construite la un preţ de 320 – 325 euro pe metrul pătrat, în vreme ce orice dezvoltator construieşte la un preţ între 800 şi 1.000 metri pătraţi", a declarat directorul ANL Bihor, Doru Negruţiu.

Până în prezent în judeţul Bihor au fost construite 1.336 de apartamente ANL din care 203 în blocurile din strada Ştefan cel Mare şi Bulevardul Decebal.

În acest moment la nivelul judeţului sunt în construire alte 100 de apartamente în Oradea, Beiuş şi Sântandrei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Pfoai...
Mie-mi "plac" firele alea de înaltă tensiune ce trec pe lângă geamul unora din apartamente... "Sănătate" curată!
Postat 24 Noiembrie 2018, 10:38 de Shogun
baliverne
e bine ca sa construieste, dar standardele de calitate anl sunt cu 25 de ani in urma. deci comparatia cu dezvoltatorii privati este deplasata rau de tot. dupa o luna de locuire sa le faceti o vizita tinerilor. daca mai faceti o vizita peste un an o sa va cruciti. deficientele sunt vizibile acum in pozele publicate. ori daca pentru receptie nu sunt ok......
Postat 23 Noiembrie 2018, 13:42 de ferfeleaga
E buna perdeaua verde de arbori
Dar nu se vrea si includerea a macar 1/4 copaci sa fie conifere vesnic verzi? Altfel e perdea doar peste vara. Pe de alta parte, demogagia socialista la ANL: “Dacă veţi face un calcul, raportat la suprafaţă şi investiţia făcute, veţi vedea preţul pe metrul pătrat este cu mult sub tot ce se întâmplă în Oradea: Aceste blocuri au fost CONSTRUITE la un preţ de 320 – 325 euro pe metrul pătrat, în vreme ce orice dezvoltator construieşte (Nu! Construieste la acelasi cost, dar VINDE) la un preţ între 800 şi 1.000 eur pe metri pătraţi” (ceea ce e logic cand nu primesti terenul pe gratis, ca si ANL-ul, si investind iti risti banii tai ori ai bancii, cu comisioane aferente si marja de profit aferenta, si chelyuielile de vanzare si promovare imobiliara (ce la ANL sunt asumate de primarie). Fie si locuinte sociale, socant este nivelul chiriei, la 30 euro/luna!
Postat 23 Noiembrie 2018, 06:02 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON