URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Martie 2020, 10:47

Ana Blandiana, lansare la librăria Humanitas din Oradea: „Doar poezia m-a salvat când a murit soțul meu!” (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Librăria Humanitas a fost neîncăpătoare joi seară, când în fața zecilor de orădeni adunați s-a aflat cunoscuta poetă Ana Blandiana, originară din Oradea, care și-a lansat cel mai nou volum „Integrala poemelor”, dar și „O călătorie spre marea interioară”, o trilogie scrisă de soțul său, Romulus Rusan.

Poezia salvatoare

Îmbrăcată cochet, cu un sacou de culoare roșie, Ana Blandiana le-a spus celor din asistență că „Integrala poemelor” cuprinde toate poeziile sale scrise între 1964 și 2018, chiar și cele care nu au fost publicate.

„După ce publicam un volum, două, trei, patru poezii nu-mi mai plăceau şi le puneam deoparte. Când apărea o culegere, lipseau. În Spania, mi-au apărut pe rând toate volumele traduse, dar de o traducătoare care este profesor universitar, deci care este mai riguroasă decât mine şi care mi-a spus: «Pentru Dumnezeu! O să ai operă completă şi riguroasă în Spania, şi nu o să ai în România?». Ea m-a convins să public volumul acesta”, le-a relatat aceasta orădenilor.

Ea le-a mărturist celor prezenți că scrierea poeziilor a ajutat-o să treacă peste toate încercările vieții, cea mai recentă cumpănă fiind moartea soțului său, Romulus Rusan, cu care a fost căsătorită timp de 56 de ani. 

"Cartea «Variaţiuni pe o temă dată» am scris-o după moartea soţului meu şi a fost un fel de a înţelege legile, de a înţelege de fapt că nu există hotare. Doar cu ajutorul ei am reușit să mă vindec, să mă salvez după ce el a plecat”, a mai adăugat ea. 

Cartea dedicată lor

În cadrul aceluiași eveniment a fost lansată și trilogia „O călătorie spre marea interioară” scrisă de Romulus Rusan. Volumele au mai fost publicate pe rând în anii `87, `88 și `89, însă, după cum a explicat poeta, nu s-au bucurat de succes.

Cartea are la bază excursia celor doi îndrăgostiți în țările care înconjoară Marea Mediterană, călătorie pe care au făcut-o în 1982, cu banii câștigați odată cu Premiul Internaţional „Gottfried von Herder" primit de Ana Blandiana în Viena.

Despre trilogie au vorbit și criticul de teatru Elisabeta Pop și directorul revistei „Familia”, Ioan Moldovan, invitații scriitoarei la eveniment. „De câte ori îl vedeam pe Romulus credeam că este aerian și distrat, însă el de fapt era atent la tot ce se întâmplă în jur, la toți oamenii cu care interacționa. Despre asta e vorba și în volumul său, despre oamenii și emoțiile pe care le-au avut în călătoria lor Ana și Romulus”, a spus criticul.

Cu vocea tremurândă și cu lacrimi în ochi, poeta a vorbit și ea despre soțul său, adăugând că pentru ea „Romi” a fost veșnicul adolescent care știa să o facă fericită, așa cum nimeni, cel mai porbabil, nu o va mai face vreodată…

Stoc epuizat

Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de autografe, pentru care au stat la coadă orădeni de toate vârstele, chiar și copii și tineri liceeni.

De altfel, stocul librăriei s-a golit de toate cărțile disponibile scrise de autoare, dar și de trilogia soțului său. „Am avut în stoc 30 din „O călătorie spre marea interioară” și 80 din „Integrala poemelor”. Nu numai că s-au vândut toate astea, dar și celelalte volume pe care le aveam în librărie scrise de Ana Blandiana au trecut toate”, a mărturisit o angajată pentru BIHOREANUL. Ea a mai recunoscut și că este pentru prima dată când atâția oameni s-au adunat la librărie pentru o lansare, întrecându-i numeric chiar și pe participanții de la lansarea cărții „România, Te iubesc” din anul 2018. 

Cărțile vor fi disponibile la librărie de vineri, „Integrala poemelor” la prețul 68 de lei (promoție de 30%) și trilogia lui Romulus Rusan la 75 de lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON