URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 August 2010, 11:27

Poftiţi în lumea plantelor! (FOTO)

Poftiţi în lumea plantelor! (FOTO) FURĂ PRIVIREA. Cu siguranţă, primele plante care atrag privirea vizitatorilor serei sunt palmierii. Înalţi cât sera, ei veghează fiecare plăntuţă în parte...
Poftiţi în lumea plantelor! (FOTO) ŞTIAŢI CĂ... ... în Oradea se cultivă banane? Nu pentru comerţ, însă, ci pentru deliciul celor care trec pragul Expo-Flora. Fructele sunt încă verzi, dar cât de curând vor fi numai bune de mâncat!
Poftiţi în lumea plantelor! (FOTO) MICUL MARE. În sera Expo-Flora, orădenii pot vedea o altă faţă a giganţilor Sequoia care se găsesc şi în curtea Şcolii Generale Dacia: cea minusculă, deoarece arborii au fost multiplicaţi în eprubetă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Singura "grădină botanică" a oraşului, prea puţin cunoscută publicului, este sera Expo-Flora din Aleea Ştrandului, care adăposteşte zeci de plante, printre care şi exotici palmieri sau bananieri.

Intrată în funcţiune în 1977 şi abandonată după revoluţie, sera este acum Baza didactică de biologie vegetală a Universităţii din Oradea, studenţii orădeni, împreună cu profesorii universitari, realizând aici inclusiv culturi de embrioni în vitro.

Dată spre Ştiinţe

După 1989, sera orădeană, situată pe malul Crişului, vizavi de intrarea în Parcul Brătianu, a fost abandonată de autorităţi, astfel că toate plantele cultivate acolo încă din 1977 s-au uscat, cu excepţia a trei palmieri şi a unui cocotier. În vara lui 1996, sera a fost supusă unei metamorfoze, fiind preluată de Universitate şi dată spre folosinţă Facultăţii de Ştiinţe pentru a deservi disciplinele din domeniul biologiei vegetale care se studiază pe parcursul anilor de studenţie şi de masterat.

02 Cristian Blidar.JPG"Sera este un centru de cercetare, în care studenţii noştri pot lua contact cu variate specii vegetale de interes didactic, ştiinţific şi ornamental, dar are şi un potenţial turistico-botanic ce ar putea fi promovat de autorităţi", explică Cristian Blidar (foto), cadru didactic al Facultăţii de Ştiinţe.

Speciale

În prezent, sera numără sute de exemplare din zeci de specii, atât flori obişnuite, precum muşcatele, cât şi pomi exotici, gen palmieri şi bananieri. De altfel, cele două exemplare de palmieri simpli, înalte de câţiva metri, fură privirea oricărui vizitator tocmai prin măreţia lor.

De asemenea, printre plantele deosebite ale serei orădene se numără şi bananierii, un ficus lyrata sau un araucaria, adică un fel de brăduţ uleios, smochini şi trei specii de nuferi. "În total, avem cam 40 de specii mari. Mici sunt foarte multe, nu le-am numărat", spune Blidar. De aici şi principala problemă pe care o are sera: e prea mică pentru numărul mare de plante pe care le adăposteşte, astfel că în unele zone e nevoie de atenţie la plimbarea pe culoarele din interior.

Giganţi în eprubetă

O altă parte interesantă şi valoroasă din punct de vedere ştiinţific este sala de vitroculturi, în care studenţii fac cercetare. În zeci de mici eprubete, embrioni a diferite plante sunt crescuţi in vitro. Aici, se pot observa arbori Sequoia Gigantea de nici 10 centimetri, pe care studenţii şi profesorii îi cresc spre a-i studia şi a-i multiplica.

În cercetarea in vitro, Blidar a reuşit să aducă şi o inovaţie. Dacă până nu demult pentru plantele astfel crescute era nevoie de un pământ special adus din străinătate, acum acestea sunt cultivate pe punte de hârtie de filtru, mult mai ieftină şi mult mai accesibilă.

"Punem mare accent pe biotehnologie. În camera de inoculare se face cercetare în toată regula", precizează profesorul. El ţine să menţioneze, însă, şi că fără studenţii, masteranzii şi doctoranzii sârguincioşi nu ar fi reuşit să obţină performanţă în cercetare.

De notat că toate aceste frumuseţi sunt şi accesibile! Sera este deschisă publicului de luni până vineri între orele 9 şi 15. Iar preţul unui bilet de intrare e modic: 5 lei pentru un adult şi 3 lei pentru un copil. Poftiţi, deci, în lumea plantelor!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
fosta studenta acum multi ani
O, domn' profesor, cat ma bucur ca revad sera si mai ales pe dumneavoastra. Vad ca sunteti neschimbat. :) Imi pare rau ca din pacate, sunteti printre f. putinii care au reprezentat pt. mine (si sunt convinsa ca nu numai) un model de caracter si dedicatie pt. munca dumneavoastra. Va doresc multa sanatate dumneavoastra si familiei dumneavoatre, fiindca am auzit ca aveti o fetita. Fosta dumneavoastra studenta, Ana F.
Postat 28 Martie 2012, 00:01 de Ana
lasa-ne!
Nu stimabile „stiinte”, nu ma cunosti si nu-ti doresc vreodata sa ma cunosti, deoarece sunt jurist. Ori daca ma cauti, inseamna ca ai probleme. Daca esti coleg cu acel domn profesor, ai face bine sa inveti cate ceva de la el si mai lasa-ne cu laudele dupa cum spun antevorbitorii mei. Daca nu si tind sa cred ca nu, intrucat refuz sa accept ca un universitar poate sa coboara la un nivel atat de low incat sa se identifice cu un refulat malign si fara caracter care prin laude desantate si atacuri care nu-i servesc, reuseste cel mult sa se autodescalifice, nu mai polua atmosfera si vezi-ti de viata ta marunta de internaut fitilist...
Postat 19 Septembrie 2010, 21:30 de acelasi oradean
aiurea'n tramvai
Bine le-ai spus Lica. Cum e vorba de universitate hop apar si laudele celor de la zoologie. Si aici si pe alte forumuri. Mai opriti-va desteptilor ca sunteti penibili cu fituica voastra cu tot. Da' asa patesti cand iti mor laudatorii. Au ajuns chiar sa-si atace colegii de la botanica. :ooo Justificat, nejustificat. Ce conteaza.Importanta este fala tipic manelista gen "fata ca a mea n-are nimenea". Astia nu inteleg ca unii fara altii nu pot exista! Hmmmm... Chiar ca sunteti penibili....
Postat 15 Septembrie 2010, 13:07 de colonel
i-auzi la ei! :DDD
Aoleu ! Ce face nene ? Ce are ?! Si mai ales cine ? Auzi la ei: „... succesul Departamentul de Biologie…” bla-bla-bla-bla ! Daca taceati filosofi ramaneati. O int5rebare scurta pt. revelarea \"deosebitului\" vostru succes: cum se face ca sunteti pe minus de ani de zile ? Rasp. : fiindca aveti “succes” ! :DDDDD. Succes au Geografia, Relatiile Internationale, Economia, etc. facultati care au ajuns sa sponsorizeze U.O. Ma doare burta de ras ! HAHAHAHAAAA !!! Ati ajuns sa mergeti in practicile de vara pe banii studentilor, sa nu vi se deconteze nimic de ceva ani, etc. si aveti tupeul sa pronuntati cuvantul “succes” ! Pai voi sunteti batuti cu spalatorul ? :DDDDDDDDD Am lacrimi in ochi de ras. Mai bine bucuraturati-va de sera aceea cat o mai aveti - in doi ani ramaneti fara ea, bucurati-va ca beneficiati de spatiile ei cand si Mediul ar fi fost la fel de indreptatit sa o aibe, bucurati-va ca acolo s-au putut face si din cate stiu se mai fac doctorate, ca recent ati primit bani pt. renovarea ei si in general ca aveti ce arata celor care va viziteaza, servindu-va drept reclama. Veti putea vorbi de succes cand vom veni noi sa cersim la portile voastre… hai sictir bolnavilor !
Postat 13 Septembrie 2010, 23:08 de Lica
alt nivel
Am vizitat si noi expoflora cu gr. mea anul trecut in primavara cand am fost acolo cu dl. prof. Bandici. Am ramas impresionat de nivelul la care lucreaza stud. de la bio acolo „ghidul” nostru fiind dl. prof. Blidar, bun prieten cu dl. Bandici si f. pasionat de plante..... Imi pare rau ca nu am facut bio.... acolo se invata mai mult, iar profii sunt mai bine pregatiti.... Dar azi nu prea conteaza ce termini........... ci sa te descurci
Postat 12 Septembrie 2010, 23:12 de fost stud. mediu
frumoasa sera
Hi! In primavara am vazut shi noi sera de flori intr-o vizita cu clasa acolo de la ora de bio. E mishto. am nishte poze super de acolo, le-am pus shi pe facebook. :p Proful din imagine ne-a explicat despre plante a raspuns amabil si cu glume ne-am simtzim bine acolo, dar uneori folosea cuvinte pe care nu le auzisem; profa de bio shtim ca acolo shi-a facut doctoratul. Frumos loc, cel mai mult mi-a placut papirusul. Pacat ca nu avem o gradina botanica adevarata, ar fi fain sa avem una, toate orashele mari au. Bye.
Postat 12 Septembrie 2010, 01:11 de Dia
sera este mica
sera este mica! pacat! am crezut ca e mai mare... dar ce m-a incantat e ca e doldora de plante, unele rare la noi - exotice. merita vazuta daca nu ai fost prin vreo tara sudica sau ai copii mici. good health!
Postat 11 Septembrie 2010, 11:28 de bau-bau
self-laudation
hihihi... deja comentariul lui "un oradean" a dat de banuit... hihihi..."studenta bio" m-a convins... hihihi... cate personalitati are colegul nostru de la biologie? hihihi... de fapt poate sa creeze cate personalitati vrea... hihihi..... daca are nevoie sa viseze ca poate sa fie cum si ce vrea ;) .... hihihi.... dar poti ajunge sa confunzi realitatea cu imaginarul ;)... trist :(
Postat 08 Septembrie 2010, 09:04 de stiinte
hai sa fim corecti
Nimic mai fals sa spui ca dl. Blidar vinde lucrari. Pai tocmai eu am patit-o cu dansul. Mi-am dat seama tarziu - sem. 1 in ultimul an - ca nu sunt compatibila cu „importantii” de la zoologie, desi asi fi vrut din zoo sa-mi fac licenta, asa ca m-am dus la dl. Blidar sa-l rog sa ma ia la licenta, insa deja era full. Avea vreo 10 luati. I-am propus ca rezolv eu lucrarea si ca nici dansului nu-i raman datoare. Numai sa ma ia. Ce credeti ca a facut? M-a dat afara din cabinet. Asa ca m-am indreptat spre altcineva. Deci cine a spus ca vinde lucrari, minte si e rau intentionat. Putea sa-mi accepte propunerea sau sa-mi fi dat el una, dar nu l-a interesat. Era rosu’ de furie. :) M-am temut ca dupa faza cu datul afara imi va purta pica si ca ma va cadea la examene. Dar nici vorba. Mi-a dat cat am meritat. Si nu stiu pe nimeni sa se planga ca ar fi facut altfel. La examene ne trageam fiecare subiectele lui, asa ca nici cu copierea nu tine la dansul. Privind insa sera Expo-Flora, pot spune ca intradevar merita vizitata. Desigur ca nu se compara cu o gradina botanica, dar nici nu are cum. Aici vorbim de o singura sera, in timp ce o gradina botanica are suprafete de ordinul hectarelor. Oricum plantele sunt ingrijite si frumoase. Merita vazuta.
Postat 04 Septembrie 2010, 13:53 de studenta bio
sera e OK
Poate ca nu poti compara pe cei da le seara cu cei de la zoologie, dar si sera este ok.... Nu poti compara cu gradina botanica de la Cluj, dar macar avem si noi ceva la Oradea. De Explo-flora nu stiu sa fi existat cand eram student... Doamnele profesoare Adriana, Monica si domnisoara Tuduce sunt si ele ok. Domnul profesor Blidar explica bine dar este incorect si favorizeaza la examen (lasa sa copieze) pe preferatii lui, in special pe cei care au cumparat de la el lucrarea de licenta.
Postat 30 August 2010, 22:40 de fost student
noua ne-a placut
Parerile sunt impartite... Desi locuiesc pe Facliei si zilnic trec pe langa Expo-Flora, dupa ce am citit articolul din ziar, ne-am decis ca impreuna cu sotia si cei doi copii sa mergem in vizita. Am fost placut impresionat sa-l intalnesc pe acel domn profesor acolo la lucru cu doua "idioate" cum spunea rautacios si cred nejusticat cineva inainte, lucrand intr-un laborator special, cu pereti de sticla, toti trei fiind imbracati ca niste chirurgi in sala de operatie. Si fiindca platisem acea suma derizorie, iar ghidul era in concediu de odihna, ne-am bucurat sa vedem ca s-a oferit chiar profesorul sa ne insoteasca prin sera, lasandu-si colegele sa lucreze. Cu aceasta ocazie am aflat lucruri extrem de interesante despre plante, citindu-se de departe daruirea d-lui. profesor pt. domeniul plantelor. S-a oferit inclusiv sa puna rapid cateva alge la microscop, spre deliciul copiilor si a sotiei. L-am intrebat la ce lucreaza. Mi-a raspuns ca are cateva contracte de cercetare, ei lucrand la unul dintre acestea. Am vazut si culturile in sticlute, dar nu ne-a lasat sa punem mana pe ele, insa ne-a explicat ce e cu ele, cu aceeasi placere fantastica. Acele culturi sunt intradevar ceva cu totul aparte. Pot spune ca am fost impresionati atat de plantele din sera cat si de ceea ce se lucreaza acolo, cele aproximativ 20-30 de minute cat ne-am plimbat prin Expo-Flora fiind un castig pt. familia mea. Si sa nu uit: ni s-a permis sa facem poze.
Postat 27 August 2010, 10:04 de un oradean
expo-flora????
Hai sa fim sinceri! Sera, in special Expo-Flora nu este altceva decat o Gaura Neagra in bugetul Facultatii de Stiinte. Nu fac nimic, nu produc nimic. Dau dreptate antevorbitorilor: succesul departamentului de biologie este exclusiv munca celor de la zoologie. Cachita trebuia sa plece cu sera cu tot.
Postat 26 August 2010, 23:08 de stiinte
botanica
Ce cercetare sa faca idioatele de la sera? Daca n-ar fi cei de la zoologie toata catedra s-ar duce de rapa.
Postat 26 August 2010, 17:12 de prof
"gradina botanica"
Din cate stiu, la "gradina botanica" nu se face cercetare. Sau nu la un nivel la care sa putem vorbi de cercetare. Accesand baza de date Scopus sau ISI, dam exclusiv de cei de la zoologie (in special de baietii care au si revista cotata).
Postat 26 August 2010, 14:52 de prof
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON