URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Mai 2018, 14:51

Poftiţi la Târgul Gaudeamus! Cărţi pentru toţi, într-un cort imens instalat în Piaţa Unirii (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cea de-a cincea ediţie a Târgului Gaudeamus de la Oradea a fost deschisă, miercuri, la prânz, în Piaţa Unirii, în cadrul unei scurte ceremonii la care au participat primarul Ilie Bolojan, directorul general al Radio România, Georgică Severin, şi istoricul Sorin Şipoş, preşedintele de onoare al târgului de anul acesta.

În discursul său, Ilie Bolojan le-a mulţumit organizatorilor de la Radio România pentru că aduc, pentru a cincea oară, târgul Gaudeamus la Oradea şi le-a transmis orădenilor care iubesc lectura să viziteze pavilionul din Piaţa Unirii.

De asemenea, reprezentanţii radioului public au mulţumit administraţiei locale, singura din ţară care se implică, atât financiar cât şi logistic, în organizarea evenimentului.

În pavilionul Gaudeamus au fost amenajate 46 de standuri la care sunt prezenţi 60 de expozanţi, între care edituri precum Humanitas, Nemira, Editura Trei, Şcoala Ardeleană, Polirom, Fischer International şi Curtea Veche Publishing.

La ediţia de anul acesta a fost amenajat şi un stand dedicat Centenarului Marii Uniri din 1918, cu volume precum "În jurul Marii Uniri de la 1918. Naţiuni, frontiere, minorităţi", de Lucian Boia, "Parlamentul în pribegie", de Grigore Procopiu, "O scurtă istorie ilustrată a românilor", de Neagu Djuvara, "Cartea de aur a Centenarului Marii Uniri", editată de Bogdan Bucur, "Istoria ilustrată a României şi a Republicii Moldova", "Campania Armatei a IX-a împotriva românilor şi ruşilor 1916-1917", respectiv "Tezaurul României de la Moscova", de Marian Voicu.

La acelaşi stand poate fi citită Declaraţia de autodeterminare de la Oradea, semnată pe 12 octombrie 1918, în casa avocatului Aurel Lazăr.

Şi la ediţia de anul acesta a Târgului Gaudeamus sunt expuse mii de volume, dar şi CD-uri şi albume muzicale, respectiv jocuri de societate şi de dezvoltare.

Editura Şcoala Ardeleană a adus la Oradea mai multe cărţi ale preşedintelui Academiei Române, istoricul Ioan-Aurel Pop, între care şi "Istoria, adevărul şi miturile", cel mai râvnit volum la ediţia recentă a Târgului Gaudeamus de la Cluj-Napoca.

La editura Humanitas, printre noutăţi se numără "Două mături stau de vorbă", de Radu Paraschivescu, "Pământul negru. Holocaustul", de Timothy Snyder, şi "Cum am trecut prin comunism", de Lucian Boia.

Pe lângă romane şi cărţi istorice, de la Târgul Gaudeamus se pot cumpăra cărţi de dezvoltare personală, de parenting, cărţi dedicate întreţinerii grădinilor şi spaţiilor verzi, cărţi pentru copii, volume din literatura universală şi dicţionare.

De miercuri până sâmbătă, Târgul Gaudeamus va fi deschis între orele 10 şi 20, iar duminică între orele 10 şi 15.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON