URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 August 2019, 10:35

Senior Ranger: Din „junior ranger”, bihoreanul Marcus Drimbea a devenit ranger în toată firea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În fiecare vară, una dintre asociaţiile cu reale preocupări ecologiste din Bihor, Aqua Crisius, duce elevi de gimnaziu din satele judeţului în tabere "Junior Ranger", menite să-i înveţe pe copii să fie responsabili cu natura şi care se ţin chiar în mijlocul naturii, pe Valea Iadului.

De cinci ani, Marcus Drimbea este nelipsit din aceste tabere. Când era el însuşi elev, a fost selectat ca participant, iar apoi s-a dus voluntar, ca să dea o mână de ajutor. Responsabilitatea şi grija de mediu de care a dat dovadă i-au adus acum primul loc de muncă, Marcus devenind ranger al asociaţiei Aqua Crisius.

Primul pas

În 2015, Marcus era elev în clasa a VIII-a la şcoala gimnazială din Hotar, când a auzit pentru prima oară de Asociaţia Pescarilor Sportivi Aqua Crisius. "Andrei Togor (n.r. liderul asociaţiei) a venit cu o prezentare în şcoala noastră şi aşa am aflat de selecţia pentru tabără", povesteşte tânărul care are acum 19 ani.

N-a stat pe gânduri prea mult şi s-a înscris în tabără, chiar dacă niciodată până atunci nu mai înnoptase la cort. "Mai fusesem în excursii pe munte, cu părinţii, dar până atunci n-am stat niciodată la cort în mijlocul pădurii, fără curent, într-o zonă aşa de bogată din punct de vedere al biodiversităţii", zice băiatul.

Şcoală... în natură

Săptămâna petrecută în inima munţilor, alături de alţi copii de vârsta sa şi de voluntarii Aqua Crisius, a fost pentru Marcus vacanţa perfectă. "Am cunoscut specii de animale şi plante din natură, dar am şi învăţat cum să ne gospodărim fără să provocăm daune".

Participanţii la Junior Ranger nu doar dorm sub cerul liber şi gătesc la foc, ci fac drumeţii, observând speciile protejate care trăiesc în zonă şi aflând cum trebuie să se comporte, ca să nu le facă rău. "Am învăţat multe lucruri de care habar nu aveam".

Voluntar pentru copii

Atât de mult i-a plăcut lui Marcus în tabăra Junior Ranger încât în vara următoare a vrut iar să meargă. Fiind deja licean la Aleşd, nu s-a mai încadrat în limita de vârstă a participanţilor. În schimb, a acceptat fără să clipească propunerea de a merge ca animator voluntar în activităţile cu copiii. "De atunci, nu am mai ratat nicio tabără", spune el, mândru.

În vara aceasta, în premieră, Aqua Crisius a organizat două tabere, una în Bihor şi alta în Alba, ceea ce a reprezentat o provocare pentru voluntari. "Am coborât de la Murgaşu şi am mers direct pe Cheile Râmeţului. Dar a meritat, sunt nişte locuri superbe, iar copiii au fost ascultători", spune Marcus.

Zona de confort

I-a ajutat pe participanţii din tabără să descopere pasiunea pentru natură, aşa cum a păţit-o el, în urmă cu cinci ani. "Mulţi copii vin cu emoţii în tabără, pentru că le este teamă să iasă din zona de confort. Pentru mine, acolo este zona de confort şi încerc să-i fac şi pe ei să descopere asta", spune tânărul.

Spre deosebire de alţi adolescenţi de vârsta lui, care nu pot sta departe de internet nici măcar o zi, Marcus zice că, în creierul munţilor, nu simte lipsa Facebook-ului ori a Instagram-ului, fiind prea ocupat să se bucure de natură. "Este o deconectare totală şi plăcută".

Cu ochii pe Peţea

În vară, Marcus a absolvit liceul şi s-a înscris la Facultatea de Relaţii Internaţionale, la Oradea. Totuşi, n-are de gând să se îndepărteze nici de natură, nici de asociaţia care l-a educat în spirit ecologist. Tocmai de aceea a fost bucuros când i s-a propus să devină angajat al ONG-ului şi a acceptat fără să stea pe gânduri prea mult.

"Din această săptămână, voi fi ranger în rezervaţia Peţea", spune mândru Marcus. Asta înseamnă că va monitoriza constant rezervaţia naturală de lângă Oradea, observând şi notând modificările de nivel al apei şi starea speciilor care vieţuiesc în ea.

Marcus nu crede că-şi putea găsi un prim job care să i se potrivească mai bine: are ocazia să stea în mijlocul naturii, aşa cum îi place, iar noii colegi de muncă îi sunt de mult prieteni. Combinaţie perfectă pentru a deveni un ranger eficient!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON