URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Mai 2018, 09:05

Oradea ieri, Oradea azi: Povestea Spitalului Municipal Gavril Curteanu (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1969. Un spital pentru copii

În anii ’60, odată cu dezvoltarea oraşului şi construirea cartierului Rogerius, a apărut necesitatea ridicării unui nou spital, dedicat exclusiv copiilor, al căror număr era în continuă creştere. Odată cu proiectarea Zonei de Vest, s-a optat pentru amplasarea aici a unui "centru de cartier" cu caracter medical, destinat să satisfacă necesităţile întregii regiuni.

Piatra de temelie a Spitalului Unificat de Copii, cum a fost botezat atunci, a fost pusă în anul 1965, acolo fiind, înainte, un teren mlăştinos, format prin scurgerea Pârâului Sălbatic. "Imaginaţi-vă o construcţie în formă de T, pe o suprafaţă de 8 hectare. În corpul principal, lung de 90 metri, ascensoarele urcă şi coboară 11 etaje, iar în celălalt corp de clădire, 5 etaje", aşa era descrisă noua "perlă" a zonei de vest a Oradiei, în presa vremii.

Spitalul a fost prevăzut cu secţii de chirurgie şi pediatrie, respectiv o policlinică, unde se puteau efectua până la 800 de consultaţii zilnic. Staţionarul era astfel conceput încât să răspundă atât necesităţilor regiunii Crişana, cât şi, în caz de nevoie, ale regiunii vecine, Maramureş. Spitalul a fost dat în folosinţă în anul 1969.

2018. Complex medical iar în şantier

Unitatea sanitară a funcţionat ca Spital de Copii până în anul 2010. Începând cu 1 ianuarie 2011, în urma unificării cu vechile spitale de neuropsihiatrie, pneumoftiziologie şi boli infecţioase, a devenit Spitalul Municipal al Oradiei, ulterior primind numele medicului bihorean Gavril Curteanu.

Proiect de modernizare a Spitalului Municipal din OradeaSpitalul are în prezent atât secţii de pediatrie, cât şi pentru adulţi, iar 2013 a fost inaugurată o parte a unui nou corp de clădire, ce găzduieşte Centrul Oncologic. Investiţii numeroase au fost făcute în ultimul deceniu în modernizarea secţiilor spitalului, respectiv în dotarea lor, dar şi a laboratoarelor cu aparatură medicală performantă.

În scopul creşterii capacităţii de spitalizare, la începutul acestui an a fost prezentat un proiect de extindere, de 17 milioane euro, care presupune construcţia unui nou corp de clădire, pe 6 niveluri, dedicat exclusiv secţiilor de pediatrie. Transformarea Spitalului Municipal într-un complex medical cuprinde şi edificarea unui imobil de locuinţe pentru medicii rezidenţi, care ar urma să se învecineze cu o clădire administrativă şi amfiteatru pentru studenţi. Construcţia blocului a început deja.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
lifturile actuale trebuie inlocuite URGENT
cand se vor schimba lifturile de la spitalul de copii? sunt oribile si complet depasite calitativ si temporal.
Postat 13 Mai 2018, 16:16 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON