URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Octombrie 2014, 11:40

Oradea importată: Clădirile simbol ale oraşului au fost inspirate de modele similare din mari oraşe europene (FOTO)

Oradea importată: Clădirile simbol ale oraşului au fost inspirate de modele similare din mari oraşe europene (FOTO) VĂ PARE CUNOSCUT? Orădenii care au ajuns în Milano şi, la dreapta Domului, au vizitat pasajul Vittorio Emanuele II (foto), au putut avea un sentiment de deja-vu. Şi nici nu s-au înşelat: galeria a fost model pentru Palatul Vulturul Negru...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Una dintre cele mai lăudate clădiri din Oradea, Palatul Vulturul Negru este un punct de reper pentru localnici şi turişti deopotrivă. Nu puţini au fost cei care chiar l-au propus simbolul urbei, tocmai datorită alurii impozante. Ce nu ştiu mulţi dintre locuitorii oraşului este că pasajul nu este original, ci inspirat din mult mai celebrul Vittorio Emanuele II din Milano.

"Duplicat" este şi clădirea Teatrului Regina Maria, care seamănă izbitor de mult cu Teatrul Hessian de Stat din Wiesbaden, Germania. Dovadă că acum un secol la Oradea a contat mult moda europeană...

Sursă milaneză

În primăvara anului 1907, arhitecţii budapestani Komor Marcell şi Jakob Dezső dădeau startul construirii palatului ce avea să devină cel mai reprezentativ edificiu secession din oraş: Vulturul Negru. Proiectul n-a fost însă în totalitate original, ci inspirat dintr-un pasaj italian. Mai precis, Galeria Vittorio Emanuele II din Milano, care poartă numele primului rege al Italiei, Victor Emanuel II de Savoia, cel care i-a pus şi piatra de temelie în 1865.

Pasajul milanez uneşte pieţele importante ale oraşului, Piazza del Duomo şi Piazza della Scala, şi nu întâmplător. Ideea construcţiei a apărut în 1859, imediat după unificarea Italiei, tocmai pentru a avea o clădire care să marcheze unirea. Primăria Milano a organizat o licitaţie internaţională la care s-au înscris 176 de arhitecţi şi pe care, surprinzător, a câştigat-o, un italian de 30 de ani, relativ necunoscut, Giuseppe Mengoni. Soarta lui a rămas pentru totdeauna legată de pasaj: la 30 decembrie 1877, în timpul unei inspecţii a cupolei, arhitectul a căzut accidental şi a murit pe loc!

Galeria luxului

Clădirea italiană este formată din două pasaje perpendiculare, unite ca într-o cruce şi care se intersectează într-o piaţetă octagonală, acoperită de o cupolă. Acoperişul este din sticlă montată pe schelet metalic, iar pe pardoseala galeriei este turnat mozaic. Komor şi Jakab nu au copiat integral proiectul galeriei italiene, ci l-au adaptat, la o scară mult mai mică. Palatul orădean are trei aripi, nu patru, şi sunt mai mici: galeriile italiene au între 105 şi 196 de metri, cele orădene doar câteva zeci de metri.

01-vultur_bihoreanul.jpgVittorio Emanuele II a fost întotdeauna o galerie luxoasă, aşa că şi azi aici îşi găsesc loc doar mărci de top, precum Gucci, Louis Vuitton ori Giorgio Armani. La momentul inaugurării, atât Komor cât şi Jakab au încercat să imprime acelaşi ton pasajului orădean, aşa că magazinele din Pasaj erau cele mai rafinate din oraş. Interesant este că inclusiv simbolul palatului orădean, vulturul, este de inspiraţie milaneză: pasajul Vittorio Emanuelle II are opt statui (foto) ce reprezintă vulturi. Ce-i drept, nu sunt negri...

Teatre surori

01-wiesbaden_bihoreanul.jpgO altă clădire ridicată în Oradea pe model vest-european este cea a Teatrului Regina Maria. Construit între iulie 1899 - octombrie 1900 sub coordonarea arhitectului Rimanóczy Kálmán jr., dar după un proiect al firmei vieneze de arhitectură Fellner şi Helmer, teatrul orădean seamănă izbitor cu Teatrul de Stat din Wiesbaden, sud-vestul Germaniei (foto). "Clădirea Teatrului din Oradea este clar un import. Este lucrată chiar după tipicul teatrelor europene, pe care biroul Fellner şi Helmer l-a creat", explică criticul de artă Ramona Novicov.

Chiar dacă nu seamănă la fel de mult, şi alte teatre ridicate în Europa secolelor XIX şi XX aduc cu cel orădean. În schimb, Teatrul din Oradea şi cel din Wiesbaden, inaugurat în 1894, au o simetrie desăvârşită. Ambele au şase coloane frontale, care susţin un antablament triunghiular decorat cu sculpturi alegorice. Forma şi regimul de înălţime sunt aproape identice, însă teatrul orădean este ceva mai mic decât cel nemţesc. În rest, interiorul celui din Wiesbaden găzduieşte acelaşi tip de decoraţii: ornamente aurii ce se împletesc cu catifeaua roşiatică.

Modele de import

Novicov afirmă că şi alte clădiri vechi din Oradea pot aminti de cele din Europa. De pildă, broderia ce decorează Palatul Stern, ridicat de aceiaşi Komor şi Jakab, este de inspiraţie populară maghiară, specifică arhitectului budapestan Ődőn Lechner, iar casa Darvas LaRoche, construită de fraţii Vágó László şi József, are o soră mai mare în Budapesta: Vila Schiffer.

Aşadar, prin clădirile sale, Oradea a mutat pentru totdeauna în urbea de pe Crişul Repede un pic din cel puţin trei ţări occidentale. Şi, chiar dacă imobilele originale din străinătate sunt mai mari decât cele locale, în mod cert pentru numeroşi patrioţi locali nu sunt nici mai bune, nici mai frumoase...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Stiluri
Italian, austiac, franceza care cum.
Postat 31 Octombrie 2014, 16:55 de Ocsi
eu
Comparam pere cu prune.Pasajul Vulturul cu Emanuele.Nici ca se putea ilustra mai bine diferenta.Un oras de provincie cu o metropola.Normal ca-n provincie halim saorme iar din Emanuele a fost scos chiar si McDonalds a carui contract nu a fost prelungit.Alta lume,alte valori.Cind vom accepta asta si nu vom mai face comparatii aberante poate vom reusi sa apreciem ce-i al nostru fara sa exageram.Un oras de provincie fara pretentii peste care si-a pus amprenta variate ocupatii de la cea turca la cea comunista.
Postat 31 Octombrie 2014, 12:36 de eu
multe ar trebui schimbate...
Ar trebui sa copiem mai mult, pentru ca la asta ne pricepem foarte bine, nu ? ... Pacat de pasajul nostru , ar trebui schimbat complect pentru a semana cat de putin cu cel din Milano, ar trebui inlocuite parerea mea toate cacaturile de birturi si shaormerii ce deterioreaza tot pasajul, cu magazine luminoase, branduri celebre, s-ar putea da o alta viata zonei centrale a orasului... Nu cred ca in pasajul Vittorio din Milano puteti gasi vre-o shaormerie sau vre-un local de manele ori de unde sa iasa miros de alcool si boschetari ca la noi, dar se pare ca ne place sa traim in mizerie din moment ce o pastram ;)
Postat 31 Octombrie 2014, 09:18 de Adi
Totusi,de ce nu copiem mai mult?
De ce nu suntem in stare sa copiem modelul si executia superbului mozaic de la Emanuelle II ? Citeva detalii importante apar deja chiar in fotografiile atasate,deci,nu inteleg ce ne mai impiedica.
Postat 30 Octombrie 2014, 17:56 de Copiez,deci exist.
Oradea
Cu mici observatii: Atelierul Fellner und Helmer a umplut Europa Centrala cu cladiri similare, de la Viena pana la Iasi si de La Graz pana la Odesa ; nu un singur teatru ci o multime de Teatre si Opere seamana intre ele – ceea ce e si normal fiind proiectate de aceiasi autori… Villa Schiffer a fost construita dupa Casa Darvas LaRoche si era normal sa semene(de fapt o parte din interioare) daca Vago Joszef le-a proiectat pe amandoua… Mai sunt si alte palalate oradene care seamana cu cladiri din alte orase dar asta nu inseamna de loc ca au fost copiate…
Postat 30 Octombrie 2014, 16:57 de Livia
Poate se trezesc si ignorantii !!!
Ca nu degeaba Oradea se numea Mica Viena, nicidecum Micul Paris cum se trezesc unii sa spua printre alesii locali !!!
Postat 30 Octombrie 2014, 14:07 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON